Wysłany: 2020-09-05, 18:09 Pisk o wysokiej częstotliwości z komory silnika
Wymieniałem dzisiaj po raz pierwszy spaloną żarówkę świateł mijania. Samochód na parkingu, wrzucony wsteczny bieg. Po ściągnięciu gumowego "kondona" z reflektora, wyedukowaniu się ze sposobu montażu żarówki udało się ją wymienić. I tu mógłby być koniec historii, gdyby nie to, że w komorze silnika usłyszałem pisk o wysokiej częstotliwości. Silnik wyłączony, światła zapalone, drzwi otwarte. Skąd pisk? Wyłączyłem wsteczny i wrzuciłem jedynkę - przestało piszczeć. Mam czujniki parkowania z tyłu ale nie piszczały. Co to za cudo może być?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2020-09-08, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 946 Skąd: EL
Wysłany: 2020-09-05, 18:32
Nie wiem czemu piszczy. Wiem że u wszystkich piszczy. Może to jest uboczny skutek pracy jakiegoś podzespołu. Albo rodzaj dźwiękowego odstraszacza zwierząt przebiegających przez drogę w lesie. Kiedyś w Polonezach montowano takie urządzenia, ale piski miały wtedy wyższe częstotliwości niesłyszalne dla ludzkiego ucha.
Wysłany: 2020-09-08, 15:45 Ciągły dźwięk pod maską
Witam wszystkich. Mam pilną sprawę. Jestem posiadaczem Dacia Sandero Stepway 0.9 turbo benzyna 2013r. Jest może jeszcze ktoś tu z identycznym modelem? Otóż po przekręceniu kluczyka ale do momentu aż zapala się zegary bez odpalania pod maską jest slyszalny ciagly dzwiek. Trudno określić z jakiego to miejsca ale mniej więcej po środku maski. Zaznaczam że nie wyświetlają się żadne kontrolki. A może tak ma być? Pozdrawiam.
No wlasnie piszczy ale to nie jest glosny pisk. Jak jest włączony silnik to tego nie slychac. Z tego co czytam to chyba jest to w większości daci. Na dniach jade do serwisu ale obawiam się że mi wcisna jakas usterkę.. wiec wolałem tu spr
[quote="Michał B24"] to co tak piszczy to nie może być pompa tak jak piszesz poniewaz ten dzwiek/pisk pojawia się w momencie przekrecenia kluczykiem az zapala się wszystkie kontrolki w zegarze. Jak wyłączysz silnik to nie piszczy nic.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3986 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-09, 07:18
Michał B24 napisał/a:
Ale moze byc pompa paliwa
Pompa paliwa znajduje się w zbiorniku paliwa i po włączeniu stacyjki pracuje tylko przez 2-3 sekundy aby "dobić" ciśnienie. Potem działa tylko przy pracującym silniku.
Od czasu wprowadzenia przepustnic sterowanych w pełni elektrycznie (bez linki) ten pisk jest obecny w większości aut. W niektórych autach jak podniesiesz maskę, zgasisz silnik po kilku minutach pracy i dotkniesz obudowy przepustnicy czuć takie delikatne jakby drżenie a pisk słychać w promieniu kilku metrów. To zupełnie normalne. No chyba, że ten pisk słychać przy zamkniętej masce i włączonym silniku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum