Wysłany: 2019-02-27, 18:23 Zaciek lakieru w okolicy tylnej lampy
Cześć.
Mój przyszły Duster zawitał na plac, podjechałem więc rzucić na niego krytycznym okiem. Namierzyłem niestety w okolicy prawego tylnego światła "sopelek" lakieru czyli po chłopskiemu mówiąc zaciek. Oczami wyobraźni widziałem już żrącą to miejsce rudą np. po przypadkowym urwaniu tego zacieku przy wyjmowaniu lampy (btw do wymiany żarówki trzeba wyjąc lampę?), dlatego poinformowałem o "skazie", handlowca z którym prowadzę cały temat zakupu. Ten uprzejmie poinformował mnie, że "specjaliści z serwisu lakierniczego jednogłośnie twierdzą", że nawet jak zostanie odsłonięta goła blacha to ruda nie wejdzie dzięki magicznemu procesowi kataforezy - ja sadzę jednak, że jest to wersja nieco nazbyt optymistyczna ;). Zaproponowano mi też, że "spróbują" ten sopelek delikatnie "spiłować". No i teraz mam problem, bowiem świadomość istnienia tego zacieku trochę mnie irytuje a z drugiej nie raz czytałem opinie, że lepiej jest jak serwis nic majstrować przy lakierze nie będzie ;).
Prosiłbym o opinię czy zlecać likwidację tego zacieku czy jednak powoli przyzwyczajać się do jego obecności na dłużej?
Załączam fotę poglądową.
sopelek.PNG
Plik ściągnięto 106 raz(y) 71,81 KB
Ostatnio zmieniony przez Useless 2019-02-27, 18:27, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2019-02-27, 18:33
Nie zlecać i nie przyzwyczajać się tylko samemu zrobić. Zapraweczka kosztuje w ASO koło 50 PLN, baza i klar a przyda się też później pewnie. Choć z drugiej strony bawić się przy nowym aucie.
Ostatnio zmieniony przez arczi_88 2019-02-27, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Niech ASO robi. Badałeś auto czujnikiem lakieru?
Który dealer sprzedał Ci auto?
Auta jeszcze nie odebrałem, jedynie zajrzałem na plac, gdzie czeka na ten wiekopomny moment. Planuję przy odbiorze dokładnie je sprawdzić w tym czujnikiem lakieru.
Serio to jest możliwe żeby to tak wyglądało fabrycznie?! To nie jest malutki zaciek...
W sumie sam zastanawiam się jakim cudem to przeszło jakąś kontrolę jakości i ile takich zacieków gdzieś tam może jeszcze być...
Owszem, Dacia to nie jest jakaś uber gablota, ale położyć lakier chyba powinni umieć.
Ostatnio zmieniony przez Useless 2019-02-28, 08:56, w całości zmieniany 1 raz
Kup/pożycz czujnik lakieru elektroniczny. Sam byłem świadkiem jak pracownik salony wjeżdżając w miejsce postojowe uderzył w auto Demo i auto do wydania klientowi. Dlatego jestem w stanie uwierzyć w naprawy lakiernicze przed wydaniem auta klientowi.
Poza tym to powinno wyjść na kontroli jakości, ktoś montując reflektor raczej to zauważył.
Mam jeszcze jedno pytanie.
W sumie auto zdążyłem już zarejestrować i ubezpieczyć, więc nie wiem czy nie jest już musztarda po obiedzie. Co jeśli sprawdzę je czujnikiem i okaże się, że było "robione"? Czy mogę go wtedy nie odebrać / zażądać innego egzemplarza / wycofać się z zakupu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum