Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
[MN] [MNEVO] Sekretne menu w naszych MediaNav
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 55 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-07, 11:53   

Na MN1 raczej nie bęą działac funkcje 4WD.
Ale wyświetlanie informacji ECO powinno ale rozpocznij od zdobycia modułu BIC .
Wg moich informacji na pewno działa układ o symbolu 283468105R
model 280380655R podobno działa w Dusterze ale nie działa w Sandero/Logan
model 283463540R podobno działa ale nikt tego nie potwierdził na 100 %
Podobno dziła 2834661870R ale to jest info od Der Baum.
Opis połaczeń w którymś z postów podałem.
Menu 4x4 jest zawarte wyłacznie w sofcie 8.0.5 na MNEvolution .
Ale nie ma jeszcze poprawnej metody na uwolnienie tego softu.
Zaś z całego menu

podobno na razie działa tylko kompas - podobno biorąc dane z GPS-u zaś pozostałe dane dotyczące pochyleń i przechyleń prawdopodobnie bierze z czujnika przeciążeń ale nikt sie chyba jeszcze nie chwalił że poprawnie to działa. Może wymaga innego czujnika niż standardowy - pewnie jakiś nowy moduł o nowym numerze ref.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
hoti 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1,2 TCE 120KM
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 20
Skąd: Torun
Wysłany: 2017-09-14, 08:16   

Trochę więcej kodów jest tutaj https://www.drive2.ru/b/482007481870974995/ i tutaj https://www.dacianer.de/t...est-mode.27351/
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 55 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-14, 08:52   

@hoti - nie wiedziałem że niemieccy koledzy oglądają mój filmik najpierw umieszczony na naszej stronie klubowej :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3532
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-09-14, 09:13   

jas_pik, to była Twoja robota z testem na YT? ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 55 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-14, 09:20   

Tak , i umieściłem je w tym właśnie wątku :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Toiko 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2017
Wersja: [Inna]
Dołączył: 12 Maj 2017
Posty: 33
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-09-14, 17:01   

jas_pik napisał/a:
Na pewno można wejść w system 8.0.5 :)

a czy sposób klikania jest taki sam jak na załączonym wyżej obrazku?
Czy system musi być jakoś wcześniej zrootowany?
I na koniec.. jeśli jest brak reakcji to trzeba wracać do ekranu głównego, czy można klikać dalej?
Takie głupie pytania bo próbowałem zrobić to u siebie i jakoś nie szło (8.0.5) ogólnie jakie są warunki początkowe :D
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 55 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-14, 20:35   

Toiko napisał/a:

a czy sposób klikania jest taki sam jak na załączonym wyżej obrazku?

Tak , jak na załaczonym filmie ( najpierw wprowadzamy kod 0362 , klikamy OK, kasujemy wcześniej wprowadzone cyfry a następnie
6971 , klikamy OK i wchodzimy do Windows ale nie wiem jak wyjść bez wyłaczenia zasilania

3748 i klikamy Ok , wchodzimy do menu głównego MicomManagera
Wyjście poprzez POWER


Toiko napisał/a:
Czy system musi być jakoś wcześniej zrootowany?

Nie, wchodzimy do kazdego MNEvolution z systemem powyżej 6.0.3 ( niższych wersji nie posiadam i nie sprawdzałem)

Toiko napisał/a:
I na koniec.. jeśli jest brak reakcji to trzeba wracać do ekranu głównego, czy można klikać dalej?
Takie głupie pytania bo próbowałem zrobić to u siebie i jakoś nie szło (8.0.5) ogólnie jakie są warunki początkowe :D

U mnie zawsze wychodzi . obejrzyj dokładnie film
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 55 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-22, 09:11   

No to w końcu publikuję na filmie jak wejśc do Windowsa za pomoca kodów na MN1 czyli standardowym MediaNav.
Jesli chcecie więcej ciekawych inforamcji prosze lajkujcie moją stronę FB.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Martinez600 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan MCV 2
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: Mosina
Wersja: Laureate
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 9
Skąd: Mosina
Wysłany: 2019-02-28, 15:56   

Jak wyjsc z menu windows?

Edit. Wystarczylo poczekac.
Ostatnio zmieniony przez Martinez600 2019-02-28, 16:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
Caotur 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2015
Wersja: [Inna]
Dołączył: 10 Lip 2019
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-07-11, 09:59   

jas_pik napisał/a:
Tak ale na dziś działa tylko kod 1111 z informacjami
oraz 5555 z informacjami o błędach


Czy zmieniło się coś w kwestii dostania do sekretnego menu dla wersji 4.0.6
Próbowałem z pendrivem i plikiem mcmtest_activate.ini ale po wpisaniu pierwszego kodu i kliknięciu ok wyskakuje informacja nieprawidłowy kod.
Oczywiście te dwa kody 1111 i 5555 działają bez problemu
Ostatnio zmieniony przez Caotur 2019-07-11, 10:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 55 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-11, 22:23   

Jż zapomniałem o tym temacie :)
Sprzwdz takie kody dla MN1 ( to jest calbo wejście do Windowsa albo do Micoma )
MN1 Kroki :
1. 8005
2. OK
3 . <- <- <- <-
4. 0362
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Caotur 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2015
Wersja: [Inna]
Dołączył: 10 Lip 2019
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-07-12, 08:42   

Te kody dały wejście do Windowsa a ja chciałbym się dostać do tego menu gdzie można aktywować kamerę oraz ustawić żeby się wyświetlała temperatura na wyświetlaczu.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 55 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-12, 21:16   

MN1
Micom Manager:
8005,
OK,
<<<<,
3638
Ale pamiętaj o tym aby nie dotykać górnego wiersza bo będziesz musiał wtedy przysłać do mnie aby odratować a ta naprawa tania nie jest
Kamerę aktywujesz ale nie będziesz miał wyświetlania temperatury bez BIC z odpowiednim scenariuszem
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2019-07-12, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
Caotur 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2015
Wersja: [Inna]
Dołączył: 10 Lip 2019
Posty: 3
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-07-15, 16:58   

Ok dzięki
Ostatnio zmieniony przez Caotur 2019-07-15, 17:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1030
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-07-15, 17:16   

z tego co pamiętam to system musi się porządnie zresetować - czyli jakieś 15 minut czyli wyłączyć zapłon zapalić papierosa i wypić kawę. U mnie czasami zmiany widziałem dopiero na drugi dzień.

a i taka uwaga - wydaje ,i się że po iluś wejściach kodami do micom'a kody przestają działać. Ale tu prosiłbym kogoś o potwierdzenie. Bo ja po kilku wejściach już nimi nie wszedłem.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1438
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-07-15, 19:37   

Hmm.. no na pewno działają co najmniej 10 razy. Chyba, że masz na myśli, że pod rząd.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 2988
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2019-07-15, 21:43   

Dla pewności: przed wyłączeniem zapłonu zamknąć wszystkie okna. :idea:
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-16, 08:27   

d3mol3k napisał/a:
z tego co pamiętam to system musi się porządnie zresetować - czyli jakieś 15 minut czyli wyłączyć zapłon zapalić papierosa i wypić kawę. U mnie czasami zmiany widziałem dopiero na drugi dzień.

Masz na myśli zmiany w Micom? Wszystkie zmiany u mnie zawsze wchodziły od razu, po krótkim wyłączeniu.

Cytat:
...a i taka uwaga - wydaje ,i się że po iluś wejściach kodami do micom'a kody przestają działać. Ale tu prosiłbym kogoś o potwierdzenie. Bo ja po kilku wejściach już nimi nie wszedłem.

Potwierdzam, że przy którymś z kolei wejściu kodami natrafiłem na takie coś- nie przyjmowało kodu. Ale miałem wtedy akurat odkręcone MNE i po odłączeniu na chwilkę wiązek zasilania zadziałało znowu normalnie. Jednorazowa sytuacja, więc za mało żeby robić z tego regułę- ale może coś jest na rzeczy.
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1438
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-07-16, 10:24   

Dymek napisał/a:
Masz na myśli zmiany w Micom? Wszystkie zmiany u mnie zawsze wchodziły od razu, po krótkim wyłączeniu.


Zmiany w MICOM będą widoczne po tym, jak system skończy podtrzymanie zasilania, czy jak to się tam nazywa. Natomiast głębsze zmiany w MNE będą widoczne faktycznie po paru godzinach.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-16, 10:37   

Belphegor napisał/a:
Natomiast głębsze zmiany w MNE będą widoczne faktycznie po paru godzinach.

Wypadałoby więc określić te "głębsze zmiany". Czyli o jakie czynności tu konkretnie chodzi...
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1438
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-07-16, 11:09   

Dymek napisał/a:
Belphegor napisał/a:
Natomiast głębsze zmiany w MNE będą widoczne faktycznie po paru godzinach.

Wypadałoby więc określić te "głębsze zmiany". Czyli o jakie czynności tu konkretnie chodzi...


Wszystko co nie jest związane z MICOM, a z pracą na dysku MNE. Czyli np. licencje TMC, zmiana map, budynki 3D, rzeźba terenu itp. Żeby zmiany były widoczne, to nie wystarczy 10-15 minut. U mnie to trwało kilka godzin. Np. cały dzień pracy - rano robiłem zmiany, a po pracy jak odpaliłem auto, to zmiany już były. Jak przychodziłem do auta po 1-2 godzinach, to jeszcze zmian nie było.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 924
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-16, 11:10   

Też zastanawiam się co znaczy"głębsze"? Przeładowanie systemu dopiero zapamiętuje. Niektórzy o tym nie pamiętają. Jeszcze przy starym MN1, odłączało się zasilanie z akumulatora i czekało, aż kondensatory się rozładują, potem kod itd. Teraz już tego nie trzeba. U siebie " takiego czekania " nie zauważyłem.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2019-07-16, 11:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-16, 11:37   

Belphegor napisał/a:
Czyli np. licencje TMC, zmiana map, budynki 3D, rzeźba terenu itp. Żeby zmiany były widoczne, to nie wystarczy 10-15 minut. U mnie to trwało kilka godzin.

Niestety nie mogę tego potwierdzić. Ingerowałem wielokrotnie we wszystkie wymienione przez Ciebie rzeczy związane z nawigacją (poza rzeźbą terenu) i wszystko zawsze odświeżało się bez problemu- wystarczyło wyłączenie MNE na taką chwilę, żeby po włączeniu ekran wystartował od logo.
Inna rzecz, że rzadko wchodzę przez Windows, zwykle korzystam z "pendrive Anioła"- nie wiem, może wyjście z jego menu wymusza jakiś głębszy restart MNE...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-16, 11:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1438
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-07-16, 11:52   

U mnie za każdym razem jak coś robiłem na dysku MNE to była taka sytuacja. Pamiętasz, jak miałem wątpliwości co do tego, czy MNE się uwolniło? Właśnie dlatego, że przez dłuższy czas nic nie było widać w tym temacie.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-16, 12:19   

A nie ma przypadkiem różnicy w podłączeniu zasilania w Dusterze 2 w stosunku do starszych Dacii? Standardowo MNE wyłącza się po wyłączeniu stacyjki- czy Duster nie wyłącza dopiero po zaryglowaniu drzwi? I dlatego bez tego MNE się nie resetuje? Szczególnie bez stacyjki i z kartą HF może być tu inaczej niż w innych modelach...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-16, 12:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne