Powinien być, bo gniazda są podpięte równolegle do gniazda pod konsolą.
Wykaz bezpieczników masz tutaj.
Bezpiecznik nr 37- 15A - Zapalniczka, jak wyciągniesz bezpiecznik to nie powinno być zasilania w podłokietniku.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2017-08-11, 08:18, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2017-11-02, 15:49
Trochę odświeżę:
w mojej laureatce z końca 2016 roku (produkcja chyba marokańska) bezpiecznik nr 11 zabezpiecza:
- tylne światła przeciwmgielne;
- światła cofania;
- fabryczne czujniki cofania;
Czy przy dołożeniu światła cofania i światła przeciwmgielnego powinienem dać większy bezpiecznik (tak dla pewności)?
Na 7,5A na razie wszystko działa bezawaryjnie.
Ja bym mówił, że lepiej nie zmieniać na mocniejszy, bo mogą być przewody słabsze. Ogólnie nie wiem ile zużywa czujnik cofania, ale
21x4 = 84W (wsteczne i przeciwmgielne)
W moim Dusterze bezpieczniki jak na zdjęciu. Prosiłbym o opis ponieważ na klapce "czysto" nie ma opisu. Jeżeli jest oddzielny temat bezpieczników tylko dls Dustera to proszę o przeniesienie postu.
Która wersja jest poprawna? Razem z tą z instrukcji są już 3.
Chciałbym podpiąć zasilanie dla podgrzewanych siedzeń i nie wiem pod który bezpiecznik (wg. instrukcji żaden nie jest samodzielny dla grzanych stołków.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-28, 10:21
buladag napisał/a:
Chciałbym podpiąć zasilanie dla podgrzewanych siedzeń i nie wiem pod który bezpiecznik (wg. instrukcji żaden nie jest samodzielny dla grzanych stołków.
Bo nie ma bezpiecznika dedykowanego tylko dla grzanych stołków.
Wedle schematów podłączenia fabrycznych mat, ich zasilanie idzie z bezpiecznika oznaczonego jako F16 (15A) a on chroni jednocześnie inne obwody.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-30, 10:08
buladag napisał/a:
DrOzda napisał/a:
To coś się musiało zmienić , ja miałem oryginalne według schematu puste miejsce numer 23/F21.
I tam podlaczyles plus?
Co prawda u mnie to Sandero, ale sprawdziłem teraz na żywo i faktycznie- jedyne nieobsadzone miejsce na bezpiecznik a uzbrojone w styki, to miejsce nr 23. W instrukcji Logana/Sandero miejsca 23 i 28 są opisane jako "miejsce na wyposażenie dodatkowe", z tym że w 28 nie widzę styków. Natomiast zasilanie opcjonalnych grzanych foteli przypisane jest, do bezpiecznika 14- czyli między innymi razem z podgrzewaniem tylnej szyby i tempomatem. A bezpiecznik 14 ma 5A.
A tak w ogóle, to te maty raczej dużo prądu nie pobierają. Mierzył ktoś?
Podpiąłem się do bezpiecznika F16 z rysunku 2. Działa, natomiast po wyjęciu bezpiecznika ogrzewanie szyby działa (a przynajmniej przycisk się podświetla), działał też tempomat - także rozpiski z instrukcji chyba się nie zgadzają.
Co ciekawe myślałem, po wyjęciu bezpiecznika, że w gnieździe jest tylko jeden (górny) styk bez napięcia, okazuje się jednak, że są dwa, tylko dolny jest niewidoczny/głębiej schowany. Po wpięciu "bypassa" napięcie jest, w bypass wpiąłem bezpiecznik 15A dla fabrycznego obwodu (czyli taki jak był) i 10A dla foteli. Moje maty to chińszczyzna, pobór prądu dla zimnych mat przy napięciu 14,3V (uruchomiony samochód) to około 8,6A dla wszystkich 4 mat i około 2A przy niższym stopniu grzania.
F23 jest u mnie pusty, niestety napięcie na stykach jest tam stałe, nawet po wyłączeniu zapłonu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum