Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:27
Alternatywa dla fabrycznego radia 2DIN
Autor Wiadomość
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 30
Skąd: Polska
Wysłany: 2020-12-07, 16:37   

Korzystając z chwili wolnego czasu i ja podzielę się moimi spostrzeżeniami co do radia od chinczyka, które zamontowałem w moim Renault Captur r.2016. Dysponując niezbyt dużym budżetem po przejrzenie wielu forum, ofert i filmików mój wybór padł na radyjko firmy Junsun. Robi radia sama i ma magazyny w Europie w tym i w Polsce. Kupiłem to z linku https://pl.aliexpress.com/item/4001120493171.html Wersje: Android 10, RDS+ WiFi + 4G (moduł na kartę SIM), 2GB+32GB, 8-core i DSP oraz wysyłka z Hiszpanii. Radio przeszło w ciągu 7 dniu i wczoraj je założyłem. I powiem szczerze , że jestem pod dużym wrażeniem.
ZALETY:
1. Cena po wykorzystaniu kodów rabatowych sprzedawcy oraz innych dostępnych również od dziś na aliexpress to trochę ponad 600 zł – a możliwości niewspółmierne do Media Navi. Ja kupiłem na Dzień Singla i wczoraj założyłem.
2. Radio wykonane bardzo solidnie wraz z z całą ramką zewnętrzną też bardzo dobrej jakości;
3. Dodatkowo w bonusie kamera cofania przewodowa (montaż banalnie prosty, możliwość wyłączenia linii parkowania, które pojawiają się po włączeniu biegu wstecznego nawet kiedy kamera jeszcze nie podłączona);
4. Kable (bardzo duża ilość) idealnie pasujące do mojego samochodu – montaż trwał 15 min (+ ewentualnie czas związany z podłączeniem kamery cofania) - nic nie trzeba kombinować (canbus w zestawie) tylko wypięcie wtyczek z Media Navi Evo (wyjęcie radia wraz z prowadnicą) i wpięcie ich do nowego radia (co do modułu Canbus chinczyk podpowiedział jak dodatkowo połączyć kable wiązki (dodatkowe spięcie pasujących do siebie 2 małych czarnych złączy) oraz wpisanie w ustawieniach Navi kodu dla Dasterki i Captura (117) tak aby działało sterowanie kierownicy. Działa super. Pojawiły się też nowe opcje, których nie miałem takie jak sygnalizacja otwarcia drzwi, bagażnika, zajętości foteli itp.
5. Filmik pokazany na stronie aukcji potwierdzam się w 100%;
6. Navi działa płynnie, radio super, ustawienia dźwięku, basu i wybór miejsca odbioru dźwięku, poolskie napisy (ą, ę itp. w utworach z USB) itp., itp.
7. Sklep Google Play bezproblemowe pobieranie i instalacja czego chcesz na androida,
8. Współpraca z telefonem, dzwonienie, przesyłanie danych itp. (wreszcie skończyło się gadanie do podsufitki aby odbiorca mnie usłyszał);
9. Jako nawigacja ustawiona jest domyślnie Google oraz dodatkowo Igo, którą chińczyk deklaruje się aktualizować poprzez maila.
10. Ps. Chińczyk od momentu wysłania prawie codziennie prosił o wiadomości czy wszystko działa. Na ewentualne pytania odpowiadał w ciągu 24 godzin.
WADY:
1. Trochę niska rozdzielczość 1024*600 co powoduje, że w Youtube i nne kanały kanały streamingowe możemy oglądać materiały w rozdzielczości 480. Jednak uwierzcie mi obraz jest bardzo dobry. Jeśli ktoś chce w 4K to musi wybrać inną półkę cenową.
2. Brak temperatury z czujnika samochodu (ale jest temperatura z aplikacji pogodowych).
KOŃCZĄC: W tej cenie, biorąc pod uwagę, że mam dwie lewe ręce do elektryki samochodu a zainstalowałem owe radio bezproblemowo, z czystym sumieniem polecam.

2.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 129,43 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 136,9 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 149,02 KB

Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2020-12-07, 16:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
stepwayka 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 23
Skąd: kujawy
  Wysłany: 2020-12-19, 19:51   radio android

Cześć Koledzy,

czy moglibyście mi doradzić fajne radio z androidem do Dacii Duster II?

https://allegro.pl/oferta/android-10-1-radio-nawigacja-ips-dacia-duster-ii-2-9657278753

Co myślicie o tym?
 
tom45tom 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 112
Skąd: kujawsko-pomorske
Wysłany: 2020-12-19, 20:07   

https://a.aliexpress.com/_BUJwx1
896zł wysyłka z PL
 
stepwayka 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 23
Skąd: kujawy
Wysłany: 2020-12-19, 20:14   

Dzięki Tom za pomoc.

Zapomniałam o dość istotnej kwestii. Potrzebuję radia (które jest godne polecenia), na które będzie wystawiona faktura 8-)
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1582
Skąd: wwa
Wysłany: 2020-12-20, 19:04   

min 4 gb ramu innego sie nie opłaca kupować , najlepiej więcej
android koniecznie 10 bo aktualizacji nigdy nie będzie

Swoja starą wymieniłem bo 2 gb nie dawało rady rok temu teraz musi być tragedia.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 26 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1260
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-12-20, 20:14   

Fruxo napisał/a:
min 4 gb ramu innego sie nie opłaca kupować , najlepiej więcej
android koniecznie 10 bo aktualizacji nigdy nie będzie

Swoja starą wymieniłem bo 2 gb nie dawało rady rok temu teraz musi być tragedia.


Wszystko zależy od tego co ktoś oczekuje od takiego radia i z czego będzie korzystał. Jeżeli tylko z radia / odtwarzacza mp3 i sporadycznie z nawigacji to 2 GB mogą wystarczyć tylko wtedy musi być też dobry procesor. Znajomy z pracy z 3-4 lata temu kupił do swojego VW Jetta 2 jakiegoś tam chińczyka z 2gb pamięci ram i do dzisiaj z niego korzysta jako odtwarzacz, nawigacja, tester auta ( torque)itp. Ma w nim również ustawione dużo funkcji które działają z VAGiem typu, temperatura zewnętrzna, grafikę otwartych drzwi itp. Wszystko zależne jest również od kwoty zakupu, bo jeżeli miałbym wydawać 1400zł na radio które wskazał autor tematu to bym sobie odpuścił właśnie z racji ilości pamięci ram i kwoty zakupu, bo radia 2 GB już rok temu można było kupić poniżej 1000zł
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1582
Skąd: wwa
Wysłany: 2020-12-21, 18:23   

w tym roku kupowałem stacje 4 gb ram andorid 10 z ali za 280 $
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 30
Skąd: Polska
Wysłany: 2020-12-21, 20:53   

Nie wiem co jeszcze by można czekiwać więcej od radia 2GB+32GB, które opisałem kilka postów wcześniej. Teraz po 2 tygdniowym jego użytkowaniu dalej podtrzymuje, że jest więcej niż ok. Testowałem 5 różnych nawigacji, Netflix, youtube, spotify, vod.pl i szereg innych aplikacji (nie zawsze dostępnych w sklepie play) i radio dawało radę. Czasami tylko system sygnalizował, że dana aplikacja nie może być zainstalowana z powodu niezgodności. Asystent google też daje radę reagując na komendę "Ok google". Może tylko przy włączonym radiu czy muzyce trzeba trochę głośniej mówić w kierunku mikrofonu. Po podłączeniu pendriva urządzenie zaraz proponuje rozszerzenie pamięci o wartość pamięci pendriva. Lustrzana kopia ekranu jest dostępna ale trzeba skonfigurować w telefonie oraz radiu aplikacje EasyCon -ection. Oprócz sygnalizacji otwartych drzwi, diagnostyka spalania i przejechany dystans też są dostępne. Linie parkowania dostosowują się do skrętu. Osobiście uważam, że te 2GB RAMu, Android 10 oraz procesor 8-core daje radę. Ponieważ jeszcze mam folię ochronną na ekranie to obrazy na zdjęciach mogą wydawać się matowe ale w rzeczywistości obraz bez folii jest dużo lepszy. No ale jeśli ktoś upiera się na 4GB + 64GB to ten sprzedawca oferuje również taką wersję o 350 zł droższą z wysyłką z Hiszpani. W okresie promocji można było taką wersję kupić za 880 zł. Ja wybrałem wtedy wersję za 630 zł i nie załuję. Dla Dacii Duster też jest wersja np. https://pl.aliexpress.com/item/4001120462587.html . Właśnie tak jak w tej aukcji są zdjęcia w opisie, tak musiałem połaczyć małe wtyczki 1, 3 i 4 aby działało sterowanie z kierownicy i inne funkcje diagnostryczne.

bac0d055-2497-4b8a-9e38-4bed060f6a7c.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 98,32 KB

e3f64ee1-21a5-49e2-a75f-2f63117adf48.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 120,02 KB

dff4ab0b-d185-4931-9104-0a02c9f6ca5f.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 131,24 KB

Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2020-12-21, 21:48, w całości zmieniany 8 razy  
 
telecaster1951 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lut 2019
Posty: 531
Skąd: Łódź
Wysłany: 2020-12-22, 20:03   

Ja szukam cały czas radia, w którym będzie działać sterowanie spod kierownicy. Jak na razie wszystkie które widziałem nie dają gwarancji na to, że pilot będzie działał w całości.
Znacie takie które pasuje do Logana i działa w nim sterowanie pod kierownicą?
Ostatnio zmieniony przez telecaster1951 2020-12-22, 20:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1582
Skąd: wwa
Wysłany: 2020-12-22, 20:29   

żaden chińczyk nie da takiej gwarancji bo oni tego nie produkują tylko sprzedają i sami nie wiedzą co za bardzo sprzedają. Najważniejszy bajer to slot na kartę SIM , wtedy wsadzamy kartę i internet jest zawsze a nie tylko przy wifi. Dodajesz do tego aplikacje do śledzenie i masz całkiem sensowy trucker antykradzieżowy do samochodu. w nju mobile dodatkowa karta kosztowała mnie 9 zł za miesiąc.
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 30
Skąd: Polska
Wysłany: 2020-12-22, 20:47   

Jestem pewien, że Junsun produkuje sam radia z androidem lub je przysposabia do danego samochodu. https://www.facebook.com/Junsun-611136612404479/ - Junsun is a professional manufacturer car electronic products. Zanim kupiłem u nich swoją swoją navi to prowadziłem wymiane mailową z kilkoma sprzedawcami. Jedynie ten wydał mi się rzetelny i żadne trudne pytanie nie pozostało bez odpowiedi, w tym te o współpracy radia z przyciskami na kierownicy. Musiałem jednak przesłać zdjęcie tablicy ze starym radiem, układu przycisków na kierownicy oraz zdjęcie przewodów połączeniowych (kostki, itp) zainstalowanego dotychczas radia. Jeśli masz obawy - pytaj chinczyka przez mail. Co do slotu z kartą SIM to potwierdzam opinię kolegi. Wygoda niewielkim kosztem.
Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2020-12-22, 20:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1582
Skąd: wwa
Wysłany: 2020-12-22, 21:41   

zapytaj go aktualizacja MCU to zobaczysz jaka to fabryka
każdy chińczyk tak pisze
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 30
Skąd: Polska
Wysłany: 2020-12-23, 14:59   

Fruxo napisał/a:
zapytaj go aktualizacja MCU to zobaczysz jaka to fabryka
każdy chińczyk tak pisze

Może masz racje... Tu jest chyba wszystko http://specdevice.com/sho...ff-ffffa82d1a0e
Manufacturer: Alps, Wersja dla: Junsun. Zainstalowałem apk Aida i dane procesora i oprogramowania są identyczne ale wyświetla mi: zainstalowany RAM: 3GB (Myślałem że mam tylko 2GB) i Urządzenie rooted: TAK - więc miła niespodzianka. Najważniejsze, że chodzi idealnie i nie było żadnego kłopotu z instalacją. Czy w/g tych danych to dobra nawigacja - nie jestem tak mocny w tych sprawach więc nie będę sie wypowiadał.
Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2020-12-23, 15:42, w całości zmieniany 2 razy  
 
tom45tom 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 112
Skąd: kujawsko-pomorske
Wysłany: 2021-01-09, 11:48   

Ja zamówiłem z Ali... " Prelingcar TS-4G " Android 10 4G RAM + 64G ROM
https://pl.aliexpress.com/item/4000182236877.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.367b5c0fIZq9cI
wysyłka z Polski w 2 dni.
Super radyjko. Sterowanie z kierownicy działa. Plug&Play. Wszystko pasuje jak z fabryki. Brakuje tylko przejściówki z naszej oryginalnej anteny GPS, ale to nie problem na Alleg.... 20 zł i podpinasz radyjko bez przerabiania pod naszą instalację lub wykorzystujesz antenę GPS z dołączonego zestawu. Sygnał GPS i GSM bardzo dobry. Radio ma własne gniazdo GSM-LTE z którego korzystam pod internet.

1.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 198,93 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 227,82 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 221,29 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 241,49 KB

5.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 241,12 KB

6.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 241,62 KB

7.jpg
Ekran taki lekko wystający bo nalepione jest szkło ochronne z zestawu
Plik ściągnięto 21 raz(y) 235,64 KB

Ostatnio zmieniony przez tom45tom 2021-01-09, 11:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
Killer King 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 246
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2021-01-09, 13:15   

No, wyglądał całkiem ładnie ;-)
Daj znać za 2 tygodnie jak się sprawuje, bo już mi się podoba, że działa sterowanie z kiery.
 
tom45tom 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 112
Skąd: kujawsko-pomorske
Wysłany: 2021-01-09, 17:40   

Dzisiaj znalazłem w ustawieniach radia nową funkcję - działa świetnie.

Air Control.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 237,76 KB

 
tom45tom 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 112
Skąd: kujawsko-pomorske
Wysłany: 2021-01-12, 19:31   

A tak wygląda otwarcie drzwi

Wizualizacja otwartych drzwi.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 156,3 KB

 
Nikita_Bennet 


Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wersja: [Inna]
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Wrz 2010
Posty: 625
Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2021-01-13, 09:51   

a które dokładnie jest to radyjko bo są tam 4 modele??
I czy wszystko pasuje - mnie interesuje sterowanie pod kierownicą i kamera bo to musi działać (przyzwyczaiłem się jak cholera).
Jak z montażem?
No i jak z jakością radia bo w obecnym mi przeszkadza właśnie odbiór stacji radiowych bo jest żenada w porównaniu do starego JVC które miałem w fiacie panda lub alpine które mam w loganie pickup.
Moduł LTE??? Chodzi te LTE u nas? Idzie to puścić po wifi?
 
tom45tom 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 112
Skąd: kujawsko-pomorske
Wysłany: 2021-01-13, 11:10   

To jest model TS-4G 4GB RAM 64 GB ROM.
Wszystkie kostki pasują do fabrycznej instalacji. GPS można podpiąć pod fabryczną antenę, potrzebna przejściówka Fakra - SMA lub wykorzystać antenę GPS z zestawu. Sterowanie z kierowcy dziala. Kamerka cofania do podmiany, fabryczna nie daje sygnału wizji. lub nie wiem jeszcze jak to w ustawieniach zmienić, też się jeszcze uczę. Opcji ustawień cała masa. Linie skręcają zgodnie z ruchem kierowcy. Bluetooth, WiFi działa. LTE z play (karta sim na stale w radiu) zasięg mam na ful. Oglądam filmy z YouTube więc daje radę. Dźwięk lepszy niż z medianav bardzo dużo możliwości ustawień. Obraz, jakość filmów bardzo dobra. Rozmowy telefoniczne głośno i wyraźnie w obie strony.
Montaż radia zajmuje max 30 min (z wymontowaniem MediaNav).
Radio montowane jest na wcisk, uwaga na zaczepy by nie ułamać.
W razie pytań postaram się pomóc.
 
telecaster1951 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lut 2019
Posty: 531
Skąd: Łódź
Wysłany: 2021-01-13, 11:59   

A ktoś testował może radyjko do Sandero/Logana II?
 
mcn 


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 12
Skąd: Poznań
Wysłany: 2021-01-13, 12:54   

@tom45tom
Kurde, ale bajeranckie to radyjko! Kusisz szatanie aby podmienić fabryczne MNE3. Martwi mnie tylko problem z fabryczną kamerą, bo mam ich 4. Tego nie chciałbym poświęcać :(
 
tom45tom 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 112
Skąd: kujawsko-pomorske
Wysłany: 2021-01-13, 13:01   

Zerknij na stronę Ali , link powyżej. Tam jest opcja kamer 360 z pelnym podgladem a nie klikanie w dany obraz z kamerki. Ja na razie staram się rozwalić menu radia bo instrukcja kiepska a opcji ustawień z 200.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 358 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16817
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-13, 14:57   

telecaster1951 napisał/a:
ktoś testował może radyjko do Sandero/Logana II?

Jeżeli działa w lodgy/dokkerze/dusterze I faza II, to zadziała też w loganie/sandero II, więc testował np Mamert - http://www.daciaklub.pl/f...1782096#1782096

(I prawdopodobnie wszystko zadziała też w/z dustera II, o ile tylko będzie w rozmiarach MNE).
 
Nikita_Bennet 


Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wersja: [Inna]
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Wrz 2010
Posty: 625
Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2021-01-13, 15:48   

tom45tom napisał/a:
To jest model TS-4G 4GB RAM 64 GB ROM....
Kamerka cofania do podmiany, fabryczna nie daje sygnału wizji. lub nie wiem jeszcze jak to w ustawieniach zmienić....
wymienić samą kamerkę czy łącznie z okablowaniem? Jeżeli samą to co tam trza kupić i jak zrobić bo radyjko mnie zaciekawiło ale kamera musi działać.
 
tom45tom 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Kwi 2018
Posty: 112
Skąd: kujawsko-pomorske
Wysłany: 2021-01-15, 13:49   

Jak uruchomię oryginalną kamerę cofania to dam znać. Teraz przy minusowej temperaturze boję się odpinać ramki radia przd ułamaniem zaczepów a potrzeba dostać się do wiązki przewodów.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne