Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Optymalizacja nawigacji MNE (9.1.3), raz na zawsze.
Autor Wiadomość
rolka 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: SCe 75 1.0
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate
Dołączył: 08 Sty 2019
Posty: 11
Skąd: znad morza
Wysłany: 2019-02-07, 21:32   Optymalizacja nawigacji MNE (9.1.3), raz na zawsze.

Uwolnienie

Po fabrycznej aktualizacji do wersji 9.1.3 https://dacia.naviextras.com/shop/portal/newCatalog?selectedTab=2
1. Przygotować pendrajwa 4 GB, lepiej więcej, będzie to nasze archiwum, sformatować.
2. Pobieramy uwolnienie od kolegi „Anioła” pierwszy post
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16469
czyli to:
https://www.dropbox.com/s...DHvBdr8bGa?dl=0
2. Przenieść ściągnięty plik na pena i rozpakować na penie. W pliku VIP.txt zmieniamy na VIP2
Idziemy do auta.
3. Włączyć Media Nav Evolution i po uruchomieniu włożyć pena w gniazdo USB czekamy na ikonkę menu
4. Z menu wybrać Menu rozszerzone, dalej archiwizacja i dalej wszystko oraz nawigację.
5. Powtarzamy pkt. 3, menu rozszerzone i uwalniamy to co mamy np. 9.1.3.
6. Z menu rozszerzonego wybieramy Total Commander, przyda się patyczek.
Dla operacji na plikach i folderach wystarczy je dłużej przytrzymać, by uzyskać podmenu. Przechodzenie w dół to dwuklik, w górę to 2 kropki w górze okna.
W pierwszym oknie ustawiamy własne USB, czyli MD, w drugim Storage Card4 i NNG, tu jest nasza nawigacja. Kopiujemy folder NNG na USB, na nim będziemy kopiować, wklejać i kasować co by przenieść zmiany do MNE. Tak najprościej i mamy pełną kontrolę nad wprowadzanymi zmianami. Zmieniany folder usuwamy z MNE, i w to miejsce kopiujemy wcześnie przygotowany na komputerze. Gdy coś popsujemy, żadne zmartwienie, mamy kopię w archiwum.
Od kolegi „d3mol3k” ściągamy potrzebne nam licencje stąd http://www.daciaklub.pl/f...8ed2d91496720b6

Folder LICENSE

1. Dodajemy licencję, która pozwoli na korzystanie z TCM:
Kod:
LGe_Renault_ULC_14CY_Primo_FR_13Q4_HM_POI_KML_SPC_JV_TMC_iFRHM@13Q4RenaultULC

2. Posiadaną usuwamy:
Kod:
LGe_Renault_ULC3_17CY_Primo_PO_16Q2_HM_POI_KML_SPC_JV_iPOHM@16Q2RenaultULC

3. Dodatkowa licencja, pozwoli na korzystanie z widoku terenu i obiektów w 3D:
Kod:
iPhone_Primo_ISR@1101_(NNG,_DEM,_3D,_PST,_CAR,_JV,_Google,_TMC)_(v2.1)_

4. Nigdy nie usuwamy pliku DEVICE.NNG.

TMC

1. Gdy nie ma ikonki wieży, w lewym dolnym rogu, musimy włączyć TCM w MICOM TEST.
To robimy tak jak kolega „d3mol3k”, szczegóły tu:
http://www.daciaklub.pl/f...f974310e57492d1
2. Gdy już wieża pojawi się, zakładamy folder TMC w folderze CONTENT. W folderze TMC umieszczamy pobrane licencje na korzystanie z tmc. W miejscu wieży pojawi się zator. Dla Polski wystarczą:
Kod:
 Poland_CeTraffic
 Poland_MediamobileNordic


Zmiana map

1. Ściągamy najnowsze mapy z licencją np. stąd:
http://www.my-navia.pl/viewforum.php?f=228
2. Pliki wybranych, tylko niezbędnych, map krajów, kopiujemy do wyczyszczonych folderów Map, Poi i Spedcam w folderze CONTENT. Typy folderów i plików oraz ich rola, dobrać co komu pasuje, tu:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22393
3. Licencje na mapę dodajemy do folderu LICENSE, zbędne można usunąć. Gdy odpowiednia, zobaczymy znaki drogowe na ekranie.

Widok nieba i horyzontu

W folderze NNG jest plik sys.txt w którym zapisane parametry są nadrzędne dla programu. Za kąt widoku odpowiadają wielkości zapisane w parametrach [map] dla mapy i [camera] dla nawigacji. Po ich dodaniu z oryginalnego IGO które są, ale wyłączone, uzyskamy widok nieba.
Metodą prób i błędów stwierdzam, że wystarczający zapis parametru dla map to:
[map]
3d_max_tiltlevel=7800
3d_default_tiltlevel=7800
Jest on niezbędny by parametry [camera] były załączone.
W posiadanym programie jest oryginalny IGO, wielkości kąta pochylenia widoku są umieszczone w pliku: skincfg.ini. Tu do niego ścieżka:
Storage Card4\NNG\data.zip\ui_core\800_480.
Stąd wszystkie [camery] kopiujemy do swojego sys.txt.
Tu i dalej, więcej o widokach i roli [camer]:
http://www.my-navia.pl/vi...der=asc&start=0
Mój sys.txt wygląda tak i działa poprawnie można kopiować:
Kod:
[device]
type="lge_ulc"

[map]
3d_max_tiltlevel=7800
3d_default_tiltlevel=7800

[camera]
maxdistance=1000
minzoom2d=200
maxzoom2d=1500
defaultzoom2d=1200
minzoom=75
maxzoom=200
minangle=40
maxangle=55
defaultzoom3d=150
defaultangle=70
angleoffset=45
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=2500
overview_angle=70

[camera1]
maxdistance=700
minzoom2d=60
maxzoom2d=240
defaultzoom2d=120
overview_zoom2d=3600
minzoom=24
maxzoom=45
minangle=45
maxangle=82
defaultzoom3d=27
defaultangle=79
angleoffset=65
speedzoom=1
speedangle=0
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=1200
overview_angle=70

[camera11]
maxdistance=700
minzoom2d=90
maxzoom2d=360
defaultzoom2d=240
overview_zoom2d=4500
minzoom=27
maxzoom=54
minangle=45
maxangle=83
defaultzoom3d=30
defaultangle=81
angleoffset=43
speedzoom=1
speedangle=0
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=1200
overview_angle=70

[camera2]
maxdistance=1000
minzoom2d=90
maxzoom2d=450
defaultzoom2d=168
overview_zoom2d=3600
minzoom=42
maxzoom=72
minangle=45
maxangle=80
defaultzoom3d=45
defaultangle=70
angleoffset=65
speedzoom=1
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=1200
overview_angle=70

[camera21]
maxdistance=1000
minzoom2d=108
maxzoom2d=600
defaultzoom2d=420
overview_zoom2d=4500
minzoom=54
maxzoom=90
minangle=50
maxangle=80
defaultzoom3d=54
defaultangle=77
angleoffset=45
speedzoom=1
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=1200
overview_angle=70

[camera3]
maxdistance=5000
minzoom2d=120
maxzoom2d=1500
defaultzoom2d=480
overview_zoom2d=3600
minzoom=69
maxzoom=210
minangle=50
maxangle=80
defaultzoom3d=78
defaultangle=65
angleoffset=65
speedzoom=0
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=1200
overview_angle=70

[camera31]
maxdistance=5000
minzoom2d=120
maxzoom2d=1800
defaultzoom2d=720
overview_zoom2d=4500
minzoom=2
maxzoom=210
minangle=50
maxangle=80
defaultzoom3d=108
defaultangle=75
angleoffset=45
speedzoom=0
speedangle=1
overview_enabled=0
overview_distance=3000
overview_zoom3d=1200
overview_angle=70


Podsumowanie

By nie muliło ograniczamy mapy tylko do używanych.
Płynniej będzie też bez widoku nieba. Możemy jednej kamery nie dodać, tam będzie jak fabryka dała.
Ja używam wszystkich widoków, daje rady. Wybieram opcje przyciskiem, działa poprawnie.
Tak ustawiona nawigacja przeżyje samochód. Nasza nawigacja będzie zawsze aktualna i zawsze pod ręką. W międzyczasie wymieniamy tylko mapy na nowsze. Nie aktualizujemy nawigacji.
Filmami bym sobie głowy nie zawracał. Audio załączy się samo po włożeniu pendrajwa do gniazda USB. Dobrze działa też muzyka ze smartfonu, przez bluetooth, po włączeniu media z BT.

Szerokiej drogi do horyzontu, a nawet dalej.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 996
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-08, 09:44   

I bardzo ładnie posumowałeś parę wątków. Z pewnością się przyda jako uniwersalna dla wielu kolegów. Wytłuść tytuł by łatwiej wpadał w oko. :lol:
 
Prezes 



Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2017(m2018)
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 1297
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-08, 09:54   

Dzięki,
Ładne podsumowanie, po jego przeczytaniu chyba sam się wreszcie skuszę i do tego przysiądę.
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 478
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-02-08, 09:57   

Dzięki - super !!!
_________________
Od f126p do Dustera
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1414
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-02-08, 12:12   

Prezes napisał/a:
Dzięki,
Ładne podsumowanie, po jego przeczytaniu chyba sam się wreszcie skuszę i do tego przysiądę.


Dokładnie. To samo miałem napisać. 8-)
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
metalic 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 sce 4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 05 Sie 2018
Posty: 117
Skąd: Sląsk
Wysłany: 2019-02-08, 21:12   

Super! :-) Wszystko w jednym miejscu bez przeglądania tysiąca postów.
Dziękuję. :-)
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-09, 19:19   

@rolka - bardzo krótko, zwięźle i na temat.
Mam pytanie odnośnie widoku prędkości aktualnej GPS na widoku nawi - brakuje mi tego i czy jest możliwość wpisania w sysy odpowiedniej formuły - jeśli tak to jakiej.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-10, 20:35   

A tak prezentuje się horyzont według powyższego pliku sys.txt



dla mnie ciut za dużo horyzontu więc musze go trochę podnieść ;-)

@ rolka piszesz:
Cytat:
Ja używam wszystkich widoków, daje rady. Wybieram opcje przyciskiem, działa poprawnie.


- moje pytanie którym przyciskiem regulujesz?
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2019-02-10, 20:49, w całości zmieniany 2 razy  
 
rolka 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: SCe 75 1.0
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate
Dołączył: 08 Sty 2019
Posty: 11
Skąd: znad morza
Wysłany: 2019-02-10, 20:52   

Przecież masz trzy pozycje zbliżenia z góry i 3 pod kątem do wyboru.
Przyciski wyboru działają. Menu rozwijamy tą śrubką u góry, jest prościej niż Ci się wydaje.
Pochylenie jest dynamiczne i dostosowuje się do prędkości oraz odległości do najbliższego manewru.
Pozdr.
Ostatnio zmieniony przez rolka 2019-02-10, 20:58, w całości zmieniany 4 razy  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-10, 21:19   

dzięki - dziś prowadziłem autko i nie bardzo skupiałem się na zabawie jutro sprawdzę co i jak
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
rolka 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: SCe 75 1.0
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate
Dołączył: 08 Sty 2019
Posty: 11
Skąd: znad morza
Wysłany: 2019-02-10, 21:48   

Z ikoną prędkości większy kłopot. :-( Trzeba by umieścić ikonę, której w posiadanej nawigacji chyba nie ma, albo źle szukałem, potem ustawić jej położenie, spasować z GPS.
Za dużo grzebania w programie.
I jeszcze by rozpraszała uwagę przez ciągłe porównywanie ze wskazaniami prędkościomierza :-)
Ale nasza nawigacja informuje o przekroczeniu dozwolonej prędkości sygnałem i zmianą ikony dozwolonej prędkości, danymi z GPS.
Dla ustawienia tempomatu wystarczy.
Do wskazań prędkościomierza dodanie 5 km/h, to prawie poprawna prędkość.
 
rolka 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: SCe 75 1.0
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate
Dołączył: 08 Sty 2019
Posty: 11
Skąd: znad morza
Wysłany: 2019-02-10, 23:39   

Jeszcze parę uwag dla laików i leniwych :-/

Mapy wybieramy HERE, łatwo dostępne, najlepsze i chyba jeszcze za darmo(?). :-D
Można co kwartał. Ale myślę, że raz na pół roku wystarczy. Chyba, że jakiś dalsza podróż to bierzemy jeszcze ciepłe. :-P

Przy dalszych wojażach, po ściągnięciu map np. całej Europy przenieśmy je na pedrajwa, którego z „patyczkiem”
wrzucamy do schowka, w razie niespodziewanej potrzeby dodamy choćby na postoju. Normalnie to kompletujemy na komputerze, zawsze wygodniej.

Dużym obciążeniem dla procesora są pliki 3D i terenu (dem). :-| W razie potrzeby można usunąć foldery building i dem. Ale chyba tak źle nie będzie. Nie sprawdzone.
Przy kopiowaniu w Total Commander, po skasowaniu zmienianego folderu możemy przeciągać dodawany folder pomiędzy oknami.

Wyszukiwanie celu podróży najprostsze to z ulubionych, dodawajmy tam te często wybierane. Po pierwszym wpisaniu jest opcja dodania do ulubionych.
Korzystajmy z punktów POI (Interesujące miejsca) proste i szybkie wyszukiwanie bez wpisywania, to olbrzymia baza adresowa. Podpowiedzi ułatwiają wybór.

Osobisty smartfon po sparowaniu w Bluetooth z MNE, pozostawiamy z włączonym Bluetooth na zawsze.
Stąd po wejściu do auta połączenia tel. przejmie na siebie MNE. W dole okna możemy przełączać się pomiędzy smartfonem a autem.
Wybierając MEDIA zauważymy, że muzyka ze smartfonu już tam jest. :lol:

Mając smartfon mamy Google Maps, a tam to już wszystko jest, nawet asystent, który wysłucha i znajdzie połączenie uwzględniając bieżące natężenie i utrudnienia ruchu.
To taka ostatnia deska ratunku.
Ale po co komu dwie nawigacje, gdy w naszej dacii jest ta najlepsza. :-D :mrgreen: :lol:
 
rolka 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: SCe 75 1.0
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate
Dołączył: 08 Sty 2019
Posty: 11
Skąd: znad morza
Wysłany: 2019-02-10, 23:46   

d3mol3k,

Ty lepiej powiedz skąd masz tą temperaturę w MNE?
Wszyscy chcą tak mieć.
Ostatnio zmieniony przez rolka 2019-02-10, 23:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1414
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-02-11, 10:46   

rolka napisał/a:
d3mol3k,

Ty lepiej powiedz skąd masz tą temperaturę w MNE?
Wszyscy chcą tak mieć.


Przecież w MNE temperatura jest zawsze w tym miejscu.


A te pliki dem (terenu) oznaczają, że jak np. jadę w góry to będą widoczne wzniesienia, czy mapa wciąż będzie płaska?
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1528
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2019-02-11, 11:01   

Belphegor napisał/a:
Przecież w MNE temperatura jest zawsze w tym miejscu.

Ale to się dopiero w Dusterze2 pojawiło a kolega ma Sandero, więc do wyświetlenia tam temperatury potrzebujemy dodatkowy moduł niestety. Sama aktywacja funkcji temperatury w MNE pokaże nam w tym miejscu tylko "kreseczki".
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-02-11, 11:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
rolka 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: SCe 75 1.0
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate
Dołączył: 08 Sty 2019
Posty: 11
Skąd: znad morza
Wysłany: 2019-02-11, 11:07   

Belphegor,
Będą góry. U mnie nad morzem nawet pagórki widzę.

By teren był dodajemy, robimy, nowy folder DEM w folderze CONTENT
W folderze umieszczamy plik typu .dem.
Np. stąd: http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15

Podobnie dodajemy budynki 3D

Zrób symulacje w górach i podziwiaj.

A jak zrobić symulację? Dla laików

Przy wyznaczonej trasie będąc w nawigacji, przyciskamy kwadracik z pozostałym czasem i odległością, pod strzałką następnego manewru W opcjach mamy symulację.
Symulując możemy zwiększać prędkość do x8 i przeskakiwać do kolejnych manewrów.
Przy trasie w górach mamy ładne widoki.

Przy dużych górach, możemy zmienić widok, gdy góra zasłoni drogę.

Procesor poci się ale daje rady. Najwyżej będzie pokaz slajdów.
Ostatnio zmieniony przez rolka 2019-02-11, 11:42, w całości zmieniany 8 razy  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 271
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-02-11, 17:20   

Czy aby to wszystko wyświetlało się /budynki,auto zamiast strzałki,góry/ trzeba jeszcze dopisywać komendy w twoim pliku sys ?
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-02-11, 17:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-02-11, 17:52   

rolka napisał/a:
Jeszcze parę uwag dla laików i leniwych :-/
...
Dużym obciążeniem dla procesora są pliki 3D i terenu (dem). :-| W razie potrzeby można usunąć foldery building i dem. Ale chyba tak źle nie będzie. Nie sprawdzone. ...


teoretycznie są ale praktycznie nie zauważyłem zbytniego obciążenia przy zestawie map Here 2018Q3 (obecnie najnowsza) Polska + kraje ościenne + Szczecja i Holandia dla kpl. map dla Polski, Niemiec i Holandii (budynki, teren, znaki i coś tam więcej bez map dla ciężarówek).



I uwaga odnośnie DEM - terenu wydaje mi się że w miejscach gdzie mapa posiada takowe dane w widoku nocnym nawi pokazuje dem w kolorze dziennym ale tu pewność na 99%.
z map DEM znalazłem:
Kod:
Western_Europe_CGIAR_Premium_2006.06_090310.dem
Western_Europe_CGIAR_Premium_2006.06_120920.dem
Western_Europe_TA_2007.06_071008.dem

Full_Europe_CGIAR_2006.06_081010.dem
Full_Europe_CGIAR_Premium_2006.06_170825.dem
Full_Europe_NASA_2005.07_071128.dem
Full_Europe_TA_2007.06_071026.dem

Eastern_Europe_CGIAR_Premium_2006.06_090309.dem
Eastern_Europe_TA_2007.06_070920.dem


U mnie na zachodniopomorskim w grafikach powyżej widać cieniowanie pagórków, większe efekty dopiero zobaczyłem w okolicach Jeleniej Góry

@gggg - dla dem i budynków nic nie robisz - wgrywasz pliki do odpowiednich folderów. auto zamiast strzałki to już zmiana wpisów bodajże i dodanie plików graficznych w odpowiednie miejsce - ale tego nie robiłem choć korciło mnie.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2019-02-11, 18:01, w całości zmieniany 4 razy  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 271
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-02-11, 18:19   

Ja mam autko i trzeba w pliku txt zrobić wpisy i dodałem pliki graficzne.

Do terenu i budynków mam jeszcze wpis
[map]
3d_buildings=1
3d_landmarks=1
3d_buildings_distance=2
3d_dem=1; 3D terrain
3d_dem_detail=3 ; detail of 3D terrain (0 = none, 1 = low, 2 = medium, 3 = high)

nie wiem czy go usunąć.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-02-11, 18:28, w całości zmieniany 2 razy  
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3036
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2019-02-11, 18:27   

A może tzw. "skórki" dają widok autka, tylko po co? Budynki inaczej wyglądają na ekraniku - wieżowce, inaczej z pozycji kierowcy - ściana z lewej, ściana z prawej. Droga znika za górą? A ja właśnie wtedy patrzę na navi, widzę, czy za szczytem nadal jest prosto, czy czeka mnie zakręt. Jeśli na navi zobaczyłbym przełęcz i koniec widocznej drogi w chmurach, to korzyść z tego żadna. Dobrze, że jeszcze prowadząc we mgle nawigacja nie dodaje mgły, bo też wtedy korzystam z informacji, jak daleko jest do zakrętu (wtedy navi obserwuje pilot i ostrzega, ja patrzę we mgłę).
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
trybikowski 


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Dołączył: 09 Maj 2018
Posty: 26
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2019-02-11, 20:14   

Czy jeśli skorzystam z powyższej instrukcji to TMC będzie działać również za granicą? Czy tylko w Polsce?

PS
Niestety linki do map nie działają ;/, trzeba ich szukać na innych stronach/torrentach.
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1414
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-02-11, 20:31   

rolka napisał/a:
By teren był dodajemy, robimy, nowy folder DEM w folderze CONTENT
W folderze umieszczamy plik typu .dem.
Np. stąd: http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15

Podobnie dodajemy budynki 3D


Plik z budynkami 3D to ten z pierwszej strony tematu podanego przez Ciebie? Ten - http://www.failai.lt/dxz00iy8zgls/building.rar . Rozpakowujemy go na penie?


d3mol3k - Czy w pliku z najnowszymi mapami HERE PL są już znaki itp.? Bo ja tam widzę tylko plik typu .fbl, czyli mapy.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

Ostatnio zmieniony przez Belphegor 2019-02-11, 20:55, w całości zmieniany 3 razy  
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1414
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-02-11, 21:34   

Jeszcze jedno pytanie. Czy poniższe po prostu kopiujemy/zastępujemy na żywca w folderze LICENSE? Czy to tylko zawartość, a pliki wyglądają inaczej?

rolka napisał/a:
Folder LICENSE

1. Dodajemy licencję, która pozwoli na korzystanie z TCM:
Kod:
LGe_Renault_ULC_14CY_Primo_FR_13Q4_HM_POI_KML_SPC_JV_TMC_iFRHM@13Q4RenaultULC

2. Posiadaną usuwamy:
Kod:
LGe_Renault_ULC3_17CY_Primo_PO_16Q2_HM_POI_KML_SPC_JV_iPOHM@16Q2RenaultULC

3. Dodatkowa licencja, pozwoli na korzystanie z widoku terenu i obiektów w 3D:
Kod:
iPhone_Primo_ISR@1101_(NNG,_DEM,_3D,_PST,_CAR,_JV,_Google,_TMC)_(v2.1)_
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 271
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-02-12, 14:18   

To są nazwy plików, musisz takie pliki ściągnąć i skopiować do odpowiednich folderów w nawce.
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1414
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-02-12, 20:11   

No ok. Ale gdzie je znaleźć? Szukałem w Google, ale nic nie ma. ;-)
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne