Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2019-01-07, 15:57
w dd1 4x4 było praktycznie płasko z racji wyżej umieszczonej podłogi bagażnika, może i teraz jest podobnie?
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2019-01-07, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2019-01-07, 16:03
poszukaj na forum pod hasłem spanie w dacii, było kilka dość udanych i prostych przeróbek dustera i lodgy na 2 osobowe auto kempingowe
mam zrobione łóżko w dasterku 4x2, powierzchnia spania długść 170 cm, szerokość 100 i 140 cm (szerzej tam gdzie drzwi). Konstrukcja z rurek, na to deski oraz 10 cm pianka. Baaardzo wygodne spanie, pod deskami spiżarnia na minimum dwutygodniowe wakacje. Spałem już kilkanaście nocy w Norwegii, w Krynicy-Zdroju w centrum na parkingu, w Świnoujściu gdzieś na ulicy przy promenadzie. Bardzo budżetowa opcja noclegów (no można powiedzieć darmowa) ale problem się zaczyna jak Ci się chce "dwójkę" oraz wieczorem chętnie byś się wykąpał a tu trzeba kombinować :)
my z koleji w alpy austriacke jezdzimy czasem. pomijajac kwestie ceny noclegow, to czesto brak bazy hotelowej, schroniska juz pozna jesienia pozamykane, zima calkowicie pod sniegiem.
_________________ =nie znam się, ale chętnie doradzę=
Bajka. Wyciągnąłes kanapę? U mnie oparcie się na płasko nie składa :) nie pomyślałem o regale z rurek, świetny pomysł. Mieliśmy kiedyś takie w sklepie, muszę poszukać!
_________________ =nie znam się, ale chętnie doradzę=
Widziałem u "Majfrendów" takie rozkładane z jakichś płyt obite materiałem jak na wersalki i pikowane ale do Vitary chyba. Można wykończenie do dustera przeszczepić.
tak, tylna kanapa wyciągnięta, jak będę potrzebował więcej miejsca na bagaże to zdemontuje też oparcia. Teraz w planach mam dokupić prysznic turystyczny aby pozbyć się problemu z myciem. Dokupiłem też owiewki Heko bo w czasie deszczu musiałem zamykać całkowicie szyby a przez to były wiecznie zaparowane.
Rozwiązanie problemu za pomocą namiotu podwieszonego pod klapą jest raczej dziwne, ale problem jest realny - gromadzenie się wilgoci w szczelnie zamkniętym aucie. Wszelkie adaptacje samochodów na minicampery muszą sobie z tym jakoś poradzić. Jak jest bardzo ciepło, można po prostu uchylić okna. Jak trochę zimniej, to przez te uchylone okna będzie nieprzyjemnie ciągnąć w nocy.
Wysłany: 2020-06-10, 09:33 Jak zaadaptować Dustera na "mini-campera"
Postanowiłem przetestować możliwość przerobienia Dustera na mini-campera. Idea jest taka, żeby można się było w nim przespać oraz zabrać rzeczy niezbędne na kilkudniowy biwak. Problemem w Dusterze II (2x4) jest nierówny poziom po złożeniu tylnych oparć, trzeba więc go wyrównać oraz przedłużyć przestrzeń do spania, żeby głowa nie spadała w pustą przestrzeń. Sama konstrukcja ma być łatwo wyjmowalna.
Wyszła mi konstrukcja taka, jak na załączonych zdjęciach.
To co widać: dwie płyty ze sklejki 15mm połączone zawiasem. 95x90 cm (bagażnik) oraz 95x80cm (część przykrywająca oparcia). Aby dało się to złożyć i rozłożyć niezbędne było wycięcie "notcha" o szerokości ok. 1cm po każdej stronie płyty przykrywającej oparcia. W przeciwnym razie przy składaniu zawadzałaby o plastikowe elementy nadkoli.
To, czego nie widać: pod spodem znajdują się na zawiasach podpórki, które umożliwiają złożenie konstrukcji na płasko. Tylko wtedy możliwe jest rozłożenie płyty 95x80 cm, w przeciwnym razie zawadzałaby o dach. Po rozłożeniu płyty przykrywającej siedzenia można "postawić" całą konstrukcję, uzyskując płaską powierzchnię do leżenia dla jednej lub dwóch osób.
duster-spanie1.jpg Platforma do spania (tył)
Plik ściągnięto 304 raz(y) 113,18 KB
duster-spanie2.jpg Platforma do spania (przód)
Plik ściągnięto 241 raz(y) 92,05 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2020-06-10, 09:46, w całości zmieniany 1 raz
Witam wszystkich,
Interesuje mnie temat przerobienia Dokkera na małe wozidło campingowe.
Poprostu zabudować bagażnik tak żeby dało radę przerobić auto na sypialnię.
W necie jest sporo gotowych zestawów za ok 4 tys. zł.
Ja skłaniam się raczej nad własną zabudową.
Czy ktoś już podejmował taka próbę przerobienia swojego auta?
Proszę o info.
Skoro udało mi się zrobić prostą zabudowę do Dustera (całkowity koszt ok. 300 zł), to tym bardziej nie powinno być problemu ze zrobieniem czegoś do Dokkera.
Najważniejsze to określić jasno potrzeby i ogólną koncepcję, a szczegóły zawsze się dopracowuje w trakcie realizacji. Na przykład:
- czy zabudowa ma być tylko do użytku w sezonie letnim? Jeśli tak, to kwestia izolacji termicznej nie jest kluczowa, natomiast i tak trzeba pamiętać o odprowadzaniu gromadzącej się wilgoci.
- czy ma być łatwa w montażu i demontażu?
- jak długo chcemy przebywać w mini-kamperze? Jeśli tylko spędzić jedną-dwie noce, to można przyjąć rozwiązania minimalistyczne. Im dłużej, tym bardziej trzeba przemyśleć każdy element.
- czy zakładamy przygotowanie jedzenia wewnątrz kampera (wtedy trzeba zaplanować blat, zlew itp.), czy wystarczy wysuwana na zewnątrz szuflada z turystyczną kuchenką gazową - jak na przykładowym filmie.
Udało mi się przetestować zrobioną konstrukcję do spania w warunkach terenowych. Spełniła swoje zadanie w 100%.
Spostrzeżenia:
♦ Podczas spania w 2 osoby okna muszą być uchylone na ok. 2cm, w przeciwnym razie zbiera się wilgoć.
♦ Temperatura na zewnątrz w najzimniejszym momencie wynosiła ok. 9-10 stopni, wewnątrz było powyżej 15, wystarczył więc standardowy śpiwór, bez konieczności ubierania dodatkowych warstw.
♦ Jeśli chcemy uprawiać turystykę pieszą, pojawia się mały problem: co zrobić z butami w nocy? Wystawić na zewnątrz - będą mokre. Zostawić w środku - niestety trochę je czuć...
Dzięki za podpowiedz.
W dokkerze po złożeniu siedzeń trzeba trochę wypoziomowac fotele bo za płasko nie jest.
Po wypoziomowaniu kanapy w bagażniku trzeba zrobić zabudowe wysoką na ok 30 cm więc i szuflady będą całkiem fajnych rozmiarów.
A że autko ma bardzo głęboki bagażnik to i miejsca nie zabraknie.
Myślałem o wyjazdach weekendowych 2-3 noclegi więc nie ma co szaleć z zabudową. Ma być prosta i łatwa do demontażu.
Jeśli chcemy uprawiać turystykę pieszą, pojawia się mały problem: co zrobić z butami w nocy? Wystawić na zewnątrz - będą mokre. Zostawić w środku - niestety trochę je czuć...[/list]
Pod maską, panie, pod maską ;-)
Najwygodniej, zaświadczy moja Małżonka, po prostu rozłożyć się na tylnej kanapie -- oczywiście trzeba mieć do tego odpowiedni gabaryt własny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum