Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2017-01-31, 08:29
mam takie same jak w trzecim poscie tego watku...
czekam na nowe ramiona wycieraczek od 19. stycznia... zamowione w Niemczech i maja wyslac na niemiecki adres... podobno Renault ma w tym tygodniu wyslac do handlarza gdzie je zamawialem...
Jako że mam taki sam sposób mocowania wycieraczek jak Maciek911 czy swissman, zacząłem poszukiwania wycieraczek póki moje oryginalne jeszcze wycierają.
W katalogu Boscha znalazłem wycieraczki, które jaki mi się wydaje, powinny pasować do tego typu mocowania. Wg Boscha mocowanie ma oznaczenie VATL5.1.
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2017-02-16, 16:31
ArcadioSF napisał/a:
Jako że mam taki sam sposób mocowania wycieraczek jak Maciek911 czy swissman, zacząłem poszukiwania wycieraczek póki moje oryginalne jeszcze wycierają.
W katalogu Boscha znalazłem wycieraczki, które jaki mi się wydaje, powinny pasować do tego typu mocowania. Wg Boscha mocowanie ma oznaczenie VATL5.1.
kup lepiej na allegro cale ramiona z hakiem U i bedziesz wolnym czlowiekiem bo wszedzie kupisz wycieraczki... a tak to jestes uwiazany do jakichs markowych i ZAWSZE drogich...
te co pokazales MOGA pasowac... choc wcale nie musza...
Jak widac na zdjeciu mocowanie wycieraczki nie jest typu "u" i pasuja tylko orginalne, z ktorych nie jestem zadowolony. Stwierdzilem ze wymienie cale ramio a ale w renaul juz nie występują i poradzono mi bym dobrał z innego modelu samochodu. Czy ktoś już to przerabiał ? Samochod dacia lodgy 2015 r 1.6 sce
wyc1.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 53,38 KB
Ostatnio zmieniony przez Kkonrado 2017-02-28, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
W mojej Dacii po 4 miesiącach użytkowania, oryginalne wycieraczki nadają się do śmieci. Jakość...
W związku z nowym mocowaniem, w Bosch tzw. "od góry", znalazłem i zakupiłem je. Mają symbol A109S oraz 3397014215.
Są nieco grubsze od fabrycznych, mocowanie jest nieco inne niż oryginał, ale wszystko pasuje idealnie.
Co do mojego traktowania wycieraczek, to tutaj jestem pedantem, bo nienawidzę porysowanych szyb. Czyszczę pióra przed ich używaniem jak spadnie deszcz, czekam aż szyba namoknie zanim je włączę, itd. Więc nie ma mowy o złym użytkowaniu.
U innych producentów szukałem, na razie nie mają. W listopadzie gdy odbierałem auto z salonu, nie było ich także w katalogu Bosch'a.
Witam
no to dołączę się do tematu
po wyjeździe z salonu , dwa latka temu też miałem chwilowe piski wycieraczek
ale przeszło jakoś samo
dziś pióro od strony pasażera padło - gumka pękła - zaznaczę że dwa lata użytkowania "oryginałów"
no to czas na nowy sprzęt.
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2017-04-12, 14:51
No i oczywiście zniknął problem w środkowej, dolnej części szyby, gdzie wycieraczka po powrocie zostawiała zamazany trójką od wysokości 1/4 szyby. Oczywiście tego samego dnia wymienili mi na nową, ale to nic nie dało. W następnej Lodgy było tak samo, więc powiedzieli, że tak widać ma być i że szyba jest pewnie źle wyprofilowana, bo Dacia to ESP - Ekonomiczny System Produkcji...
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Model: Lodgy
Silnik: 1.6
Wysłany: 2017-10-16, 20:55
Witam wszystkich, to mój pierwszy post.
Również mam mocowania jakie Maciek911 przedstawił w trzecim poście. Niczego nieświadomy kupiłem dziś jakieś tanie wycieraczki hybrydowe z całym zestawem adapterów (znalezione dziś na promocji w Leclerc). Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że żaden adapter nie pasował.
Ostatecznie postawiłem wszystko na 1 kartę i podważyłem ten zaczep z trzeciego zdjęcia tak, że wyskoczył z tego walca. Udało się go nie rozwalić. Pasował idealnie do mocowania w nowej wycieraczce. Wszystko hula. Z dwóch wycieraczek mam jedną i szyba wreszcie bez smug.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Odkopuję troche temat żeby dodać swoje 5 groszy :)
Znalazłem zamienniki firmy Bosh do Dacii Duster które będą pasowały do tych nieszczęsnych mocowań VATL5.1
Niestety na ten moment nie są dostępne w sklepach polskich, pokazały się natomiast na Słowacji.
Przekopałem katalogi poniższych producentów i nie znalazłem nic.
- Valeo/SWF
- Hella
- Motgum
- Denso
Na ten moment w dalszym ciągu są 3 opcje:
- wymiana ramion
- nowe wycieraczki z serwisu za 80zł sztuka
- zestaw do Dacii Dokker (pióra są 5 cm mniejsze - odpowiednio 55cm i 40cm zamiast 60cm i 45cm) za troszkę mniej niż oryginalne Bosh 3 397 014 215 / A 109 S
Ja poddałem się i tez zamówiłem ramiona z Dustera 2014.
Chyba nie ma lepszej opcji na ten moment.
Powitać,
Teraz przyszła kolej na mojego Dustera (2017) i arcyciekawe mocowanie piór wycieraczek.
Skłaniam się w kierunku wymiany ramion wycieraczek. Na allegro jest trochę dostępnych, ale przeważnie z rocznika 2010 - 2013. Czy wcześniejsze modele ramion są takie same jak w wersji 2017?
Ja zamówiłem z Dustera 2014 - takie były "najświeższe na alledrogo" - 19 zł na sztukę + wysyłka = 61zł. Wyglądają jak nówki.
Dosłownie 2 godziny temu odebrałem je od kuriera. Na pierwszy rzut oka długość ramion jest taka sama jak z Dustera 2017, szerokość i budowa ramion też (jedynie końcówka jest inna) chociaż wycieraczki na nich zamontowane mają długość 50cm.
Generalnie nie wydaję mi się że będą jakiekolwiek problemy.
Teraz pada, nie mam smaru miedziowego ani nowych piór żeby je zamontować i sprawdzić (zrobię to w weekend). Pióra kupię 60cm i 45cm (wybór padł na Hybrydowe Motgumy).
_________________ Another One Drives a Duster xD
Ostatnio zmieniony przez charger 2017-11-13, 14:27, w całości zmieniany 1 raz
Teraz pada, nie mam smaru miedziowego ani nowych piór żeby je zamontować i sprawdzić (zrobię to w weekend). Pióra kupię 60cm i 45cm (wybór padł na Hybrydowe Motgumy).
Dzięki za odpowiedź.
Proszę podziel się wrażeniami z wymiany ramion (czy wszystko pasowało jak należy i ostatecznie działa).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum