Rozumiem, że regulacja ledzwiowa pozostała tak? Mam wersję z fotelem z regulowanym odcinkiem ledzwiowym I serwis stwierdził że może zamontować ten szerszy podłokietnik jednak nie będzie już możliwości regulacji ledzwi. Może się ktoś wypowiedzieć kto montowal podłokietnik akcesoryjny?
Rozumiem, że regulacja ledzwiowa pozostała tak? Mam wersję z fotelem z regulowanym odcinkiem ledzwiowym I serwis stwierdził że może zamontować ten szerszy podłokietnik jednak nie będzie już możliwości regulacji ledzwi. Może się ktoś wypowiedzieć kto montowal podłokietnik akcesoryjny?
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-10-14, 12:04
michauek22 napisał/a:
No to akurat 100% prawda, nie wiem czemu fabryczne podlokietniki sa takie kiepskie.
Ano po to by dopłacić parę złotych do fotela z opcją regulacji lędźwiowej i podłokietnikiem, a następnie dokupić wygodniejszy, akcesoryjny podłokietnik z regulacją wysokości i wymienić fabryczny za podobna kwotę. Suma sumarum za opcję płacisz 2x.
Dla jednego za niski, dla drugiego w sam raz. Ja mogę zmieniać biegi i trzymać kierownicę nie odrywając łokcia od podłokietnika. Kwestia wzrostu, długości ramion, ustawienia fotela i kierownicy.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-10-14, 21:33
Obywatel MK napisał/a:
Dla jednego za niski, dla drugiego w sam raz. Ja mogę zmieniać biegi i trzymać kierownicę nie odrywając łokcia od podłokietnika. Kwestia wzrostu, długości ramion, ustawienia fotela i kierownicy.
Dokładnie. Tego nie da się idealnie wypośrodkować. Jednemu będzie bardziej pasować, innemu nie. To jak z wysokością pasów. Wielu z Was pisze, że pasy są za nisko i że klamra rysuje plastik na słupku. Ja żadnego z tych problemów nie mam. Kwestia właśnie pewnie sylwetki i ustawienia fotela względem słupka.
Inna sprawa, że też nie widzę u mnie problemów ze zmianą biegów trzymając rękę na podłokietniku...
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Witam forumowiczów.
Czy ktoś miałby na sprzedaż lub wie gdzie kupić taki adapter do podłokietnika. Tunel z przyciskami do tylnych szyb.
Druga rzecz, czy ktoś wie jak rozebrać ten podłokietnik (chodzi mi o te okrągłe zaślepki)
Dzięki za naprowadzenie. Podłokietnik rozebrany na części. Myślę, że da się go spokojnie wyciszyć. Najbardziej trzeszczy "pudło" które jest złożone z dwóch części, jedna wsadzona w drugą. Obkleję środek cienkim materiałem i plastiki nię będą już bezpośrednio stykać się ze sobą. A wogólę mam pomysł na przeróbkę tegoo podłokietnika - mocowanie bezpośrednio do stelaża fotela.
Ostatnio zmieniony przez gregorek35 2019-10-16, 15:27, w całości zmieniany 2 razy
Podłącze się pod temat: czy podłokietnik kapitański jest symetryczny, tzn. czy można go zamontować do fotela pasażera przekładając elementy? Czy jest jako inna część np. na rynek angielski? Zamontowałbym jak w Peugeocie Partnerze lub Citroenie Berlingo
To będę chyba 1-szy na świecie z 2 podłokietnikami L+P. Zdobyłem tanio siedzisko z anglika z kompletnym podłokietnikiem od wersji Prestige. Brak tylko regulacji odcinka lędźwiowego - nie da się jej przełożyć z uwagi na skomplikowane połączenie linek napinających. Podłokietniki sąsiadują ze sobą na styk, ale nie obcierają się pokrętłami. Zaciąganie ręcznego, obsługa tempomatu i 4WD nie stanowią problemu, trzeba tylko zmienić nawyk zapinania pasów. Jeden minus jeśli ktoś zwraca uwagę na symetrię - fotele muszą być ustawione identycznie, a fotel kierowcy lekko podwyższony. Podłokietnik kapitański ma tę zaletę w porównaniu do szerokiego ze schowkiem f-my Rati, że jest dłuższy i całe przedramię na nim spoczywa a nie tylko łokieć.
Ostatnio zmieniony przez ptakooo 2020-02-21, 23:00, w całości zmieniany 2 razy
Ponieważ kończy się gwarancja postanowiłem doposażyć w podłokietnik.
Ktoś może wie czy do Sandero Stepway z 2017r podchodzi podłokietnik z Dokkera. Inaczej zamiast 8201679842 dedykowany do Sandero montować ten 8201661080 dedykowany do Dokkera ?
Tak wiem że jest inne mocowanie, ale może ktoś to przerabiał.
cześć
Potrzebuje Waszej pomocy bo mam problem z demontażem oryginalnego podłokietnika ( Dacia Duster 2020). Kupiłem nowy szerszy. W instrukcji jest pokazane, że trzeba wyciągnąć metalową klamrę w celu zdemontowania podłokietnika ale ja jej nigdzie nie widzę. Może ktoś mnie naprowadzić? Podsyłam zdjęcie jak to u mnie wygląda.
Czasem nie jest przykręcony do oparcia fotela. Mnie zmieniali w ASO na akcesoryjny z regulacją lędźwiową więc nie widziałem oryginalnego montażu. Teraz zamontowany jest czterema śrubami do oparcia. Demontaż mam prosty wystarczy ściągnąć ,,zegera' z boku podłokietnika(pod zaślepką) i wysuwa się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum