Wysłany: 2021-02-05, 12:23 Auto nie zjeżdża ze wzniesienia
Witam. Chcialbym sie spytac o HDC. Nie bardzo wiem gdzie to pytanie wpisac. W jakich modelach Dacii Duster one wystepowaly? Czy mozna bylo to jakos dokupic osobno/opcja ?
Czy jest do tego jakiś przelacznik? Mam wrazenie ze auto mi nie zjezdza gdy jestem na wzniesieniu na swiatlach. A mam wersje z 2016 r z napedem na przod. Dzieki i pozdrawiam
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3968 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-05, 15:02
Michał B24 napisał/a:
HSA działa niezależnie od tego, czy pochyłość jest pod, czy z górki. Przynajmniej w Sandero MY2017 rocznik 2016..
Z górki? Napisz słowo więcej, bo tego nie zauważyłem... w jakiej sytuacji?
Bo pod górkę muszą być spełnione warunki:
-wciśnięty pedał sprzęgła;
-wbity pierwszy bieg;
-odpuszczony pedał hamulca.
Wysłany: 2021-02-05, 16:09 Re: Auto nie zjeżdża ze wzniesienia
barti2506 napisał/a:
Chcialbym sie spytac o HDC. Czy jest do tego jakiś przelacznik?
Układ kontroli prędkości zjazdu ze wzniesienia.
Aktywacja systemu odbywa się zazwyczaj ręcznie przyciskiem lub automatycznie, kiedy czujniki rozpoznają wzniesienie.
Układ kontroli zjazdu powinien być stosowany przede wszystkim na luźnym lub kamienistym podłożu, kiedy kontrola nad samochodem jest najtrudniejsza. Jest szczególnie przydatny w samochodach z automatyczną skrzynią biegów, kiedy napęd nie ma dużego momentu hamującego oraz w samochodach niewyposażonych w reduktor.
Ponieważ w profilu nie napisano, to zapytałem czy samochód ma automatyczną skrzynię? - we wpisie, który ukazał się a potem zniknął, Panie moderator
Posty to nie kasa ale chyba nikt nie lubi jak mu coś znika.
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
HSA działa niezależnie od tego, czy pochyłość jest pod, czy z górki. Przynajmniej w Sandero MY2017 rocznik 2016..
Z górki? Napisz słowo więcej, bo tego nie zauważyłem... w jakiej sytuacji?
Bo pod górkę muszą być spełnione warunki:
-wciśnięty pedał sprzęgła;
-wbity pierwszy bieg;
-odpuszczony pedał hamulca.
W Loganie 2015 zauważyłem, że to czy auto toczy się na sprzęgle z górki zależy od wrzuconego biegu.
Tak system rozpoznaje czy auto jest podczas zjazdu czy podjazdu.
Na wstecznym nie zjeżdżał do przodu.
Na jedynce nie zjeżdżał do tyłu.
Oczywiście sprzęgł, hamulec i odpowiednia wartość pochylenia.
Ponieważ w profilu nie napisano, to zapytałem czy samochód ma automatyczną skrzynię? - we wpisie, który ukazał się a potem zniknął, Panie moderator
Posty to nie kasa ale chyba nikt nie lubi jak mu coś znika.
1.6 SCe nigdy nie miał automatu, więc skasowałem, żeby dyskusja nie błądziła po niepotrzebnych manowcach. Takie są niewdzięczne obowiązki moderatorów...
Manual :p
Jakoś boje sie aut uzywanych z automatyczną skrzynią biegów.
Wystarczy, że ta już pracuje jakby nie była w pełni sprawna ale o tym czytałem akurat przed zakupem że jest to normalne :D
Ostatnio miałem możliwość testowania na dość stromym spadku systemu HDC, na ubitym śniegu (szklanka). Szło perfekcyjnie, przez cały czas zjazdu utrzymywał stałą prędkośc ok,+-6km/h Powtórzyłem tę opcję przy normalnym hamowaniu i Duster poszedł prawie jak na sankach, definitywnie było czuć uślizgi. Dobrze że to były koleiny i nie było nikogo przede mną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum