Do dotychczasowych problemów z zanikami mocy i kontrolką oleju po długiej nieobecności powrócił problem migającego check engine i gwałtownego spadku obrotów któremu towarzyszy szarpnięcie autem.
Dzieje się tak na zimnym silniku (dopóki pali niebieska kontrolka) w sytuacji gdy przez dłuższą chwilę silnik utrzymuje stałe ok 1700-1800 obrotów (np. dojeżdżanie do świateł na wrzuconym biegu).
Efekt ten widać w 16 sekundzie poniższego filmiku:
https://youtu.be/Z7ikUsgxk44?t=14
Nagranie zrobiłem w czerwcu, dosłownie dwa dni po wyprowadzeniu auta z salonu. Wtedy ASO niby przeprogramowało tablicę zegarów, jednak teraz przy ochłodzeniu problem powrócił i to na masową skalę (w ciągu ostatniego tygodnia zrobił mi tak chyba z sześć razy).
Spotkaliście się z czymś takim? Wiem że kilka osób miało taki problem (chyba kolega lisek) i ciekaw jestem czy udało się to jakoś naprawić.
pavulon78, to jakiś większy problem z silnikami, możliwe, że w twoim wystarczy przeprogramowanie sterownika silnika w ASO (wcześniejszym okazom coś pomagało) lub musisz czekać na nowszy tak jak tu:
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16829
Klocki w dusterach piszczą przy minusowych temperaturach jak niewiele jeździsz. Jak chcesz jeździć do ASO to jeździj. Wymienią Ci na nowe i tak będą piszczeć jak temp spadnie poniżej 0. Posmarują tylną część klocka smarem - na chwile przestanie-do pierwszej myjni. Potem znów zacznie. Szkoda fatygi. Poza tym, czy to aż takie uciążliwe...
Marka: Dacia
Model: Duster 2 / VW Polo
Silnik: 1.6 SCe / 1.2
Rocznik: 2018 / 2002 Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Maj 2018 Posty: 236 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-01, 13:02
tomidlo napisał/a:
Mam to samo. Pomimo wgrania nowego softu check miga.
I jeździsz z tym? Czy planujesz coś zrobić? Bo jak dla mnie to jest strasznie upierdliwe. Zwłaszcza gdy błyśnie i zrzuci obroty akurat jak jest na biegu. Jest wtedy mocne szarpnięcie, które na pewno przenosi bardzo duże siły na układ przeniesienia napędu.
Mam to samo. Pomimo wgrania nowego softu check miga.
I jeździsz z tym? Czy planujesz coś zrobić? Bo jak dla mnie to jest strasznie upierdliwe. Zwłaszcza gdy błyśnie i zrzuci obroty akurat jak jest na biegu. Jest wtedy mocne szarpnięcie, które na pewno przenosi bardzo duże siły na układ przeniesienia napędu.
Nie chce mi się już do ASO zgłaszać i tracić czasu. Z tego co widzę, to większość użytkowników DDII ma ten sam problem.
Byłem w serwisie aby wgrali mi nowy soft do wtrysków,oczywiście wgrano i problem miał zniknąć. Okazuje się ze teraz mam gorzej niż przed wgraniem tego softu. Teraz nawet na ciepłym silniku pojawia mi się kontrolka z kluczykiem i napisy typu skontroluj układ wtryskowy itp. Pytanie czy macie też takie cuda po wgraniu owego softu?
Byłem w serwisie aby wgrali mi nowy soft do wtrysków,oczywiście wgrano i problem miał zniknąć. Okazuje się ze teraz mam gorzej niż przed wgraniem tego softu. Teraz nawet na ciepłym silniku pojawia mi się kontrolka z kluczykiem i napisy typu skontroluj układ wtryskowy itp. Pytanie czy macie też takie cuda po wgraniu owego softu?
Nie strasz ... ja miałem wgrywany soft we wrześniu 2018 i częściowo naprawił problemy z falowaniem i podbijaniem obrotów. Pojawiają się znacznie rzadziej, nadal mam ( i to zgłosiłem zaraz po odbiorze po aktualizacji) chwilowe utraty mocy przy przyspieszaniu i przechodzeniu przez 2100-2300 obrotów oraz falowanie na zimnym silniku, czasami z mignięciem kontrolki "check engine"... No i dzisiaj niespodzianka, zadzwoniono z ASO iż mam przyjechać na wgranie kolejnej najnowszej wersji softu.... obym nie skończył jak Ty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum