MOżna wszystko zmieniać w grafice , wystarczy że podmienisz odpowiednie pliki graficzne zachowując ich nazwy . Coś publikowałem na ten temat na mojej "twarzo-książce"
Witam.
Chciałem sie podłączyc do tematu
zrobiłem wszystko tak jak trzeba było w opisie i wszystko działa oprócz, podmieniłem katalog MAP i tylko tam mam mapę polski,
Poratujecie mnie mapami europy, podajcie link dziękuje bardzo
Chyba ze jeszce raz zrobic update z 6.0.4 na 6.0.4 i po kolei etap 2 i 3 i wróca mi istniejące mapy?Ale chciuałbym wszytskie bo tylko miałem zachodnia europę.
Ostatnio zmieniony przez lord8 2017-07-15, 18:47, w całości zmieniany 1 raz
Wejdź w TTCMD i sprawdź jakie mapy masz w StorageCard4/NNG/CONTENT/MAP.
Jeśli zrobiłeś wszystkie kroki to powinieneś tam mieć dotychczasowe mapy i jedna dodatkową mapę PL którą wrzuciłem
czy jest jakiś sposób aby po uruchomieniu mn evo:
- autmomatycznie uruchamiała sie mapa lub pozycja menu jaka była uruchomiona przed wylaczeniem media nav. ja zawsze po uruchomieniu mn mam menu i musze wybierać mapę
- przy uruchamianiu mapy lub nawigacji nie trzeba było każdorazowo klikać przycisku "zgadzam się"
Ad 1 jest taka możliwość ale wymaga sporo grzebania w plikach
Ad.2 Patrz punkt pierwszy
Ten punkt z pytaniem zgadzam się jest wymogiem formalnym abyś nie miał wytłumaczenia że nie wiedziałeś że nie wo;lno ustawiać trasy w czasie jazdy.
To to samo co słynne napisy na kubkach z kawą w MCD "Uwaga gorący napój"
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Jest to mój pierwszy post. Mam Captura jak w opisie, z 2016 roku na gwarancji do października 2018. W związku z tym mam do was parę pytań,a w szczególności do jas_pik :
1.czy po wgraniu tych trzech etapów stracę to menu ,które mam w tej chwili,czy będzie takie jak w pierwszym poście jas_pik-a.
2.czy jak uwolnię MNE ,jak pojadę na przegląd to mogę stracić gwarancję?
3.zatrzymałem się na 1 etapie tzn.zmieniłem soft z 7.0.5 na 6.0.4 i wiem,że nie będę miał problemu wgraniem wszystkich etapów(mapy mam z ciągnięte z I kwartału 2017(Q1 2017),a teraz pytanie:
Czy po drugim etapie,jeżeli wyciągnę pendrive to te dwie ikonki z pierwszego postu znikną?
4.czy w trzecim etapie,mogę wgrać mapy innych państw europejskich?(mam zainstalowaną mapę całej Europy chyba 36 państw z I Q 2014,która nie ma wszystkich ulic w moim mieście,a co dopiero w innych krajach(jadę do Chorwacji w drugiej połowie sierpnia)
5.i jak na razie ostatnie pytanie: jak już uwolnię MNE to czy mogę bez problemów wrócić do wersji z przed uwolnienia.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
1.czy po wgraniu tych trzech etapów stracę to menu ,które mam w tej chwili,czy będzie takie jak w pierwszym poście jas_pik-a.
tak
janada5 napisał/a:
2.czy jak uwolnię MNE ,jak pojadę na przegląd to mogę stracić gwarancję?
Jesli powiesz że uwolniłeś to tak , jesli nic nie powiesz to nie :)
janada5 napisał/a:
3.zatrzymałem się na 1 etapie tzn.zmieniłem soft z 7.0.5 na 6.0.4 i wiem,że nie będę miał problemu wgraniem wszystkich etapów(mapy mam z ciągnięte z I kwartału 2017(Q1 2017),a teraz pytanie:
Czy po drugim etapie,jeżeli wyciągnę pendrive to te dwie ikonki z pierwszego postu znikną?
Nie zrozumiałem pytania - system wygląda bez zmian
janada5 napisał/a:
4.czy w trzecim etapie,mogę wgrać mapy innych państw europejskich?(mam zainstalowaną mapę całej Europy chyba 36 państw z I Q 2014,która nie ma wszystkich ulic w moim mieście,a co dopiero w innych krajach(jadę do Chorwacji w drugiej połowie sierpnia)
Tak
janada5 napisał/a:
5.i jak na razie ostatnie pytanie: jak już uwolnię MNE to czy mogę bez problemów wrócić do wersji z przed uwolnienia.
Wystarczy że wgrasz wersje fabryczną 7.0.5 stracisz uwolnienie i wrócisz do wersji fabrycznej - z tym ze nie będzie widział świeżo wgranych map. Przed wgraniem tej oryginalnej wersji musisz wgrać te mapy i pliki które były wcześniej - przed zmianą. Dlatego najpierw wgraj bezpieczny bootloader i dBoot aby móc sobie zrobić kopię wszystkich plików ( w szczególności map ze StorageCard4 aby działało Ci wszystko co miałeś wcześniej gdy wrócisz do wersji fabrycznej.
osobiście nie spotkałem jeszcze nikogo kto by chciał do niej wracać.
Dziękuję za odpowiedź jas_pik.W trzecim pytaniu chodziło mi konkretnie o drugi etap i to co pozostanie na pendrivie tzn. te 3 pliki.I teraz czy dobrze myślę-te 2 ikonki w górnym prawym rogu będą widoczne tylko w tedy ,kiedy będzie włożony pendrive z tymi 3 plikami?czy te ikonki pozostają na stałe!
Ps.dziękuję również koledze laisar,zrozumiałem,że w"razie czego" to stracę gwarancję tylko na MNE
_________________ aj
Ostatnio zmieniony przez janada5 2017-07-26, 08:51, w całości zmieniany 1 raz
Jestem już po 2 etapie.I znowu mam kilka pytań:
1.czy lepiej wgrać d-boota(ten od przesunięcia palcem),czy wchodzić przez totalcomandera i i tascmanagera i wyłączać ręcznie nawigację ?(mngavi.exe) ,bo d-boota jeszcze nie wgrałem.
2.a teraz o mapach-w pierwszym poście pisałem,że mam najnowsze mapy z 2017 roku,ale co zauważyłem same mapy mają kilka rozszerzeń dokładnie 6,poi 3 rodzaje prawie na każdy kraj,oraz jeszcze jest coś takiego jak building z plikami typu dl i dc,które są bardzo ważne dla mapy.A teraz pytanie,czy ja to mam wszystko wgrać,czy tylko to co jest w trzecim etapie w folderach jas-pik-a,tzn mapy-fbl,jeden poi itd.?
Ps.jeszcze oczywiście muszę z kopiować wszystkie storage card,a póżniej dopiero wgrywam!
_________________ aj
Ostatnio zmieniony przez janada5 2017-07-27, 07:40, w całości zmieniany 1 raz
1.czy lepiej wgrać d-boota(ten od przesunięcia palcem),czy wchodzić przez totalcomandera i i tascmanagera i wyłączać ręcznie nawigację ?(mngavi.exe) ,bo d-boota jeszcze nie wgrałem.
Jak wgrasz Dboota to nie musisz wyłączać nngnavi Bo przy starcie z dBoota one się nie uruchamiają . Musisz zabijać jeśli wchodzisz z nakładki
dBoota- warto mieć bo może być potrzebny na wszelki wypadek do ratunku jak sobie coś popiep..y Windows ( a jak wiesz windowsowi zdarzają się czasami rózne numery)
janada5 napisał/a:
2.a teraz o mapach-w pierwszym poście pisałem,że mam najnowsze mapy z 2017 roku,ale co zauważyłem same mapy mają kilka rozszerzeń dokładnie 6,poi 3 rodzaje prawie na każdy kraj,oraz jeszcze jest coś takiego jak building z plikami typu dl i dc,które są bardzo ważne dla mapy.
Niebędne są FBL, POI, HNR , niektóre z pozostałych moga działać ale sa to fiuczersy graficzne które pokaża Ci budynki itp ale strasznie zwolnią działanie nawigacji ( szybkość działania jest waźniejsza niż ilość budynków widzianych na obrazku)
janada5 napisał/a:
A teraz pytanie,czy ja to mam wszystko wgrać,czy tylko to co jest w trzecim etapie w folderach jas-pik-a,tzn mapy-fbl,jeden poi itd.?
Wgrywasz te mapy które sa Ci potrzebne jeden FBL/POI na jeden kraj , HNR na ten obszar EU który jest dla Ciebie bardiej użyteczny ( HNR-y sa na EU wschodnią , EU zachodnią oraz cała EU ) wszystko zelży od mijesca na mapy. Pamiętaj aby cały katalog NNG nie był większy niż 1,8GB bo zacznie zamulać
janada5 napisał/a:
Ps.jeszcze oczywiście muszę z kopiować wszystkie storage card,a póżniej dopiero wgrywam!
Warto zrobić sobie kopię i ją zaarchiwizować na przyszłość gdy coś się zdarzyło nie tak
Dzisiaj jeszcze robię kopię zapasową i wgrywam d-boota. Jutro albo w sobotę wgrywam mapy kilku państw z pozostałością ,TMC również(mieszkam blisko granicy z Czechami i często tam bywam, tam TMC działa).A te mapy oryginalne, które mam( niektóre państwa pójdą w odstawkę takie jak Watykan,Lichtenstain,Luksemburg i inne San Escobar-y) a mam ich 36.
Ps. dam znać czy u mnie TMC działa i oczywiście dziękuję jas_pik
Nową wersje MediaPik to chyba będzie wersja 3.6 :) ale to dużo pracy jeszcze do zrobienia
Ale jak na razie tylko na MNEvolution .
A Tesla - chodzi po głowie ale raczej mnie nie będzie na nią stać - prędzej na Renault Zoe a jak będe mało kasy to pewnie skończy się na którymś z trojaczków ( Citroen C0 albo Peugeot iOn albo Mitsubishi iMEV)
Masz laiki od mojej żony,jutro córka zalaikuje .Ja niestety nie mam konta na facebooku od dwóch lat i mieć już nie będę.Natomiast w ramach „przeprosin za laiki” coś dorzucę na rozwój MNEVO,tylko podaj mi na pw. nr.konta.
_________________ aj
Ostatnio zmieniony przez janada5 2017-07-28, 08:07, w całości zmieniany 1 raz
Niestety coś nie zadziałało. Dzisiaj chciałem wgrać mapy i zobaczyłem taki ekran:(3 obrazek)
Trochę się zdziwiłem bo w pierwszym poście jas-pik-a jest inne menu,ale zrobiłem kopie totalcomanderem,który działa(2 obrazek) ,ale zdziwienie przyszło kiedy chciałem zabić proces mgnavi.exe,zobaczyłem taki obraz(1 ):Już wiedziałem,że poszło coś nie tak.Włożyłem pendrive do laptopa i…zamiast dwóch katalogów jest jeden(Mediaskinv2),natomiast 3 plików –ani jeden,pozostał natomiast upgrade.lgu z II etapu.
Zacząłem zabawę od początku,tzn. od pierwszego etapu,ale MNE nawet nie ruszył,ażeby pobrać aktualizację 6.0.4 z pendriva.
Prawdopodobnie muszę chyba wrócić do softu 7.0.5 póżniej 6.03 i na końcu 6.0.4,ale to tylko moje przypuszczenia.Jestem trochę zdenerwowany,bo straciłem ponad 3 godziny i nic!
ps.przepraszam za zdjęcia ,ale są zmniejszone kilkakrotnie.
Dodałem jeszcze 1 zdjęcie z softem 6.0.4
20170726_171417.jpg prawidłowy soft
Plik ściągnięto 11 raz(y) 37,2 KB
20170728_183249.jpg W zakładce proces nie ma nic
Plik ściągnięto 29 raz(y) 27,75 KB
20170728_183128.jpg Zrobiłem kopię wszystkich staragecard
Plik ściągnięto 24 raz(y) 47,99 KB
20170728_183106.jpg Widać ikonki nie na tym menu
Plik ściągnięto 18 raz(y) 29,99 KB
_________________ aj
Ostatnio zmieniony przez janada5 2017-07-28, 23:06, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-07-30, 18:43
Dobra.
Ja jako mistrz MN(e) wgralem dzis wszystkie radary i poi, ktore mialem dla calej europy. Powiem tak, ze spowalnialo to MN, a MNE wyrabia nie zauwazylem duzej roznicy.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-07-30, 18:43, w całości zmieniany 1 raz
Wgrałem od początku wszystko od nowa,ale dodałem d-boota i znowu zatrzymało się na 2 etapie.Za to mogłem wejść do windowsa.Tam miałem wszystko co mi było potrzebne.Proces miałem zatrzymany,więc wykasowałem paręnaście państw z poi i spedcam,a wgrałem tylko Polskę wraz z TMC.Po zresetowaniu windowsa MNE ruszyło,ale?w mapach miałem nieaktywny „zgadzam się”.Resetowałem parę razy i nic.Na końcu odłączyłem akumulator i też nic.Wiedziałem ,że coś poknociłem.Poleciałem do domu z garażu,załadowałem pendriva z oryginalnym oprogramowaniem.Kopie zrobiłem dzień wcześniej i to mnie uratowało.Zawsze robię wpierw kopie jak pracuję na Windowsach!Szybko znalazłem pliki ,których brakowało(5 pliczków z storage card4) Te pliki to mgnavi(3 pliki),mortscript i mortzip.dll.System oczywiście ruszył!A teraz najciekawsze: można wymieniać mapy na starym menu! Dołączam zdjęcia ,które zrobiłem po „całej operacji”,oczywiście TMC działa w Jastrzębiu i w okolicach.Nie wiem co mam robić właściwie jestem usatysfakcjonowany,ale do końca nie mam odblokowany mój MNE. Kompletnie mnie to zaskoczyło.
W poniedziałek wgrywam pozostałe państwa ,te które mnie interesują i na urlop.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum