Ciekawe co będzie zamiast Lodgy. Na początku myślałem że Triber zastąpi Lodgy , ale jest prawie 40cm krótszy , a jakoś w Dustera 7os ciężko mi uwierzyć. Coś mi się zdaje , że w gamie zastanie tylko Duster , Sandero , Logan , i Dokker.
Marka: Renault
Model: Megane 2 ph2
Silnik: 1.6 Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 251 Skąd: ETM
Wysłany: 2020-01-06, 19:20
Triber jest o ponad pół metra krótszy. Duster 5 - 7 os., dokker będący bliźniakiem nowego kangoo, sandero bazujące na nowej płycie i logan - pytanie tylko w jakich wersjach nadwoziowych - tutaj sprzedaż pokaże.
Miałem kupować nową DD ale jak poczytałem że nowe technologie z Renault nie będą dostępne w tych samochodach, że silnik benzyna doładowana na turbinie , że brak LPG i ta cena to dałęm sobie spokój. Lepiej dołożyć 20 k i kupić konkretne auto hybrydowe np Toyotę lub Tusona. Mają nowoczesne technologie i sprawdzone silniki wolnossące idealne do LPG A tu jakieś wynalazki i cena coraz wyższa. Jakoś te zapowiedzi i ta cena przestały mnie przekonywać do zakupu nowej DD
Ostatnio zmieniony przez robo1973 2020-01-08, 17:17, w całości zmieniany 1 raz
Miałem kupować nową DD ale jak poczytałem że nowe technologie z Renault nie będą dostępne w tych samochodach, że silnik benzyna doładowana na turbinie , że brak LPG i ta cena to dałęm sobie spokój. Lepiej dołożyć 20 k i kupić konkretne auto hybrydowe np Toyotę lub Tusona. Mają nowoczesne technologie i sprawdzone silniki wolnossące idealne do LPG A tu jakieś wynalazki i cena coraz wyższa. Jakoś te zapowiedzi i ta cena przestały mnie przekonywać do zakupu nowej DD
Za to własnie cenie sobie Dacię. Technologia może i przestarzała ale dzięki temu pewna i sprawdzona, (np. silniki dCi) jeszcze można dużo samemu coś ,,podłubać"tzn. serwisy, naprawy, doposażenie itp. Mało skomplikowanych systemów, czujników i podobnych tego typu bajerów, często nawet nie wykorzystywanych i zapomnianych, które tak dominują w nowoczesnych jednostkach różnych marek.
Ale wszystko zależy od potrzeby, gustu, zasobności prtfela czasami prestiżu, żeby się pokazać i tutaj każdy ma indywidualny wybór.
Tylko ciekawe jak z ceną , bo coś nie widzę tego , žeby elektryczne Sandero kosztowało ok 38 koła , no ale .....
Na to nie ma szans. Ale cena 50 koła z dopłatą jest realna. Za takie pieniądze w grudniu była sprzedawana Skoda City Go. Ale to jest straszne auto. Mało miejsca dla kierowcy, pasażerów i bagaży. Do niczego. Jak Sandero będzie elektryczne, to będzie szło jak woda, bo jak na klasę B to jest duża, a cena byłaby idealnym wabikiem. Na fury zastępcze idealne. Na taryfy idealne.
Czekam i czekam, ale jak się w tym roku nie doczekam czegoś sensownego 7 osobowego to przyjdzie do-jeździć moją Lodgy do końca.
Jak na razie nie ma z nią większych problemów a tankowanie za 80PLN jest bardzo miłe.
LED-y-sredy, klamki-sramki, anteny-sranteny... Wszystko pstro, ja tu widzę inną daciową rewolucję kopernikańską - ramki drzwi chowają się pod płat dachu!
Sedan wydaje się troszkę niżej zawieszony. Z niewątpliwych plusów, czyli to co powinno być w każdym samochodzie to normalne klamki i drzwi nie zachodzące na dach.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-14, 10:54
O ile bryła Logana wygląda znajomo (zwłaszcza tył), choć może nieco przyciężko, to Sandero wygląda na to, że stanie się "nijakie", zginie w tłumie podobnych modeli innych marek. Obecne Sandero jest charakterystyczne i trudno pomylić ten kształt z innym samochodem, szczególnie w wersji Stepway- dla mnie miało to duży plus.
kicpra napisał/a:
Z niewątpliwych plusów, czyli to co powinno być w każdym samochodzie to normalne klamki i drzwi nie zachodzące na dach.
Klamki to tylko jakaś moda. Praktycznej przewagi nie mają żadnej, ja wolę klamki kasetowe, łapane od dołu- dają większą szansę zachowania czystej czy suchej ręki po otwarciu drzwi, gdy cały samochód mamy "uwalony".
Drzwi...bez różnicy, miałem przez wiele lat oba rozwiązania i nie wskażę tu zwycięzcy.
Drzwi...bez różnicy, miałem przez wiele lat oba rozwiązania i nie wskażę tu zwycięzcy
Z chowanych pod płatem dachu nie sypie się aż tak śnieg do wnętrza auta /: Ale fakt, że jeśli utrzyma się obecny trend ilości tych opadów, to nie będzie to już miało większego znaczenia.
Black Dusty napisał/a:
Może ten sedan nie będzie tak do końca sedanem?
Pomijając żarty o "wyglądzie coupé", to sądząc po widocznych liniach klapa bagażnika otwiera się zupełnie klasycznie, więc jest to końca sedan, a nie liftback, jeśli to jego miałeś na myśli.
No właśnie bo coś tam jakieś wybrzuszenie na styku dachu z szybą, te zgrubienia z boku szyby jakby mogły kolidować z otwartą klapa bagażnika, no ale to tylko takie tam gdybanie.
Nie oceniajmy sylwetki auta w kamuflażu, bo to nie tylko ciapkwata folia, ale pod nią powsadzane są różne garbate konstrukcje mające na celu zmylenie przeciwnika.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2020-02-14, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum