Nie wiem jak bardzo się orientujesz w tym co kupujesz, więc zwrócę uwagę na to, że Dokker Stepway nie ma alufelg tylko stalowe felgi strukturalne z kołpakami skutecznie imitującymi wygląd alusów.
Będąc na Twoim miejscu dokupiłbym drugi komplet identycznych stalówek i przekładał kołpaki.
Używki z popularnych portali internetowych to koszt ok 200zł za sztukę.
Ogłoszenia pierwsze z brzegu => https://allegro.pl/listing?stan=u%C5%BCywane&string=felgi%20stepway&order=m&bmatch=baseline-cl-pn-aut-1-5-1017&p=2
Czesc maly0709. Mam taki model jak widzisz w opisie. Ja dostałem zimówki na 16 gratis. I mój przypadek kierował mnie to tych samych felg i reszty /czujników/ stalowych oczywiscie .Była możliwosc zakupu alumów.Jednak doświadczenie skutecznie mi jest wybiło z głowy. Jak pisali koledzy felga dedykowana wraz kołpakiem .Szukałem na necie używek itp. Nie ma opcji zakupu nawet u renomowanych sprzedawców spoza Reno. Wróciłem do ASO. Ceny już opisywałem w innym poście .Idzie wydobyć 20% raabaty. Cały ten bajzel możesz ominąć stosujac 15. Jesli nie zależy Ci na oryginalnym rozmiarze to z pewnoscią coś znajdziesz. Bałem się czujników , ale w kontekscie informacji o spadku ciśnienia to jednak to dobra rzecz. A jechac dalej mozna. Fakt trzeba zainwestować. Tak to juz jest .
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3753 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-29, 09:41
Ja tylko dodam że mam letnie 16 i zimowe 15 - na 15 z racji wyższej opony zdecydowanie lepiej jeździ się przez wszelkie dziury i nierówności których zimą na drogach nie brakuje.
Okazało się, że z decyzją w sprawie kół na zimę muszę wstrzymać się do końca tygodnia ...wtedy samochód fizycznie ma być w salonie (mam nadzieję, że nic się nie zmieni bo jego podróż trwa już od 02.10.2018r.), wtedy w serwisie sprawdzą jaki rodzaj czujników ciśnienia został zamontowany możliwe, że będą to czujniki przy abs i esp , a nie przy feldze.
Ogólnie skłaniam się jak kolega DrOzda do zimówek na felgach 15, za komplet kół z czujnikami mogę zabulić 2 tys w serwisie , ale już bez czujników niekoniecznie..... wtedy poszukam tańszych odpowiedników.
Przyłącze się do tematu czterech kółek na zimę, w sobotę odebrałem dokkera w wersji stepway i juz miałem zamawiać stalowe felgi 15 i opony 185/65/15.....a tu się okazuje, ze w gratisie od brata mogę dostać alufelgi 4x100 6,5Jx15 ET35 z oponami Kormoran Snow 195/65 R15 91 H (używane jeden sezon) .......
jeżeli znajdzie się doświadczony posiadacz dacii , który podpowie mi czy mogę skorzystać z okazji to chętnie skorzystam z dobrych rad
Główna sprawa to szerokość felgi oraz jej ET. Obawiam się, że nie bardzo podejdą do twojego Dokera. Nie wiem jaki teraz fabryka zakłada oryginalnie rozmiar felgi do Dokera, ale z tego co wyczytałem to wcześniej była raczej szerokość 6" i ET43. Przy tym rozmiarze 195x65x15 masz już większą średnicę koła o 13mm, ale głównym problemem jest to ET 35mm . Przy tym ET i tej szerokości nowej felgi tzn. 6,5", koło wysunie się na zewnątrz o 14mm, więc jest bardzo prawdopodobne, że może obcierać o rant na hopkach.
Główna sprawa to szerokość felgi oraz jej ET. Obawiam się, że nie bardzo podejdą do twojego Dokera. Nie wiem jaki teraz fabryka zakłada oryginalnie rozmiar felgi do Dokera, ale z tego co wyczytałem to wcześniej była raczej szerokość 6" i ET43. Przy tym rozmiarze 195x65x15 masz już większą średnicę koła o 13mm, ale głównym problemem jest to ET 35mm . Przy tym ET i tej szerokości nowej felgi tzn. 6,5", koło wysunie się na zewnątrz o 14mm, więc jest bardzo prawdopodobne, że może obcierać o rant na hopkach.
Sprawdzałem na oponeo czy felgi o tych parametrach pasują do dokkera i wychodzi , że tak , ale z dodatkiem opony 195/65 jest problem.........ostatecznie zostanie mi zakup opon 185/65
Dodatkowe 13mm średnicy to ledwie 6,5mm promienia i dużo i mało.
Natomiast czy te 14mm na pewno zrobi ogromną różnicę?
W Octavii miałem seryjnie jakieś 6x15 ET ok. 50 + opony 195/65.
Wsadziłem 7,5x17 ET 35 + opony 205/50.
Wyjechałem na zewnątrz po jakieś 3cm na stronę i zarówno na seryjnym jak i obniżonym zawieszeniu nic nie haczyło, nic nie ocierało.
Za to jak wyglądało.
EDIT:
Dodam jeszcze, że na pewno do zwykłego Dokkera podejdą koła od Stepwaya, a tamte są "bardziejsze" w każdą stronę względem seryjnych.
Ostatnio zmieniony przez GRL 2018-11-11, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
W homologacji mam felgi 16 6 J 16-40 (E), opony 195/55/16.....zapas felga 6J 15-40 (E), opona185/65, ...tak więc dedukuję, że fabryczne ET w mojej wersji dokkera to 40, a nie 43 niby to daje nadzieję, że jeden wydatek mniej.......ale na ten moment tylko nadzieję bez gwarancji
Natomiast czy te 14mm na pewno zrobi ogromną różnicę?
Wszystko zależy od zawieszenia samochodu i szerokości wnęki na koło. Jak jest luka taka jak w Dusterze, to nie ma się co obawiać , bo tam, aby sprężyna puściła na dół taką różnicę wysokości pomiędzy kołem a rantem, to trzeba by wpaść samochodem w lej po bombie , natomiast w niektórych autach ta wysokość jest niewielka i wysunięcie koła o te 14mm groziło by obcieraniem, tym bardziej, gdy ranty nie są fabrycznie zawijane do góry.
Szanowni koledzy mam pytanie o oponki zimowe , posiadam Lodgy z zamontowanymi 185/65 r15
Ale w związku z tym że chyba jednak jakiś śnieg i lód pojawi się w tym sezonie zimowym zastanawiam się czy da radę wrzucić do tego autka 205/65 r 15 które mam praktycznie nieśmigane pozostałe z poprzedniego auta . Wnęki i nadkola są dosyć wysoko jak i szerokość .
Ma to wg. was sens czy będzie totalna klapa ?
Witam wszystkich na forum. Od razu mam pytanko... Dostałem "w spadku" zimowe opony Fuldy 195/70 r15. Wejdą na mojego Logana? Dodam, że tylko krótkie trasy i podjazd pod górę.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-11-17, 13:48
Gazda napisał/a:
195/70 r15. Wejdą na mojego Logana?
tak na oko bez problemu, tam są naprawdę wielkie wnęki w nadkolach
Nowo nabywana Lodgy przybyła na letnich oponach założonych na 16" alufelgi. Pora roku zrobiła się jesienno-zimowa i trzeba pojazd posadzić na zimówkach.
Widzieliście jakąś sensowną ofertę na kompletne koła, które podeszłyby do Lodgy, ewentualnie felgi z czujnikami, które mogłyby być bazą pod opony zimowe?
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3753 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-23, 23:51
Felgi 15 cali na allegro cirka 100 PLN sztuka , czujniki tamże za 350 PLN komplet podobno wstępnie zaprogramowane a oponki polecam takie:
https://www.norauto.pl/pr...8t_2059272.html
Razem z montażem , wyważeniem i kompletem śrub do stalówek akieś 1800 PLN.
Na pewno masz czujniki?
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2018-11-23, 23:56, w całości zmieniany 1 raz
Dacia ma teraz ofertę na kompletne koła do Lodgy z montażem za 514 zł/szt https://www.dacia.pl/fina...owych-2018.html
Pytanie czy "kompletne" oznacza że z czujnikiem ciśnienia i jaki dokładnie model opony Nokiana montują bo nie mogę znaleźć. Ale jeśli ktoś nie lubi szukać i zamawiać odzielnie felg opon kołpaków potem umawiać się i czekać w kolejce u wulkanizatora na przekładkę to oferta dacii chyba całkiem sensowna by była.
Przy okazji przeglądu pytałem o tę promocję. Dla dacia lodgy z 16" wychodziłoby takie: WRD4: CB1-69 - opona zimowa NOKIAN WR D4 195/55R16 91H XL (np. tu OPONA NOKIAN , jeżeli auto ma czujniki to z czujnikami - po 564 zł sztuka. Za sam czujnik wołali 100zł za sztukę
Ostatnio zmieniony przez p_a_m 2018-11-26, 16:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-01-24, 16:04
No i się skusiłem na te Continentale TS860 - Dayton DW510 po sześciu sezonach po prostu nie łapał trakcji na śniegu i wodzie. Produkcja 4818 w Norauto za 193 PLN
No i się skusiłem na te Continentale TS860 - Dayton DW510 po sześciu sezonach po prostu nie łapał trakcji na śniegu i wodzie. Produkcja 4818 w Norauto za 193 PLN
Dobra cena za bardzo dobrą oponę. Też mam takie, drugi sezon na nich jeżdżę i jestem bardzo zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum