To przeczytaj je jeszcze raz. Bez jazd próbnych skłaniałbym się ku Vitarze. Po jazdach uznałem, że nie kalkuluje się do niej dopłacać. A że jeździłem tylko starym Dusterem, to tym bardziej nowy powinien wygrać to porównanie.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-02-10, 22:58
psz napisał/a:
To przeczytaj je jeszcze raz. Bez jazd próbnych skłaniałbym się ku Vitarze. Po jazdach uznałem, że nie kalkuluje się do niej dopłacać.
A jakie silniki porównywałeś?
Bo jeśli turbo (tce) w Dusterze, z wolnossącym w Vitarze, to jasne że to nie jest żadna konkurencja.
Z kolei silnik wolnossący w Vitarze jest dużo lepszy i bardziej oszczędny niż taki sam w Dusterze.
To przeczytaj je jeszcze raz. Bez jazd próbnych skłaniałbym się ku Vitarze. Po jazdach uznałem, że nie kalkuluje się do niej dopłacać. A że jeździłem tylko starym Dusterem, to tym bardziej nowy powinien wygrać to porównanie.
Jest sobota wieczór, więc pewnie coś nie tak z moją percepcją
Swoją drogą, dlaczego bez jazdy próbnej Vitara jest dla Ciebie bardziej przekonująca?
Myślę, że ze względu na wnętrze (jakby lepsze materiały, ładniejszy design i mniej przykrego zapachu) jak i dosyć zgrabną sylwetkę. Ale akurat wnętrze w Dusterze właśnie wyraźnie się poprawiło a sylwetka i tak jest spoko, zarówno w starym jak i nowym
Ostatnio zmieniony przez psz 2018-02-11, 00:25, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym Vitary nie wybrał ze względu na to, że kosztuje o wiele więcej z turbodoładowanym silnikiem.
A 1.6 ani w Dusterze, ani w Vitarze mnie nie przekonuje.
Oczywiście ostateczna decyzję podejmę po jeździe próbnej nowym Dusterem. Szkoda że Citroen C4 Cactus nie ma większego prześwitu, bo byłby moim faworytem
Z Vitarą należałoby porównać Captura - oczywiście w wersji 2WD. Francuz, IMO, punktuje lepszym wyposażeniem, "miękkim" wykończeniem i wyciszeniem. Przesuwana tylna kanapa jest doskonałym patentem.
Dla mnie Suzuki odpadło po jeździe próbnej, kiedy to przy 100km/h usłyszałem szum w uszczelkach okien (dla mnie bardziej dokuczliwy niż szum relingów w Dusterze).
Powiem że miałem to ale w Capturze :(. W Sandero Stepway takiego czegoś nie słyszałem przy tej prędkości. Vitarą tak szybko nie jechałem więc się nie wypowiem.
Przy 100km każde wyższe auto będzie szumieć. Chociaż ja u siebie nic nie słyszę.
W Dacii przy takich prędkościach każdy inny dźwięk zagłusza silnik więc ciężko mi uwierzyć w brak słyszalności powietrza
C4 wyglądowo albo się podoba albo nie. Mi nie. Dlatego nawet nie wsiadałem.
Ostatnio zmieniony przez aksel 2018-02-11, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
W nowym tygodniku Motor jest test Dustera II.
Chwala.
ale jest ciekawe info, ze z tylu mniej miejsca na nogi i mniejszy o kilkadziesiat litrow bagaznik niz w Dusterze I.
W nowym tygodniku Motor (...) jest ciekawe info, ze (...)mniejszy o kilkadziesiat litrow bagaznik niz w Dusterze I.
To już wiemy, że nie przygotowali się do testów i nie sprawdzili danych nt. starego Dustera 4x4, jak wielu innych testerów, którzy w języku zbliżonym do polskiego wygadują głupstwa nt. tego auta.
Sądząc z informacji z katalogu nowego Dustera, jego bagażnik jest taki sam (lub niemal taki sam) jak w poprzednim modelu. Ale uwaga - pojemność bagażnika pierwszego Dustera 4x4 biorę z testów niemieckiego magazynu motoryzacyjnego (a nie z katalogu Dacii)! Oznacza to, że w katalogu nowego modelu urealniono pojemność bagażnika (mam na myśli te 376 dm3).
Ale w Motorze przetestowali 4x2. Podają dla niego pojemność bagażnika wynoszącą 445 litrów.
Może to jest właśnie urealnienie? Przecież oni nie sprawdzali pojemności, tylko porównali katalogi, a to nie ma wielkiego sensu, podobnie jak porównywanie katalogowego spalania (wersja 1,2 TCE pali w katalogu mniej niż 1,6, a w motostatsach - więcej aż o litr).
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-02-12, 20:07
paulus108 napisał/a:
W nowym tygodniku Motor jest test Dustera II.
Chwala.
ale jest ciekawe info, ze z tylu mniej miejsca na nogi i mniejszy o kilkadziesiat litrow bagaznik niz w Dusterze I.
Co oznacza, że własnego zdania nie mają i niewiele mierzyli, za to posługują się chętnie danymi z papierów.
Bagażnik się nie zmienił, co najwyżej te same dane zostały zaprezentowane nieco inaczej.
Żeby było śmieszniej - w Sportage bagażnik jest mniej więcej na poziomie tego w Dusterze 4x4, minimalnie tylko większy (głównie na wysokość), za to Kia podaje jego pojemność łącznie z wnęką na koło zapasowe pod dolną półką, więc w papierach wychodzi im ogrom miejsca........
Ostatnio zmieniony przez Cav 2018-02-12, 20:09, w całości zmieniany 2 razy
Co może cieszyć, to fakt, że test Motoru potwierdza lepsze wyciszenie auta i to konkretnymi liczbami. Przy prędkości 100 km/h zmierzyli natężenie hałasu na poziomie nieco ponad 64 decybeli, co jest lepszym wynikiem niż u większości SUV-ów z rzeczoną Kią Sportage na czele
Za to wyniki hamowania mogą rozczarowywać.
Ostatnio zmieniony przez psz 2018-02-13, 11:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum