DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Logan mcv po 3 miesiącach padła głowica?!!!
Autor Wiadomość
MartinezTychy 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2019-11-03, 19:37   

GRL, weź również taki wariant pod uwagę,że być może są użytkownicy którzy mają samochód w kredycie lub leasing-u,płacą za coś czego nie mają,samochód stoi na serwisie marne pocieszenie.Koszty rosną przebieg w miejscu a płacić trzeba.
Mało komfortowa sytuacja może być wtedy gdy masz pojazd zarobkowy,dostajesz zastępczy którym nie możesz pracować i co wtedy?

kochelet1 

Marka: mazda
Model: 6
Silnik: 2,0
Wysłany: 2019-11-03, 19:48   

Obywatel MK napisał/a:
I to jest właśnie całe ACO, wydaje Ci się że masz gwarancję, a tak naprawdę jej nie masz, tam nie pracują mechanicy tylko wymieniacze, jak usterka jest nieujęta w katalogu usterek to zaczynają się jaja i trzeba i tak ze sprawą iść do sądu.

Katalog usterek? ciekawa teza. Jeszcze się z taką nie spotkałem.

AndBB 

Marka: Opel
Model: Corsa
Silnik: 1.4
Wysłany: 2019-11-03, 21:29   

Najważniejsze aby koledze dobrze naprawili usterkę, z tego co napisał wynika iż już pewne rzeczy wykluczyli w tym UPG zatem wyglada na to iż peknol blok lub glowica. W każdym razie podejście do klienta masakra. Nie tak dawno oglądałem video jak Pani zatarla silnik w dacii po tym jak niewłaściwe dokrecili jej korek. Aso oczywiscie nie chciało wymienić silnika zadając paragonu za olej który przyniosła do serwisu.

Mumin87 

Model: Logan mcv
Silnik: 1.0 tce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Wysłany: 2019-11-03, 22:22   

GRL napisał/a:
Ja bym na ten moment jeszcze się nie mazał...
Auto zastępcze jest? Jest.
Za darmo? Tak.
Zużywasz nie swój samochód bez żadnych konsekwencji? A jakże.
Żyć, nie umierać.

Dostałem zastępcze na 1,5 miesiąca, to zrobiłem 4000km lejąc tylko paliwo i nie patrząc jak spada jego wartość z każdym kolejnym kilometrem.
Tak, wiem, sprawa nie jest przyjemna, ale...
... jak w pół roku zrobisz 15.000km autem zastępczym, to o właśnie tyle mniejszy będzie przebieg w Twoim aucie.
Niby marne pocieszenie, ale zawsze jakieś... ;)

Niestety się mylisz kolego ja zapłaciłem za auto nowe a nie zastępcze, poza tym auto zastępcze ma podczas umowy najmu wyłącznia np do określonej kwoty za u szkodzenia płaci klient, poza tym autem nie można jeździć za granicę ja pracuje w Czechach i muszę dojeżdżac pożyczonym autem,w dodatku auto zastępcze dostałem bez dowodu rejestracyjnego także Odrazu za granicą mandat, prosiłem ost w serwisie dowód rejestracyjny do auta nie dostałem bo niby nie dają... I co kolego taki komfort? te auto zastępcze chętnie Ci oddam a ty mi daj pełnoprawne auto żebym mógł normalnie żyć bo naradzie to kombinować muszę żeby dojechać do roboty i się martwić o każdą ryse...

Belphegor 

Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Wersja: Prestige
Wysłany: 2019-11-03, 22:29   

kochelet1 napisał/a:
Obywatel MK napisał/a:
I to jest właśnie całe ACO, wydaje Ci się że masz gwarancję, a tak naprawdę jej nie masz, tam nie pracują mechanicy tylko wymieniacze, jak usterka jest nieujęta w katalogu usterek to zaczynają się jaja i trzeba i tak ze sprawą iść do sądu.

Katalog usterek? ciekawa teza. Jeszcze się z taką nie spotkałem.

Może koledze chodziło o to, że z taką usterką się jeszcze nie spotkali i nie mają procedury naprawy. A jak szybko działa Grupa Renault mogłem się przekonać, gdy trzeba było poczekać 3 miesiące na nową skrzynię do Talismana... :shock:

michauek22 

Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Off-Road
Wysłany: 2019-11-04, 15:53   

Belphegor napisał/a:
A jak szybko działa Grupa Renault mogłem się przekonać, gdy trzeba było poczekać 3 miesiące na nową skrzynię do Talismana... :shock:

Manual czy automat?

Belphegor 

Wysłany: 2019-11-04, 16:02   

Automat do 1.6 dCi.

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Wysłany: 2019-11-04, 18:53   

A może ASO chce wymienić silnik tylko jak to w Renault bywa go po ludzku nie ma dostępnego? :)
Początek wejścia silnika 0,9 i w jednym z ASO na podmianę stało na paletach 5 silników w razie "W".
Z racji, że 1,0 jest nowy to może i nie ma nic dostępnego.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

AndBB 

Wysłany: 2019-11-04, 20:05   

Oj mam wątpliwość czy to jest powód A jeśliby tak było to dealer powinien bez wykretow powiadomić klijenta o tym A nie grać na zwłokę

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Wysłany: 2019-11-04, 20:15   

W sumie nie rozumiem tego. Przecież 3 miesiące auta zastępczego w kosztach to jakieś 90 dni x80zł(tyle płaci ubezpieczyciel) to już prawie 7,5 tys. złotych. A gdzie roboczo-godziny diagnozy? Planowanie tej głupiej głowicy, czy nawet wymiana silnika wyszłaby z 3 razy taniej i już dawno sprawa byłaby zakończona, a klient zadowolony.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

Mumin87 

Wysłany: 2019-11-04, 22:55   

Ja właśnie też tego nie rozumiem to wogole się nie kalkuluje w dodatku swoją opieszałoscia psują sobie opinie którą je będę głosił każdemu aby przetrzec

kochelet1 

Wysłany: 2019-11-04, 23:17   

toka93 napisał/a:
A może ASO chce wymienić silnik tylko jak to w Renault bywa go po ludzku nie ma dostępnego? :)
Początek wejścia silnika 0,9 i w jednym z ASO na podmianę stało na paletach 5 silników w razie "W".
Z racji, że 1,0 jest nowy to może i nie ma nic dostępnego.

i Dla tego argumentu jeśli kupuję auto to tylko ze sprawdzoną technologia która działa na rynku już minimum kilka lat. W ten czas można ocenić czy dane jednostki są godne polecenia. Z aktualnej oferty na pewno nie wybrał bym 1,0 sce tylko 0,9 tce.

Z tego też powodu jak zakupywałem mój egzemplarz nie nabyłem 0,9 tce tylko 1,2 d4f silnik który na rynku jest prawie od 20 lat.

Cytat:
AndBB

Popraw proszę kolego pisownie.
Ja jestem cep z języka polskiego i żyje z tym piętnem, ale na litość boską używaj edytora tekstu tak jak ja. Sorry za OT
Ostatnio zmieniony przez kochelet1 2019-11-04, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

GRL 

Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Wysłany: 2019-11-05, 15:44   

Mumin87 napisał/a:
Niestety się mylisz kolego...

Widać sytuacja nie dla każdego.
Ja tam bym się nie obraził gdyby zabrali mi auto na 3 lata, dali zastępcze, a po zakończeniu leasingu dostałbym je z powrotem - naprawione i niemal z zerowym przebiegiem :)

michauek22 

Wysłany: 2019-11-06, 14:35   

kochelet1 napisał/a:
Z aktualnej oferty na pewno nie wybrał bym 1,0 sce

a co z nim nie tak?
Ostatnio zmieniony przez michauek22 2019-11-06, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  

AndBB 

Wysłany: 2019-11-06, 14:44   

Jak widać na pierwszym wpisie olej miesza się z płynem chłodniczym to raczej dosyć mocny argument.

kochelet1 

Wysłany: 2019-11-06, 15:22   

michauek22 napisał/a:
kochelet1 napisał/a:
Z aktualnej oferty na pewno nie wybrał bym 1,0 sce

a co z nim nie tak?

Młoda konstrukcja , wystarczy

miela 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Comfort
Wysłany: 2019-11-06, 15:23   

Dziwne, że to tyle trwa, jakby im nie zależało.

Błagam tylko autora tematu o przecinki, bo ciężko się to czyta.

Mumin87 

Wysłany: 2019-11-07, 02:49   

ok. będą przecinku :P
Nowe wieśći o samchodzie.
Ost 30.11 byłem w serwisie panowie z serwisu mówią "rozebralismy silnik uszczelka głowicy wyglądała dobrze,nawet bardzo dobrze wysłaliśmy do sprawdzenia głowice bo uszczelka nie wyglądała na uszkodzoną"
3.11 .2019- telefon z serwisu Szok-zadzwonili, głowica wróciła z diagnostyki nie ma mikropękniec jest prosta -jest sprawna nie ma uszkodzeń, napewno to była wina uszcelki- była uszkodzona uszczelka! będziemy składać silnik i dawć nowa uszczelkę tylko to potrwa,bo czekamy na nowe śruby do głowicy.

Czy Tyklo MI Się Wydaje Że KTOŚ Mnie TU Robi W Balona czy bładza po temacie i zwalaja na co innego, a może usterka jest poważna i boją się mówić prawdę wymieniają cuda i składają na sylikon i trtytki a mi wmawiaja marketingowa gatkę- przecież to polska to jest możliwe ludzie bez zasad i poszanowania dla innych otaczają nas na każdym kroku?!!

Masakra ręce opadają ,może ktoś się orientuje czy jak naprawia już te rumuńskie gówno to mogę zrezygnować z kredytu i oddać im auto? naprawdę mam już gdzieś ta wpłatę co zapłaciłem te raty które już wpłaciłem koszty rejestracji koszty oc/ac ja już niechcem widzieć tego samochodu a tym bardziej tego serwisu i słuchać tego pitolenia na infolinia gdzie pracują albo tempie baby które wala formułę albo gnojki -studenci którzy wala formułki wyuczone i w dodatku cwniakują, " proszę pana miesza się olej z płynem chłodniczym prawdopodobnie jest to uszkodzenie silnika, ale z kat Pan to wie że jest uszkodzony silnik??? Jezus był w nocy i mi powiedział" no można tak się bawić cały dzień..... ihihhi

Co do wyboru silnik 1.0 sce to był świadomy wybór tego z turbo się bałem że szybko padnie a ten 1.0 wyczytałem że był już produkowany wcześniej w nissanach chyba micra? i już trochę jest na rynku nie było dużo negatywnych opinii o jego awaryjności bardziej że słabe osiągi i że czasami podpija olej, niechcem tutaj nikogo zrażac do marki ale powiem szczerze że taki średni interes , mój Logan kosztował 41.700 bardzo się zastanawiałem nad Tipo i c-elisse podobne ceny jedynie Dacia był korzystna na kredytowanie wychodziła różnica w racie ok 300/400zł mniej i w dodatku fajne rabaty na ac/OC i tańszy pakiet serwisowy i to mnie skusiło, nawet przymknołem oko na długi czas oczekiwania na auto ponad 6 miesięcy oraz śmieci na lakierze przy odbiorze bo były na błotniku i klapie wtrącenia lakieru, Ale każdy kto to czyta a Jeszce nie kupił niech się uderzy w pierś i przemyśl moim zdaniem nie warto przy wyborze osobówki kupywać dacie, jeśli chodzi o suwa to daster nie ma konkurencji w cenie to wiadome ale osbówka ma ciekawą konkuręcje w lepszym wykonaniu śmiało można dołożyć te 10 tys czy 15 tys w kredytowania i mieć spokój myślę że warto, tanie mięso psy jedzą.

matucha 

Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017
Wysłany: 2019-11-07, 07:54   

W moim przypadku gdy miałem jazdy z serwisem, to serwis próbował przeciągnąć sprawę tak, żeby się rękojmia skończyła, więc trzymaj rękę na pulsie.

kochelet1 

Wysłany: 2019-11-07, 09:56   

Cytat:
przemyśl moim zdaniem nie warto przy wyborze osobówki kupywać dacie

Nawet nie masz pojęcia jak byś się zdziwił jak byś podobną historię miał w grupie VW np.
Oczekiwanie na wolne miejsce serwisowe 2 tygodnie.
Procedury gwarancyjne podobne.
Naprawy gwarancyjne potrafiły się ciągnąć tygodniami. coś co można było zamknąć w kilka dni.
Wpierw analiza warsztatu. Wysyłka danych do importera, importer do fabryki. Ponowny przekaz zwrotny co do dalszych losów naprawy. oczekiwaniu od kilku dni do nawet 2 tygodni. Poganianie dawało tylko przeciąganie terminu odpowiedzi/zgody importera. Taki od złoty standard osobówek.
W tej kwestii ciężarówki to prawdziwa jakość i standard w sprawie dbania o klienta.

Cytat:
W moim przypadku gdy miałem jazdy z serwisem, to serwis próbował przeciągnąć sprawę tak, żeby się rękojmia skończyła, więc trzymaj rękę na pulsie.

To już prawdziwa bzdura na resorach....
Ostatnio zmieniony przez kochelet1 2019-11-07, 09:58, w całości zmieniany 1 raz  

SWilk 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100KM
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2019-11-07, 11:36   

Mumin87 napisał/a:
ja już niechcem widzieć tego samochodu

To przestań jęczeć na forum i idź do prawnika. Puki samochód nie jest naprawiony, masz szansę odstąpić od umowy z tytułu rękojmi i odzyskać wszystkie koszty, jakie poniosłeś.

Jak Ci go w końcu naprawią, to możesz go tylko sprzedać. O oddaniu sprzedawcy zapomnij.

Weź się w garść i do roboty!

Belphegor 

Wysłany: 2019-11-07, 12:36   

AndBB napisał/a:
Jak widać na pierwszym wpisie olej miesza się z płynem chłodniczym to raczej dosyć mocny argument.

Jeden przypadek na tysiące. Poza tym jednym przypadkiem nie słyszałem o problemach z 1.0 SCe.

kochelet1 napisał/a:
Nawet nie masz pojęcia jak byś się zdziwił jak byś podobną historię miał w grupie VW np.
Oczekiwanie na wolne miejsce serwisowe 2 tygodnie.
Procedury gwarancyjne podobne.
Naprawy gwarancyjne potrafiły się ciągnąć tygodniami. coś co można było zamknąć w kilka dni.

Prawda. To nie jest kwestia marki. Że jak niby kupiłbyś co innego, niż Dacię, to na pewno byłoby lepiej, szybciej, milej. To jest ogólnobranżowy standard niestety.

tAboon 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2019-11-07, 14:02   

kochelet1 napisał/a:
W tej kwestii ciężarówki to prawdziwa jakość i standard w sprawie dbania o klienta.
Bo ciężarówka jak stoi to nie zarabia.

wuju 

Marka: Peugeot
Model: 206
Silnik: 1.1
Wysłany: 2019-11-07, 23:14   

tAboon napisał/a:
kochelet1 napisał/a:
Bo ciężarówka jak stoi to nie zarabia.

Dokładnie nie wyobrażam sobie żeby moje auto stało tyle w serwisie. Najdłużej co auto stało to półtorej tygodnia wymiana skrzyni biegów na gwarancji. W międzyczasie kilka telefonów na jakim etapie jest naprawa.

michauek22 

Wysłany: 2019-11-08, 14:01   

Mumin87 napisał/a:
moim zdaniem nie warto przy wyborze osobówki kupywać dacie.

oj , mocno powiedziane hehe... :shock:

Odpowiedz do tematu