Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-12, 09:28
Oczywiście nawigacja , nie lubi podwójnych plików i bez skasowania poprzedniego i tak wybrała by ten stary /kiedyś o tym było/. Może się i zawiesić w innych wersjach. Edytuj zawartość pliku VIP na VIP2. Wcześniej skopiuj sobie CART4, tak na wszelki wypadek. Przy podmianie mapy na nowszą, dobrze jest i wymienić na nowe pliki jej towarzyszące. POI i SPC są luźno związane z mapą , będzie chodziło i na starszych. W necie też są dostępne aktualizacje, wydawane nawet co 2 tygodnie.
Fajnie, że powstają jakieś pytania można zerknąć co jeszcze poprawić aby było bardziej intuicyjnie.
Co do VIP* czym wyższa liczę wpiszesz tym większe uprawnienia i większe możliwości zmian. Jeśli w danej operacji liczba byłaby zbyt niska otrzymasz informacje na ten temat z programu.
Co do zmiany samych map po wcześniejszej kopii (1c) o której pisałeś, że zrobiłeś ja postąpiłbym tak:
1) Zmieniłbym na Penie nazwę katalogu "\!Soft\!Archiwum\Update\MAP_wyl" na "\!Soft\!Archiwum\Update\MAP"
2) Wgrał tam nowe pliki map, które chcesz umieścić
3) Zmienił zawartość pliku VIP "\!Soft\VIP.txt" z VIP0 na minimum VIP1
4) Umieściłbym Pena w radiu
5) Wybrałbym z meni opcje: (4c - wykasuje inne mapy i doda Twoją) lub (5c - doda Twoją i reszta bez zmian)
Jeśli coś zapomniałem poprawcie mnie. Prościej i bardziej intuicyjnie chyba się nie da ;)
Ostatnio zmieniony przez Aniol 2018-09-12, 14:22, w całości zmieniany 5 razy
Dziękuje za wyjaśnienie moich wątpliwości , prosto i jasno , tak tez miałem zrobić z mapami . Chyba ostatnie pytanie odnośnie uwolnienia czym się różnią obie wersję ? mi potrzebne jest tylko uwolnienie do zmiany map i uruchomienia TMC , co radzicie wybrać ?
Sam sobie odpowiedziałeś z wyborem dla tych wersji standard to Lite. Teoretycznie wersja Lite podmienia program navi i tyle. Często opcja full dodaje inne dodatki. Jeśli chodzi o TMC to już kolejny temat. Czyli zmiana TMC w Micom i odpowiednie licencje. Zrób jedno i pochwal się czy działa.
Ostatnio zmieniony przez Aniol 2018-09-12, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-12, 20:55
Czy nie należałoby przypomnieć, że przy dłuższych procesach wgrywania czy podmiany plików map powyżej 20 minut, należy się spodziewać wyłączenia samoczynnego MNE? Dlatego też dla bezpieczeństwa zalecano robić te procedury, przy włączonym silniku. Takie ostrzeżenia były wcześniej każdorazowo podawane. Nagłe wyłączenie radia mogło spowodować uszkodzenie ładowanego pliku.
Witam!
Wersja 9.1.1 odblokowana i wgrane nowe mapy z pomocą pendrive oraz rad kolegów
Małe problemy z odczytem plik VIP , testowane na różnych pendrive , mimo zmienionej wartości na 2 , wyskakiwał komunikat o braku uprawnień , parę razy formatowane i wygrywane na nowo pliki , w końcu się udało .
A TMC ,aby wejść w w Micom trzeba zmienić VIP na 3 , parę prób na 2 pen , format i ciągle komunikat brak uprawnień . Czy ktoś miał takie problemy ? wina pendrive ? czy błąd oprogramowania ?
Jeszcze raz podziękowania dla kol.Aniol za pracę jaką wykonał
Jak jeszcze można wejść w Micom ?
Nie jestem komputerowcem i raczej z takimi rzeczami jak tu w Media Naw, czyli samodzielnej zmiany map i odblokowania funkcji mogę mieć poważne problemy, gdyż jestem jak się to mówi w tym zielony. Przejrzałem jednak załączone w linkach wyżej filmiki i co nieco z tego bym pokapował, ale mam parę pytań.
1) - na ten pendrive to trzeba coś najpierw zgrać z obecnego Media Nav ? czy ściągnąć tą nową wersję map skąd indziej? ?
2) - czy te kody numeryczne które gość wbija na filmiku są jednakowe dla wszystkich ? Pytam, bo w tekście jest zaznaczone 2383 OK <<<< 3748 OK. natomiast na filmie gość wbija najpierw 0362 OK <<<< potem już tak jak wyżej 3748 OK. Jak to właściwie jest.
jamno - a co chcesz zrobić?
Co do kodów to wpisujesz te co podawane są do wersji oprogramowania ale wklepujesz je w taki sposób jak na filmiku. By wejść do środka tymi kodami musisz mieć pendriva z pustego sformatowanego w fat32 z wgranym plikiem w tym poście: http://www.daciaklub.pl/f...1761866#1761866 mcmtest_activate_4medianav.zip
Co do map to ja mam takową wersję ;)
map-of-europe_2018_q2.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 114,82 KB
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2018-09-13, 17:30, w całości zmieniany 1 raz
udało się wejść za którymś razem w Micom , tylko u mnie otwiera sie tak , rozumiem że mam wcisnąć kafelek xxx przy micom test?
pytanie dlaczego czasem nie udaję się poprawnie odczytać pliku VIP bo system nie dopuszcza do pewnych operacji
dziękuję za udzieloną pomoc
bwiaKzK.png
Plik ściągnięto 10382 raz(y) 128,38 KB
Ostatnio zmieniony przez Robson68 2018-09-13, 18:18, w całości zmieniany 1 raz
Na wstępie chciałbym podziekowac autorowi za super robote. soft 9.1.3 odblokowany mapy wgrane. Czego nie udało sie zrobić to wejść do micon. zamiast tego robi ustawienia fabryczne lub ymienia jezyk. To normalne w 9.1.3? w 9.1.1 było wszystko ok.
udało się wejść za którymś razem w Micom , tylko u mnie otwiera sie tak , rozumiem że mam wcisnąć kafelek xxx przy micom test?
pytanie dlaczego czasem nie udaję się poprawnie odczytać pliku VIP bo system nie dopuszcza do pewnych operacji
dziękuję za udzieloną pomoc
TAK te xxxx - właśnie nie pamiętałem jak to jest w tej nowej wersji bo tam już nie zaglądam ;)
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Wysłany: 2018-09-13, 18:42
Drodzy koledzy ten wątek jest obecnie jednym z najciekawszych, ale powoli niepotrzebnie go zamulamy. Wersja Lite dotyczy projektu autora tego wątku Aniol.
Też to czytam i testuje , ale pytania o tematyce TMC itp. są w innych wątkach i to dość szeroko wytłumaczone. I tam powinny być przeniesione niektóre wstawki kolegów. Wystarczy kliknąć na linki i tam poczytać, czy zapytać w danym temacie.
jamno - a co chcesz zrobić?
Co do kodów to wpisujesz te co podawane są do wersji oprogramowania ale wklepujesz je w taki sposób jak na filmiku. By wejść do środka tymi kodami musisz mieć pendriva z pustego sformatowanego w fat32 z wgranym plikiem w tym poście: http://www.daciaklub.pl/f...1761866#1761866 mcmtest_activate_4medianav.zip
Co do map to ja mam takową wersję ;)
Głównie to zależy mi na najnowszych mapach , bo z tego co czytam podobno oryginalnie są jakieś z 2016r. Przy okazji może by odblokował te inne opcje o których piszecie, tylko nie wiem czy w ogóle sobie z tym poradzę. Szkoda ąe nie ma tu na forum kogoś z Podkarpacia gdzieś z okolic Rzeszów , Krosno , to bym zapłacił za taką usługę i byłbym pewny, że nic sam nie schrzanię, pozdrawiam.
To wszystko dasz radę zrobić sobie sam - czytając spokojnie informacje na forum i pamiętając o podstawie - po pierwsze kopia całego systemu (najlepiej) Windowsa. i by jednak robić to na włączonym silniku gdyż radio może sie w trakcie "prac" wyłaczyć i wtedy może być pupa :(.
Bałem się (chłopaki tu później trochę ubawu mieli jak opisałem to po swojemu jak tego wyczynu dokonałem) ale nic się nie pochrzaniło. Czytałem kilka razy tematy pisałem sobie info na kartce (nie chciałem brac laptopa do auta a ekran srajfona jest za mały) całe uwolnienie radyjka by było te kilka rzeczy więcej (TMC Aha@ i ekran 4x4 i nowe mapy) trwało 2 i pół dnia. Teraz tylko lekko zmodyfikowałem kolorystykę części segmentów. A mam tylko 50 lat z malutkim kawałkiem ;).
Czytać, zapytać się ułożyć sobie plan i do dzieła :).
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2018-09-13, 20:12, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-09-13, 21:17
jammo napisał/a:
Głównie to zależy mi na najnowszych mapach , bo z tego co czytam podobno oryginalnie są jakieś z 2016r. Przy okazji może by odblokował te inne opcje o których piszecie, tylko nie wiem czy w ogóle sobie z tym poradzę.
Używając aplikację Anioła zrobisz to sam spokojnie i jeszcze sam zostaniesz ekspertem z Bieszczad Zacznij po kolei- mapy. Dopiero potem inne opcje. MICOM zostaw na później.
Jeśli potrzebujesz map lub ktokolwiek chciałby , podam na pw.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-09-13, 21:18, w całości zmieniany 1 raz
Cześć,
Super jest to meni lite.
Jak dla mnie to wolałbym ikone meni przesunąć w lewo około 1cm tak aby było widać choinkę zasięgu i stan baterii telefonu.
Mam wersje 9.1.3. MNE
I jeszcze jedno. Czy jest możliwość odpalenia yt. Obrazu i dźwięku.
Ostatnio zmieniony przez FELEK 2018-09-14, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
No to widzę, że temat się rozwija. Dziękuje doświadczonym za pomoc początkującym, nie zawsze mam czas pomagać - praca. Co do pliku VIP i problemach w edycji to nie sądziłem aby był problem. Najlepiej edytować zwykłym notatnikiem Windows, nie dodawać spacji czy innych znaków za słowem "VIP3". Nie powinno być z tym problemu. W nowszej wersji, jeszcze nie publicznie jest robienie screen`ów, dlatego jak ktoś będzie miał pytanie lub wątpliwość zawsze na pena zrobi screen. W ten sposób poprawię również błędy wejścia do micoom, gdyż ja jeszcze nie zrobiłem aktualizacji do 9.1.3 u siebie.
Co do ikony w nowym menu jest więcej, jednak ok przesunięte będą w lewo.
Co do reszty nie bać się klikać i czytać komunikaty a będzie dobrze :)
Co do map i innych dodatków staramy się nie dawać publicznie aby nie łamać praw autorskich. Jednak myślę, że ogólnie dostępne licencje, mapy, radary i inne podstawowe pochodne możemy chyba wgrać do Menu Lite i będzie wygodniejsze. Co sądzicie?
Z tym micomem może za szybko klika i nie czeka ne menu, bo raz fabryczne a raz język to dziwne.
Ostatnio zmieniony przez Aniol 2018-09-14, 12:01, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum