Oto efekt:
Mogłem zrobić jakiś bardziej ozdobny szew, albo dać inny kolor nici, ale w sumie jestem zadowolony. Oczywiście skóra naturalna, żadna tam ekologiczna.
Prawie cała powierzchnia klejona butaprenem. Jedna strona skóry przy szwie przyklejona najpierw pionowo, po owinięciu i ułożeniu druga docięta wzdłuż linii zachodzenia na pierwszą krawędź, a przed szyciem ta pierwotnie przyklejona oderwana na szerokości około 1 cm, by dała się dobrze dociągnąć na łączeniu.
Oczywiście Bentleya z Dacii to nie zrobi, ale jednak gałka teraz trochę przyjemniejsza w dotyku. Taka odrobina luksusu.
Ostatnio zmieniony przez velomar 2020-09-22, 22:08, w całości zmieniany 2 razy
Super.
velomar, jak tą gałkę zdejmuje się z dźwigni? Szarpać do góry czy wykręca się?
I jak zdjąć plakietkę z oznaczeniami zmiany biegów z gałki? Z której strony je podważać?
Gdzie można zdobyć taką skórę do obszycia?
Mam gałkę obdartą ze skóry i chciałbym je odnowić.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Najtaniej chyba w ciuchlandzie / szmateksie czy innej taniej odzieży, tylko trzeba mieć trochę szczęścia.
Idziesz, szukasz odzieży skórzanej, najlepiej takiej, która jest mocno zniszczona na szwach itd, ale ma w dobrym stanie duże powierzchnie. Wtedy taka kurtka powinna być bardzo tania. Do noszenia się nie nada, ale jako materiał na takie obszycia - jak najbardziej.
A zanim pójdziesz coś kupić, możesz podpytać bliskie Ci kobiety, czy nie mają jakichś skórzanych spódnic czy innych kurtek, które od kilku lat czekają w szafie na dzień "jeszcze kiedyś schudnę i się w to zmieszczę". Tylko bądź gotów do taktycznego odwrotu, gdy zadasz to pytanie.
Super.
velomar...
....
Zanim potniesz żonie spódnicę spróbuj na Allegro - jest dużo ofert np. taka:
https://allegro.pl/oferta/skora-naturalna-rozne-kolory-scinki-1-kg-8705701818
Obszycie kol. velomar jest OK, ale zobacz taki sposób jak z foto - w miejscu styku dłoni z gałką nie ma szwu to nici nie będą się wycierać i poza tym powinny być to raczej nici do skór, a nie pierwsze lepsze. Skóra też powinna być cienka, chyba, że potrafisz ją wyprofilować. Ja używałam do mojego organizera w DD skóry stosowanej do rękawiczek.
Oczywiście Bentleya z Dacii to nie zrobi, ale jednak gałka teraz trochę przyjemniejsza w dotyku. Taka odrobina luksusu.
Robota wygląda nawet ładnie.
A to fabrycznie nie było obszytej gałki? W wersji Laureate?
Dziękuję za docenienie pracy.
Fabrycznie w wersji Laureate nie ma obszycia kierownicy i gałki, ale można chyba było zamówić za dopłątą (nie pamiętam ile, ale parę stówek).
Wersja Stepway chyba miała w standardzie (przynajmniej ta 0.9tce).
Super.
velomar, jak tą gałkę zdejmuje się z dźwigni? Szarpać do góry czy wykręca się?
I jak zdjąć plakietkę z oznaczeniami zmiany biegów z gałki? Z której strony je podważać?
Mam gałkę obdartą ze skóry i chciałbym je odnowić.
Powinna zejść po mocnym pociągnięciu, ewentualnie można lekko stuknąć poprzez kombinerki oparte od spodu (ale trzeba najpierw zdjąć mieszek). Gałka powinna zejść sama, bez plastikowego elementu z wypustkami (ustalającymi pozycję, by się nie obracała) na metalowym drążku. Dlatego przy zdejmowaniu raczej nie kręcimy mocno na boki.
Dekielek z oznaczeniami biegów jest z plastiku, ale dość twardego. Podważa się śrubokrętem najlepiej przy cyfrze 4. Z wyczuciem.
Skórę do obszycia miałem. Została mi z jakiegoś skórzanego płaszcza, który kupiłem (oczywiście w ciuchlandzie) do pewnego większego projektu (oklejenia ścianek kolumn głośnikowych). Na taką gałkę dużo nie trzeba, wystarczy 15x15 cm, najlepiej zaczynać z lekkim zapasem i docinać po ułożeniu i wstępnym przyklejeniu. Przy tym kształcie nie ma co bawić się w szablony.
Super.
velomar...
....
Zanim potniesz żonie spódnicę spróbuj na Allegro - jest dużo ofert np. taka:
https://allegro.pl/oferta/skora-naturalna-rozne-kolory-scinki-1-kg-8705701818
Obszycie kol. velomar jest OK, ale zobacz taki sposób jak z foto - w miejscu styku dłoni z gałką nie ma szwu to nici nie będą się wycierać i poza tym powinny być to raczej nici do skór, a nie pierwsze lepsze. Skóra też powinna być cienka, chyba, że potrafisz ją wyprofilować. Ja używałam do mojego organizera w DD skóry stosowanej do rękawiczek.
Największy problem jest na górze gałki, by ładnie zawinąć do środka brzegi bez zmarszczeń i by udało się wcisnąć dekiel. Faktycznie, z cienką skórą będzie łatwiej. Przed wciśnięciem dekla zawinięte brzegi można też podkleić i dobrze docisnąć. Dekielek wciskałem opierając o podłogę poprzez kawałek skóry, by nie porysować i aby nie pękł.
Nici zastosowałem jakieś mocne, choć niezbyt grube (w rękach praktycznie nie dadzą się urwać). W sklepach typu "szwaczka" można znaleźć zapewne odpowiednie nici do skóry, może nawet na metry. Ale grubsza nić wymaga igły z grubszym oczkiem, a to robi w skórze większe dziury. Jeśli skóra jest słaba, może to ją rozrywać przy dociąganiu. Skóry eko są chyba pod tym względem gorsze i łatwiej pękają.
Szew zrobiłem w tym samym miejscu co w oryginałach. Moim zdaniem prawie się go nie wyczuwa, a potem i tak się wszystko układa i wygładza.
Jest kilka technik robienia szwów. Czasem są takie, gdzie nić łącząca łapie tylko za nitki już wstępnie wszyte w łączone krawędzie.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRbGi0JT7IM0-TmRGEx-QAaUQgTR5mtjjqK4CeniL9UY16O5KAtrgnC0aW1u99efzErBWPQa3c&usqp=CAc
Inny typ to taki szew góra-dół ( https://www.afxindustries.com/images/st_3.jpg ).
Pierwszy raz obszywałem gałkę biegów wiele lat temu w Renault 19, bo zaczęła pękać. Tam trzeba było uszyć z kilku paneli, ale jakoś to wyszło. W Peugeocie 306 też mi się zaczęła rozpadać, więc obszyłem (tam była taka z wciskanym deklem).
Te gałki z Renault (jak właśnie w Sandero) też lubią pękać (jak widać na filmach z Youtube), więc wstępne obszycie zapewne zwiększy ich trwałość. PO obszyciu gałka jest też minimalnie grubsza i inaczej leży w dłoni (jakoś tak pewniej i przyjemniej).
Oczywiście jak stara gałka się rozpada można kupić jakiś zamiennik za 20-30 zł (w Tesco widziałem za 20 zł obszyte ekoskórą na wyprzedaży).
Zaskoczyło mnie to, że w tej gałce z Sandero w środku jest taki aluminiowy rdzeń i jest ona dość ciężka (około 200 g), a takie tanie zamiennik są puste w środku i często dość wiotkie.
Nie wiem, czy oryginalne gałki w tańszych wersjach (te z czarnym deklem) też są tak ciężkie. Cięższa gałka trochę zmienia odczucia przy zmianie biegów. Nie wiem, czy na plus czy na minus, ale jest trochę inaczej.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-24, 07:52
maugu napisał/a:
Obszycie kol. velomar jest OK, ale zobacz taki sposób jak z foto - w miejscu styku dłoni z gałką nie ma szwu to nici nie będą się wycierać...
Tutaj pozwolę się nie zgodzić- przy takim obszyciu jak na foto, miałbym dokładnie ten czerwony szew pod kciukiem i pozostałymi palcami z przodu i po prawej stronie. Fabrycznego szwu prostego z tyłu praktycznie nigdy nie dotykam. Pewnie rzecz bardzo indywidualna.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-09-24, 07:55, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum