Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe Pomógł: 2 razy Dołączył: 31 Maj 2017 Posty: 120 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-27, 17:08 Dodatkowe porty USB w MN3
Czy w MN3 (android auto) są na płycie głównej wyprowadzone jakies dodatkowe porty usb ?
Jeżeli tak to po podłączeniu do niego jakiegoś urządzenia np. telefonu jak się on zachowa jak podłączę drugi telefon, lub pendrive do portu podstawowego z przodu MN.
Czy są one "zhubowne" ?
Jeżeli ktoś ma jakieś informacje to będę wdzięczny. (schematy, rozpiski pinów, wszystko mile widziane)
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2020-01-27, 17:08, w całości zmieniany 1 raz
Tak jest miejsce na wlutowanie gniazda miniUSB .
Mimo że działa jako hub to niestety nie da się z tego gniazda obsłuzyć AA i CP
Miejsce na wlutowanie oznaczone jest jako CN13000
Niestety żadna dokumentacja tego sprzętu jeszcze nigdzie nie wypłynęła
Schemat podłączenia jest identyczny jak w MN1/MN2 , czyli musi to być pionowe gniazdo do druku powierzchniowego
Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe Pomógł: 2 razy Dołączył: 31 Maj 2017 Posty: 120 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-28, 17:55
Dziękuję
Rozumiem że do tego pola po lewej można wlutować gniazdo i ten "pin" zaznaczony z lewej górnej strony odwróconym trójkątem to na schemacie pin numer 1 ?
Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Dołączył: 11 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2020-01-30, 14:37
Czyli coś na zasadzie jak robiło się z dekoderami od cyfry+ /nc+
Tam też było na linuksie.
W sumie fajnie bo jak pamięć nand padnie lub będzie miała błędy to zawsze można z USB je uruchamiać
Czyli taki port USB
I do tego mini USB OTG
Ostatnio zmieniony przez polon18 2020-01-30, 14:49, w całości zmieniany 3 razy
Pewnie się da ale napisanie całego systemu z obsługą .
Co do instalacji gniazda usb proponowałbym jednak podłączyć się ( przylutować ) od strony płyty głównej.
To zalezy czy chcesz mieć możliwość łaczenia się AA/CP . Wtedy do punktów lutowniczych z tyłu portu USB na płytce pionowej ( tam gdzie jest port USB)
Jesli wtsawisz gniazdo USB na płycie głownej o nie będzie funkcjonalności AA/CP .
Aczkolwiek tam można by było pomyśleć o włożeniu np modemu GSM.
Tylko pytanie jak go wykorzystać ?
Albo włożyć tam np mały router WiFi na USB i zrobić AA/CP przez WiFi - ale to tylko taki pomysł ( ja nie podejmuję sie zrobienia do tego sterowników .
Wysłany: 2021-06-15, 17:45 Dodatkowe porty USB/Przeniesienie USB/Hub USB
Dla jasności tematu właśnie przeniosłem port USB w DD2 obok gniazda zapalniczki z powodów estetycznych przy połączeniu AA/CP ten port z góry i walający się przewód to pomyłka, teraz telefon leży na panelu środkowym krótki przewodzik i wsio działa😁
Opcją jest wlutowanie się w oryginalny port jak już było wyżej wspomniane.
Dla jasności żeby nie było niedomówień
1-Porty nie działają jednocześnie np. pendrive i AA/CP (jeśli by ktoś tak przypuszczał)
2-Hub pasywny USB (prosty z marketu) wykrywa jako niekompatybilne urządzenie
(producent chyba przewidział pomysłowość)
Ostatnio zmieniony przez Danhi 2021-06-15, 17:46, w całości zmieniany 1 raz
Jedynie ładowanie może być mniej skuteczne. Ciężko mi to sprawdzić. Jestem bardzo zadowolony z przeróbki.
Podłączałem raz do gniazda na przodzie pendrivea a do "tylnego" telefon i AA. A raz na odwrót. przy każdej konfiguracji dawało się uruchomić muzykę z pendrivea i nawigację Yanosik w trybie AA.
Jedyny problem to lutowanie tego gniazda zwykłą lutownicą. Ta cyna która jest na płytce jest jakaś "nietopliwa". Trzeba wcześniej nabrać odrobinę cyny i ją "rozcieńczyć" ;)
Przy okazji zmieniłem podświetlanie przycisków z koloru Renówkowego na Daciowy ;)
Ostatnio zmieniony przez Trojan1000 2021-09-08, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Też mam radio i przyciski podświetlane na bursztynowo rozumiem ze zmieniłeś na białe, mogę prosić jaki typ diody? Co do działania AA/CP na wyprowadzonym porcie złącza na płycie głównej mi to nie działa, lutowałem bezpośrednio przewody do złącza na płycie teoretycznie żeby radio było hostem dla przejściówki „USB OTG mini-b” złącze id powinno być zmostkowane do masy ale nie działa zastanawia mnie to ze według schematu kilka postów wyżej id jest połączone z pinem zasilania przez rezystor 10K a w opisie podane jest [CPUhost]-high a [CPUdivice]-low trochę mnie to zakręciło w końcu jak ten id ma być zmostkowany wolny czy podane na niego napięcie przez rezystor 10k z pinu 5 ?
Ostatnio zmieniony przez Danhi 2021-09-12, 12:00, w całości zmieniany 1 raz
Nic niedokładałem. Wlutowałem samo gniazdo i działa.
Odwrotnie. Miałem białe typ (Renault) a zmieniłem na pomarańczowe typ (Dacia).
(Ten podział jest umowny. Zdarzają się Renault Master z pomarańczowym podświetlaniem i Dacie Duster z białym) ;)
Jak ktoś ma Dustera II, to dla niego białe podświetlenie to "typ Dacia" 😉
Coś w tym jest. ;)
Wylutowane diody dziś wysłałem pocztą koledze z grupy.
Diody do których podałem wyżej linki wyglądają identycznie jak te w MN, ale można je też użyć do podświetlenia przełączników. W ten sam sposób przerobiłem podświetlanie przełącznika od tempomatu na kokpicie.
A jak te diody świecą? Jesteś zadowolony z koloru i mocy podświetlenia?
Pytam, bo raczej będę też potrzebował przeróbki- zamówiłem MN3 z Dustera, więc też będzie miało białe.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-09-29, 14:23, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-10-06, 08:05
Jestem kolejnym użytkownikiem, który dołożył drugie gniazdo USB tą samą metodą. Wlutowałem gniazdo Mini-USB w płytę główną i dołożyłem kabelek-przejściówkę z Mini-USB na gniazdo USB-A.
Trojan1000 napisał/a:
Podłączałem raz do gniazda na przodzie pendrivea a do "tylnego" telefon i AA. A raz na odwrót. przy każdej konfiguracji dawało się uruchomić muzykę z pendrivea i nawigację Yanosik w trybie AA.
Również potwierdzam- dołożone gniazdo pracuje tak jak przednie, łącznie z obsługą AA.
Cytat:
Jedyny problem to lutowanie tego gniazda zwykłą lutownicą. Ta cyna która jest na płytce jest jakaś "nietopliwa". Trzeba wcześniej nabrać odrobinę cyny i ją "rozcieńczyć"
Tu nie miałem żadnego problemu- do lutowania potrzebna jest wydajna lutownica i odpowiedniej masy grot, najlepiej solidne kopytko grzejące wszystkie 5 pinów gniazda jednocześnie. Wtedy oczywiście obowiązkowo używamy pasty do SMT aby nam się PINy nie zlały w jedno
Cytat:
Przy okazji zmieniłem podświetlanie przycisków z koloru Renówkowego na Daciowy ;)
Również musiałem to zrobić- moje MN3 pochodzi z Dustera, więc miało niestety białe podświetlenie.
USB_2.jpg
Plik ściągnięto 144 raz(y) 122,45 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-10-06, 08:51, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum