DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Sandero 1.0 sce - stukanie / terkotanie
Autor Wiadomość
Angelboy88 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.0 sce
Wysłany: 2018-12-20, 21:34   Dacia Sandero 1.0 sce - stukanie / terkotanie

Czołem grupo :)

Posiadam Dacia Sandero Laureate z silnikiem 1.0 sce, piszę do was ponieważ mam mały problem w sumie od nowości a samochód posiadam od lipca tego roku. Problem to coś stukającego / terkoczącego gdzieś z prawej strony. Pomimo iż instalowałem gaz to do samego silnika nie mam zarzutów. To stukanie / terkotanie jest dość dziwne i nasila się z biegiem czasu, występuje gdy ruszam z miejsca z jedynki i dwójki, gdy na skręconych kołach przejadę przez jakieś wyboje, czasami nawet na wyprostowanych, odgłos jest taki jakby było coś luźnego i im bardziej się rozpędzam to tak jakby się dociskało i przestawało, czasami odgłos jest taki jakby blacha była luźna i przy niskich obrotach o coś uderzała ale żadna takowa nie jest luźna.

Jedyne co zaobserwowałem to to że po nocy hamulce się jakby zapowietrzały ponieważ nie jestem w stanie wcisnąć hamulca żeby odpalić auto (pedał jest sztywny i muszę z ręcznego) oraz druga rzecz to kierownica, jak jadę to mnie lekko znosi bo gdy mam wyprostowaną kierownicę to samochód mi skręca, dopiero jak mam skręconą o jakieś 5 stopni to samochód jedzie prosto :(

Ktoś ma jakieś pomysły co mogło się stać albo miał coś podobnego ?

eio 

Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2018-12-20, 22:10   

Może coś jest niedokręcone, niedociśnięte jak TUTAJ-link. Albo coś luzem w kieszeni drzwi.

dudu$ 

Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2018-12-20, 22:18   

Kilka problemów opisanych w jednym wątku. Hamulcami bym się nie przejmował, uważam, że to standard w niektórych modelach, identycznie jest np w oplu combo C czy fiacie ducato. Oczywiście objaw ten nie występuje zawsze tylko sporadycznie ale nie jest to nic groźnego. Gdyby hamulce się Tobie zapowietrzały to po pewnym czasie straciłbyś je całkowicie - w przewodzie było by dużo powietrza. Ściąganie auta w jedna stronę, masz tak od nowości czy dopiero teraz sie to stało. Jak od nowości to mogła być zbieżność źle ustawiona w fabryce, teściowa miała identycznie w Sandero II z 2015 r, autem wyjechałem z salonu i od razu czułem, ze ciągnie je w jedną stronę i aby jechać prosto trzeba było mieć kierownice skręconą w jedną stronę. Jeżeli usterka ta występuje od niedawna to zastanów sie czy przypadkiem w ostatnim czasie nie wpadłeś w jakaś większą dziurę? Jest szansa, ze problem z stukaniem może być powiązany ze ściąganiem auta. Podobne stuki , puki i terkotania miałem w Renault thali z 2005 r, przyczyną okazał uszkodzony sworzeń wahacza ( luz). nie wiem jaki przebieg masz w swoim aucie ale z góry napiszę, ze jakiś czas temu czytałem, chyba nawet na naszym forum, że Zdarzały sie egzemplarze Sandero II, w których wahacze nadawały się do wymiany już po 15 czy tam 30 tyś km - wada fabryczna elementu, które były wymieniana na gwarancji. Dodam, ze w thalii o, której pisałem sworzeń powodował takie objawy jak u ciebie po przebiegu raptem 8-9 tyś km od wymiany wahaczy, i nie były to no-name tylko Ruville.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2018-12-21, 10:16   Re: Dacia Sandero 1.0 sce - stukanie / terkotanie

Angelboy88 napisał/a:
Jedyne co zaobserwowałem to to że po nocy hamulce się jakby zapowietrzały ponieważ nie jestem w stanie wcisnąć hamulca żeby odpalić auto (pedał jest sztywny i muszę z ręcznego)...

No ale przecież bez uruchomionego silnika nie działa wspomaganie hamulców i to całkowicie normalne, że do momentu odpalenia masz twardy pedał. Czy chodzi Ci o co innego?

sobol1976 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2018-12-21, 15:51   

Wg mnie to mogą być 2 sprawy i do tego zupełnie odmienne:

1. Wersja optymistyczna - sprawdź wszystkie śruby, którymi jest przykręcona plastikowa osłona z przodu pod silnikiem. U mnie przez kilka dni stukało na dziurach i dopiero jak zajrzałem pod samochód to doszedłem, że to luźna śruba razem z gniazdem wypadła z ramy i dzwoni.
2. Wersja poważniejsza - jeśli stuka terkocze na zakrętach (przy skręcaniu kierownicy) to albo przegub zewn. albo coś z pompą wspomagania/maglownicą. Wspominałeś, że masz problem z utrzymaniem kierunku jazdy. Może mieć to związek ze wspomaganiem. Czasami pomaga odkręcenie nakrętki zbiornika wyrównawczego pompy - na włączonym silniku pokręć wtedy maksymalnie w obie strony kierownicą. Odpowietrzysz doraźnie układ.

luckyboy 

Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Wysłany: 2018-12-21, 16:25   Re: Dacia Sandero 1.0 sce - stukanie / terkotanie

Dymek napisał/a:
Angelboy88 napisał/a:
Jedyne co zaobserwowałem to to że po nocy hamulce się jakby zapowietrzały ponieważ nie jestem w stanie wcisnąć hamulca żeby odpalić auto (pedał jest sztywny i muszę z ręcznego)...

No ale przecież bez uruchomionego silnika nie działa wspomaganie hamulców i to całkowicie normalne, że do momentu odpalenia masz twardy pedał. Czy chodzi Ci o co innego?

Po to jest zaworek zwrotny, aby podciśnienie nie schodziło ze serwa. W sprawnym nowym aucie podciśnienie nie powinno uciekać po nocy, jest jakaś nieszczelność lub uszkodzenie zaworka zwrotnego.

luckyboy 

Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Wysłany: 2018-12-21, 17:03   

Angelboy88 napisał/a:
jak jadę to mnie lekko znosi bo gdy mam wyprostowaną kierownicę to samochód mi skręca, dopiero jak mam skręconą o jakieś 5 stopni to samochód jedzie prosto :(

Zapieczony hamulec, złej jakości sprężyny*, zła zbieżność, uszkodzony ukł. różnicowy, skrzywiony wahacz - nie daj sobie wmówić, że ten typ tak ma.

*- miałem przypadek kiedyś, że nowe sprężyny powodowały właśnie ściąganie samochodu, po wymianie sprężyn na inne auto od razu zaczęło jechać prosto.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2018-12-21, 19:31   Re: Dacia Sandero 1.0 sce - stukanie / terkotanie

luckyboy napisał/a:
Po to jest zaworek zwrotny, aby podciśnienie nie schodziło ze serwa. W sprawnym nowym aucie podciśnienie nie powinno uciekać po nocy, jest jakaś nieszczelność lub uszkodzenie zaworka zwrotnego.

Ciekawa teoria... Może da się obronić przy pierwszym wciśnięciu pedału, ale po nocy różnica i tak jest wyczuwalna. Przy drugim wspomaganie zanika, bo i skąd ma się brać?

Odpowiedz do tematu