Wysłany: 2020-05-26, 14:28 Potargana podbitka pod maską.
Dziś podczas jazdy poczułem zapach spalenizny, po otwarciu maski zobaczyłem, ze podbitka jest potargana i żółte wypełnienie (gąbka, pianka?) jest porozrzucane po silniku razem z piórami jakiegoś ptaka.
Moje pytanie brzmi czy mogę tak z tym jeździć, czy trzeba jak najszybciej wymienić podbitkę? Czy zrobię to sam, czy lepiej jechać do serwisu Dacii? Podbitka służy do wyciszenia czy spełnia jeszcze jakieś inne funkcje?
Kupić podbitkę , starać sie nie uszkodzic kołkow .Służy do wyciszenia , ale mam wrazenie ze odbija tez temperaturę. Skoro producent taka przeidział , to lepiej ja miec. Zdanie prywatne oczywisćie
Wymieniać nie trzeba - wystarczy wyciąć potargane fragmenty, a resztę przymocować.
Ja dodatkowo obszył bym na okrętkę wycinane krawędzie . Jeśli się zdecydujesz na wymianę - to jest to prozaicznie prosta robota ( niedawno robiłem to córce w innym aucie , wstawiałem zamiennik z Alledrogo , który idealnie pasował ) . Połamaniem spinek nie ma co się przejmować , nowe kosztuję coś 1- 1,5 zł .
Podbitką nie musisz się bardzo przejmować, bardziej przejmij się tym kto to zrobił i tym co jeszcze może zrobić(pióra ptaka mogą być resztką czyjegoś posiłku)
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2020-05-26, 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Kupić podbitkę , starać sie nie uszkodzic kołkow .Służy do wyciszenia , ale mam wrazenie ze odbija tez temperaturę. Skoro producent taka przeidział , to lepiej ja miec.
I tak od nowa po każdym parkowaniu w okolicach lasu lub parku. Prosta droga do dobicia z ceną samochodu w okolice cen superba czy passata...
Te podbitki chyba swoim zapachem przyciągają kuny i inne zwierzaki. Ja już kilka razy miałem martwe ptaki w komorze silnika...
Ostatnio podbitka mi się po prostu rozpadała, wrzuciłem do bagażnika z myślą, że naprawię, ale chyba wyrzucę i kupię jakieś naklejane maty wygłuszające zamiast tego.
No moja wypowiedz to sie stosuje. Ptakami mnie mnie zaskoczyłeś. Zapachem tez .
Z rozpadaniem tez masz racje .Ja już w aso wymieniałem na gwarancji .Napewno nie jest az tak droga. Skupiłbym się na temperaturze. Skoro nic sie nie dzieje i nie przeszkadza Ci hałas to ok. Milcze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum