Marka: Renault
Model: Launa II
Silnik: 1.9 dCi
Rocznik: 2004
Wysłany: 2020-07-03, 10:31 Wymiana oleju, a komputer
Witam,
nie denerwujcie się jeśli gdzieś już było. Szukałem, próbowałem, jak coś to po prostu usunę.
Mam Dustera 2019 1.6 Sce i chciałbym wymienić olej na własną rekę po 15 tys (wg. serwisu należy mi się w pakiecie po 30tys).
Czy trzeba zdejmować klemę z aku podczas wymiany oleju? Czy komputer przy wyciągniętym kluczyku ze stacyjki, zarejestruje brak oleju przy spuszczaniu i zapisze jakiś błąd?
W dotychczas używanych samochodach nigdy tego nie robiłem, ale technika idzie do przodu i może nasi mali stalowi bracia "cały czas żyją, nasłuchują i obserwują" ;)
Marka: Dacia
Model: Duster 2 / VW Polo
Silnik: 1.6 SCe / 1.2
Rocznik: 2018 / 2002 Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Maj 2018 Posty: 236 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-07-03, 11:36
Nic nie musisz odłączać. Tylko jak będziesz się zbliżał do 30kkm to będzie Ci wyskakiwać przypomnienie o zbliżającym się przeglądzie. Można je samemu bez problemu wykasować i mieć spokój na kolejne 30kkm. Także śmiało wymieniaj.
Wysłany: 2020-07-03, 16:05
Dzięki za info. Olej wymieniony. Zostawiam temat, bo może ktoś mieć podobny dylemat. Nie wiem czy jest sens co 15 tys km, ale koszt 110zł za wszystko (oryginalny filtr, olej, podkładka) to nie wielka kwota i moim zdaniem warto.
Ostatnio zmieniony przez luckan 2020-07-03, 16:06, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki za info. Olej wymieniony. Zostawiam temat, bo może ktoś mieć podobny dylemat. Nie wiem czy jest sens co 15 tys km, ale koszt 110zł za wszystko (oryginalny filtr, olej, podkładka) to nie wielka kwota i moim zdaniem warto.
Możesz powiedzieć jak to zrobiłeś?
-najtańszy filtr to ok. 11zł, ty piszesz że orginał, czyli ok 26zł
-olej do 1.6SCe 5 litrów to ok. 100-110 zł
-podkładka ok 5-8 zł
Jakby nie liczyć, w 110 się nie zmieścisz .
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Wysłany: 2020-07-04, 20:08
Hiszpan_JS: Kupiłem 4l Elfa na promocji no i wyszło mi na styk. Po odpaleniu na chwilke, prawie cały bagnet. Swoją drogą taka ciekawostka, jak kupiłem to było oleju troszkę za dużo (5mm ponad stan) :/ Aso powiedziało, że jest ok i to jest naddatek na wypadek jakby w trakcie docierania ubyło. Na początku trochę trząsłem tyłkiem, że mi uszczelkę wydmucha czy coś. Tak w ogóle to z tym olejem mam trochę jobla, bo kiedyś nie zauważyłem ubytku w lagunie II dci gdy turbo zaczeło brać i później mi się rozbiegał na autostradzie, tak że turbina w katalizatorze wylądowała bo nie zdążyłem zdusić na czas :/ Teraz uważam już na olej, bo jego ubytek nagły oznacz coś poważnego :)
Ostatnio zmieniony przez luckan 2020-07-04, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2020-07-05, 10:15
No ale ja nie wlalem tych 4 litrow nawet calych, jeszce mi setka zostala. Mam 5mm do gornego wciecia na bagnecie. Jak wlac ponad 4 zeby nie przekroczyc? Oprozniony byl na maxa. Zeby jescze cos wycieklo musialbym go przechylac, albo odssysac. Ta miska taka smieszna ze cos tam napewno zostaje.
Ja wymieniam co 10tyś max olej filtry
paliwowy co 1 rok
kabinowy co 1 rok
9 lat auto śmiga jak nowe pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum