Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-01-25, 12:01 Kto placi za sprawdzenie auta?
Mam pytanko - wydaje mi sie, ze po 4.000 km (od nowosci) tluka tuleje wahaczy po prawej stronie. Slychac to gdy z wieksza predkoscia wjezdzam na "hopki". Przy normalnej jezdzie tego nie slychac.
Teraz pytanie - jak pojade do ASO zglaszajac reklamacje gwarancyjna i pracownicy nic nie znajda, to bede musial cos zaplacic?
Moze lepiej pojechac na stacje kontroli pojazdow i zbadac zawieszenie za 20 zl i wziac wydruk?
A może sprawdzisz to co mnie zaniepokoiło po 10 kkm ?
A w Aso mnie prawie nie wyśmiali - okazało sie że nie była dokręcona śruba mocująca koło zapasowe - przy wolnych przejazdach przez dziury czy policjantów wszystko było Ok a po szybkim przejeździe był stukot trudny do zlokalizowania.
Proste dokręcenie i jak ręką odjął.
Dźwięki stukania rozchodzą się bardzo dziwnie może się wydawać że z przodu a źródło znajduje się w innym miejscu. Sprawdziłeś dokręcenie koła zapasowego ?
Jak masz jakiekolwiek wątpliwości to zawsze jest warto jechać z reklamacją. Choć skorzystałbym z rad i sprawdził czy coś luźnego nie tłucze się . Bo te zawieszenie nawet niedokręcone nie będzie aż tak stukać. A może sprężyna nie siedzi w gnieździe.
Nie denerwuj się, ale przy Macphersonie z przodu nie ma z reguły drążków reakcyjnych. Za to w Dusterze 4x4 z tyłu masz. To są elementy mocowane równolegle do osi pojazdu i niwelują ruchy zawieszenia przód tył. Z tyłu Duster 4x4 ma też stabilizator lub inaczej drążek stabilizatora.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 640 Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-01-26, 19:40
jas_pik napisał/a:
Dźwięki stukania rozchodzą się bardzo dziwnie może się wydawać że z przodu a źródło znajduje się w innym miejscu. Sprawdziłeś dokręcenie koła zapasowego ?
U mnie poszycie dachu było odklejone od poprzeczki i dzwoniło. Przez sezon szukałem świerszcza w bagażniku i klapie... Znalazłem to dopiero jak wygłuszyłem podłogę i bagażnik, a mimo to nadal dzwoniło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum