Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2020-01-20, 17:16
Wreszcie udało mi się ściągnąć PyRena ze strony jego twórcy (programisty). Nie dało rady tego ściągnąć w weekend. Jakby serwer był zablokowany. Po weekendzie, w poniedziałek programik wgrał się do smartfonu. Program na smartfonie łączy się poprzez BT 3.0 z VGATE ICAR2 ELM 327 wpięty do gniazdka diagnostycznego w schowku. Ale na razie nie wiem jak i co ustawiać.
Witam.
Ktoś mógłby odświeżyć temat? Jestem od niedawna właścicielem Dacii Daster I z 2016... widać że mam czujnik temperatury... rozumiem, że może nie być on podłączony... ale jak go aktywować w komputerze? No i o co chodzi z tą godziną na stałe?
No dobrze... to widziałem już... tylko czy nie da się tego zrobić np. przez DDT4ALL tylko jedynie przez Renault "Can Clip" (bo ten chyba z tego co patrze nie jest tani)
Cześć
udało mi się to zrobić w lodgy 2013 przez ddt4all. Jakbyś miał problem daj znać. Postaram się podpowiedzieć.
beny2k napisał/a:
No dobrze... to widziałem już... tylko czy nie da się tego zrobić np. przez DDT4ALL tylko jedynie przez Renault "Can Clip" (bo ten chyba z tego co patrze nie jest tani)
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-11-19, 12:10
Trochę się naczytałem w tym jak i podobnym temacie i nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Posiadam auto jak w temacie wątku, z tego co patrzyłem pod lusterkiem jest czujnik temperatury zewnętrznej, który prawdopodobnie nie jest podpięty pod zegary. W sumie nie potrzebuję mieć tej informacji na liczniku ale chciałbym aby temperatura była wyświetlana na Media Nav Evolution. W najbliższym czasie zamierzam wymienić seryjne radio na MNE i zastanawiam się czy jest to w ogóle możliwe aby temperatura zewnętrzna była wyświetlana na MNE bez konieczności przeciągania kabla od lusterka do licznika? Z poprzedniej Dacii mam moduł do wyświetlania tryby ECO i temperatury na MNE, wtyczkę z wiązkę do podpięcia pod gniazdo OBDII posiadam ( kupiłem od kolegi Dymka), opcje w MICOM test sobie włączę ale gdzie podpiąć ten czujnik temperatury? Chodzi mi o to, że nie chce rozbierać pół auta aby dostać się do licznika ( nie chce aby później wszystko mi trzeszczało) i zastanawiam się czy można go podpiąć pod szynę Can w wiązce od gniazda ODB II ?
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-11-19, 13:12
Dzięki za link, przejrzałem ale i tak nic mi się nie rozjaśniło. Jak wcześniej pisałem wiem, że można stworzyć wiązkę i podłączyć czujnik temperatury do którego wiązka jest drzwiach pasażera, pod licznik ( piny 19 i 20) i wszystko będzie działać ale nie chce rozbierać pół auta. Skoro czujnik temperatury wchodzi w zegary to musi on być gdzieś dalej przekazywany do jakiegoś modułu czy szyny CAN dlatego zastanawiam sie czy mogę podpiąć go bezpośrednio pod szynę CAN w miejscu gdzie będę wpinał się modułem BIC do MNE.
Termometr w lusterku podpięty jest do licznika, który przekazuje jego sygnał poprzez CAN via gniazdo diagnostyczne do BIC-a, a dopiero ten, przez Multimedia-CAN via gniazdo diagnostyczne przesyła dane do MediaNav.
Zatem: _nie_, nie można podpiąć termometru z lusterka nigdzie indziej, jak tylko do licznika.
Wysłany: 2020-11-30, 19:48
laisar napisał/a:
Termometr w lusterku podpięty jest do licznika, który przekazuje jego sygnał poprzez CAN via gniazdo diagnostyczne do BIC-a, a dopiero ten, przez Multimedia-CAN via gniazdo diagnostyczne przesyła dane do MediaNav.
Zatem: _nie_, nie można podpiąć termometru z lusterka nigdzie indziej, jak tylko do licznika.
No i dzisiaj okazało, się że nie trzeba ciągnąc wiązki z czujnika temperatury z lusterka do licznika aby temperatura zewnętrzna była wyświetlana na MediaNav Evolution. Wystarczy dołożyć odpowiedni moduł BIC i aktywować tą funkcję w Micom :) Prawdopodobnie jest to posiadaniem na pokładzie auta systemu S&S, który działa mi. na podstawie tego parametru.
Wysłany: 2020-12-01, 14:39
Dymek napisał/a:
Wniosek jest chyba jeden- czujnik musiał być fabrycznie podłączony, najprawdopodobniej tam, gdzie powinien.
tylko dlaczego nie mam wyświetlanej temperatury na liczniku? Opcja ta oczywiście została aktywowana przez DDT4ALL ? Według opisu na forum, opcja ta pojawi się na zegarach po podpięciu czujnika z lusterka pod liczniki w pin bodajże 19 i 20
witam kolegów z forum - temat dotyczy montazu termometru w dacia logan mcv I
Zakupilem termometr do wskazania temp. zewnetrznej i mysle go dac w lewym przednim rogu kokpitu (na lewo od kierownicy) - czyli w poblizu bezpiecznikow.
Przeczytalem na forum ze mozna latwo dostac sie do bezpiecznikow odkrecajac cala ramke i ma sie rzekomo pokazac na dole przy pedalach - jeszcze nie sprawdzalem
Mysle zasilic ten miernik wlasnie z tych przewodow ktore wychodza z bezpiecznikow. - ktorys co dostaje napiecie po przekreceniu kluczyka.
Czy mozecie mi podpowiedziec z ktorego mam wziac plus, i gdzie moge znalezc najblizsza mase?
Czy jest mozliwe zebym w miare latwo przedostal sie z powierchni deski do bezpiecznikow ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum