Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 Dci
Rocznik: 2013
Wysłany: 2018-02-24, 17:05
Witam,
Clio IV
mam mały problem - otóż uwolniłem medianav (wersja 4.0.6) przy użyciu pen driva wszystko w windowsie przekopiowałem czyli licencje - dwa pliki, wszystkie mapy z rozszerzeniem .hnr i mape Polski z rozszerzeniem .fbl, dwie poi zwykla i rozszerzona oraz speedcam. Po restarcie niestety nie działa przycisk Zgadzam się w nawigacji
wszystkie czynności powtórzyłem usuwałem i na nowo wgrywałem - wgrywałem nawet jeszcze raz pliki na pen driva i potem jeszcze raz do nawigacji i również nie uaktywnia się przycisk zgadzam się.
Raz wyskoczył komunikat po angielsku, iż wykryto wersję piracką nawigacji.
co mogę jeszcze zrobić?
Ostatnio zmieniony przez muszyna 2018-02-24, 17:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-02-24, 17:43
w takim razie mało zachęcające :)
przegrywając nowe mapy zrobiłem kopie zapasowe wszystkich plików czy jeśli wgram kopie zapasową to będą normalnie chodziły mapy które miałem (z 2015 r )? czy zgadzam sie i tak bedzie nieaktywny
drugie pytanie: czy ktoś orientuje się w czym twki mój błąd, że zgadzam się nie jest aktywny? coś robione nie pokolei? czy to po prostu loteria jest?
Ostatnio zmieniony przez muszyna 2018-02-24, 17:48, w całości zmieniany 1 raz
Wgranie kopii zapasowej nie zawsze pomaga ponieważ masz uszkodzony plik konfiguracyjny MN co się objawia brakiem podświetlenia klawisza ekranowego "Zgadzam Się " .
Niektóre mapy są wypuszczane przez producenta z babolem na niektóre serwisy.
Tak mapa uszkadza plik konfiguracyjny nawigacji i nawigacja staje się nieaktywna.
Na przyszłość nie pobieraj map z tego serwisu :)
Wysłany: 2018-03-02, 06:42
jas_pik napisał/a:
Wgranie kopii zapasowej nie zawsze pomaga ponieważ masz uszkodzony plik konfiguracyjny MN co się objawia brakiem podświetlenia klawisza ekranowego "Zgadzam Się " .
Niektóre mapy są wypuszczane przez producenta z babolem na niektóre serwisy.
Tak mapa uszkadza plik konfiguracyjny nawigacji i nawigacja staje się nieaktywna.
Na przyszłość nie pobieraj map z tego serwisu :)
Wgrałem plik ratunkowy natomist wyglada jakby dalej była uwolniona bo na ekranie startowym dalej pokazuje sie w lewym rogu dboot i mam zakodowane swoje racje radiowe a przypuszczam ze by ich nie było. Jedyne co sie zmieniło to to ze język był domyślny holenderski i działa przycisk zgadzam sie w nawigacji natomiast nie miałem czasu jescze sprawdzić co to za mapy
Zgodnie z opisem powinnienem uwalniać jeszcze raz wiec wyglada ze cos poszło tu nie tak ?
Nie wiem za bardzo jaki zrobic następny krok zeby bardziej nie zepsuć ?
Jeśli dBoot działa - musisz sprawdzić to pozostaje Ci wyłącznie wgranie uwolnienia.
Jeśli nie działa dBoot to powtórne wgranie DBoota i już.
No i oczywiście mapy bo przywróciło Ci zestaw map jaki był fabrycznie wgrany ( wg ustawień pliku konfiguracyjnego)
Silnik: 0,9 Tce
Dołączył: 11 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2018-03-03, 14:23
Muszyna
Najpierw piszesz na forum klubclio ze odblokowałes kamere w serwisie ASO mimo że proponowałem szereg innych oferowanych przez kolege jas_pik opcji między innymi dboot a tu widze że piszesz o wgrywaniu pliku ratunkoweg. Jaki był więc sens odblokowania kamery w ASO?
Koledzy z klub clio nawet kabelka czerwonego do + i czarnego do - nie umieją podłączyć bez pomocy a co dopiero zrobienie otworu pod kamerę (punkt przecięcia przekątnych to magia) - szok
Ostatnio zmieniony przez polon18 2018-03-03, 14:36, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3959 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-11, 21:57
Chciałbym tylko potwierdzić, że również zastosowałem sposób "rosyjski" i wszystko przebiegło szybciutko i sprawnie. Moja wersja to 8.05 fabrycznie, mapy 2017Q2. Pierwsze włożenie pendrive, czyli kopiowanie z MNE nie trwa tak długo- u mnie może około 2-3 minuty, pozostałe etapy znacznie krótsze. Zawartość pendrive do 3 etapu oczywiście spreparowana własnoręcznie- zamiast plików map Rosji Q2 wgrałem Polskę i kraje ościenne z w wersji Q4, pliki POI oraz pliki i licencje TMC. Po wszystkim Navi posiada mapy 2017Q4. Jest działające TMC- w miejscu ikonki "wieży/anteny" mam teraz ikonkę "korka/ruchu drogowego". Pojawiły się też nowe wyskakujące podczas jazdy ostrzeżenia- typu znaki drogowe- nie wiem czy to zasługa nowych map, czy ma to coś wspólnego z rozszerzeniem POI, ale bardzo mi się to podoba- choćby wczesne ostrzeganie o przejściach dla pieszych, czy niektórych znakach drogowych. Ogólnie aktualizacja jest super- szybko, łatwo, nie bawimy się bezpośrednio "Windowsem' i nie robimy żadnych operacji przenoszenia plików na ekranie MediaNav. W zasadzie ten sposób aktualizacji map odpowiada fabrycznej procedurze wgrywania map pobranych z Naviextras.
Podziękowania dla autora wątku za "przetarcie szlaku".
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-04-11, 08:09, w całości zmieniany 6 razy
I znów pytanie o aktualizacje. Jako pierszą datę mam 28.01.2018 i wiadomo Q2017. 3 mies- gratis. Czy
według was jest jeszcze szansa na nowsze mapy. Czy tez zapomnieć o nowosciach gratis.
No to wyglada na to ze soft jest oficjany. Jednak teraz rozumie zeby cos wiecej sie dowiedziec w przypadku mojego urzadzenia. gdzie nie ma kamer czterech czujnikow itd. co jeszcze ta aktualizacja wniosla. Soft jak rozumie jest dla wszystkich urzadzen. Kwestia kto ma jakie podokladane moduly. Teraz jak sprawdzic. co moze zadzialac.. nie majac infomacji o zamontowanych dodatkach. Czy tylko sewis.
Ale co chceszz dokładnie wiedzieć?
Serwis Ci nic nie powie.
Już opisywałem że soft w wersji 9.1.1 został wypuszczony wyłącznie jako poprawka do spieprzonego softu 8.0.5 który wprowadził nowe funkcje ( wizualizacje czujników cofania i wyświetlanie klinometru i przechyłomierza) .
Niestety soft 8.0.5 rozwalił oprogramowanie MNE z modułem DAB dlatego zostało to poprawione.
Czekamy teraz na następną poprawkę bo softy wersji 8.0.5 i 9.1.1 mają wciąż błędne sterowanie pamięcią wbudowaną co skutkuje w większości urządzeń resetem wszystkich ustawień ( zapomina o ustawionych stacjach radiowych/sparowanych telefonach oraz punktach ulubionych w nawigacji)
Moje rozwiązanie tego problemu - wchodzimy do Windowsa i poszukujemy pliku o nazwie FILECHACHE i go usuwamy :)
Super Ci dzieki za odpowiedz. U mnie wszystko dziala. Zadnych resetow. Pytanie o DAB i modul. Czy jest u mnie wbudowany. Jak to sprawdzic. Wspominasz o wyświetlanie klinometru i przechyłomierza. Czy to rowniez oparte jest o moduly. przypisane np do aut w to wyposazonych. No i dziwi mnie fakt. ze wypuszczaja soft.ktory nie rozwiazuje dalej problemow. Sory ze tyle pytam. Ostatnie lata to zwykle radio w aucie.
Wspominasz o wyświetlanie klinometru i przechyłomierza. Czy to rowniez oparte jest o moduly. przypisane np do aut w to wyposazonych.
Tak MNevolution ma jeszcze sporo nie do końca rozgryzionych sekretów.
Każda nowa funkcja wymaga specjalnego dodatkowego modułu - moduły musza być podłączone do sieci CAN bo i MN tez jest połączone z tą siecią i za pomocą danych w tej sieci może sterować pewnymi procesami lub te pewne procesy wizualizować na ekranie.
Jeśli w trakcie zamawiania zamówisz te dodatkowe funkcjonalności to zostaną zainstalowane specjalizowane moduły.
Co to może być :
1. moduł BIC do wyświetlania temperatury zewnętrznej oraz danych EKOJAZDY
2. Moduł 4 kamer ( birdview)
3. Moduł zdalnego uruchamiania silnika w zależności od temperatury zewnętrznej
4. Moduł przechyłomierza/klinometru
5. System dźwiękowy BOSE
6. System automatyzacji klimatyzacji
7. Moduł czujników cofania wizualizujący dane na ekranie
Na razie udało się odnaleźć moduły odpowiedzialne za wskazywanie temperatury (1) oraz czujników cofania(6) pozostałe wciąż nie wiemy .
Wszystkie takie funkcje muszą być aktywowane programowo , oznacza to że jesli nawet posiadamy dany moduł a nie jest on aktywowany to nic nie będzie działać.
Mapy powinny sie pokazać w okolicach końca czerwca
Wysłany: 2018-04-15, 09:52 aktualizacja map MediaNav w nieautoryzowanym zakładzie
Witam znalazłem na olx w Gliwicach ofertę aktualizacji map na 2018 rok w nieautoryzowanym zakładzie czy zrobienie takiego czegoś ma wpływ na gwarancję samochodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum