Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Open Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lip 2019 Posty: 39 Skąd: Polska
Wysłany: 2020-05-28, 17:57 Szarpanie sprzęgła przy ruszaniu
Ostatnio pojawiło się u mnie szarpanie przy ruszaniu jak zimny silnik jest.Największe szarpanie jest po nocy bo w ciągu dnia jak auto postoi kilka godzin to lekko szarpnie przy ruszaniu.Najlepsze jest to,że szarpie tylko przy pierwszych dwóch ruszaniach i później wszystko wraca do normy czyli ruszam na światłach i nic nie szarpie.Macie też takie dziwactwo w waszych Draculach?Mój Logan ma dopiero 5000 km przejechane i taka lipa zaczyna się robić.Przez pierwsze miesiące nic się działo dopiero na jesień w wilgotne dni zaczęło bardzo delikatnie szarpnąć przy pierwszym ruszaniu ale było to tak delikatne ,że nie zwracałem na to uwagi ale ostatnio potrafi dość mocno poszarpać i zaczyna mnie to wkurzać. Aso na razie omijam z daleka bo na bank usłyszę ten typ tak ma.
Wysłany: 2020-05-30, 12:48
Według mnie coś z tarczą sprzęgła jest,kolega ma Hyundaia i20 i nalatane ma 12000km i ma dokładnie to samo.Trzeba po prostu więcej gazu dać przy ruszaniu i delikatnie przytrzymać sprzęgło i to pomaga albo jak sprzęgło zaczyna brać to trzeba bardzo szybko puścić pedał sprzęgła.Po Prostu trzeba je trochę przypalić i po temacie jest.Pomaga jeszcze jazda na pół sprzęgle i zmiana na dwójkę.
Wysłany: 2020-06-16, 22:19 1.0 SCe - problem ze sprzęgłem / Sandero / Logan MCV
Witajcie,
czy ktoś spotkał się z przedwcześnie zużywającym się sprzęgłem przy silniku 1.0 SCe ?
Lub po prostu dziwnie pracującym od nowego ?
Przebieg od nowego 24 tys km, niemal wyłącznie trasy - sprzęgło od nowego chodziło specyficznie - zwłaszcza start z jedynki jakby się lekko ślizgało - było czuć drgania na pedale i auto lekko szarpało - podobne odczucia miałem na jeździe próbnej innym autem więc uznałem że ten typ tak ma.
Na ten moment ciężko ruszyć płynnie, a po wrzuceniu dwójki czy trójki czuć lekkie opóźnienie w załączeniu napędu zupełnie jakby sprzęgło się ślizgało.
W poprzednim sandero 1.2 16v sprzęgło chodziło bardzo dobrze, w loganie mcv 1.0 SCe było dziwnie od nowego ale teraz zastanawiam się czy po długim korku w upale nie będę musiał czekać na lawetę bo chyba jest problem
Sytuacja dziwna bo auto użytkuję tylko osobiście a miałem wiele aut i do 150 tys km przebiegu można było zapomniec o wymiane sprzęgła.
Kiedyś mi się obiło gdzieś w sieci o problemach ze sprzęgłem w 1.0 SCe ale teraz nic nie wyszukałem - ktoś z Was ma podobne doświadczenia lub odczucia co do pracy sprzęgła i ruszania w porównaniu do innych aut ?
Ostatnio zmieniony przez Ftt 2020-06-16, 22:21, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2020-06-17, 02:37
Mnie też szarpie przy ruszaniu a mam 5 koła przejechane ale nic mi się nie ślizga,może za szybko gazu dodajesz a za późno sprzęgło puszczasz i dlatego masz wrażenie ,że ślizga się.Weź spróbuj zrobić tak jak już ruszysz i zmienisz bieg z 1 na 2 to najpierw puść całkowicie pedał sprzęgła a później dopiero gaz wciśnij bo jak za wcześnie naciskasz gaz a pedału sprzęgła nie puściłeś to strzelasz ze sprzęgła i to daje efekt takiego ślizgania się sprzęgła.
Wysłany: 2021-02-05, 09:59 Szarpanie na zimnym sprzęgle
Mam przejechane 13800 i auto w grudniu bedzie miało 4 lata. Od początku bujam się z szarpaniem , skakaniem - jak kolwiekto nazwac. Byłem z tym w aso , auto na gwarancji do grudnia. Wykonano aktualizacje oprogramowania. Problem nie znikł .Wiec poprosiłem o kolejną wizytę. Tu już jazda z technikiem , który uznał wadę /bądz szkliwo na tarczy sprzęgła/ Samochód nigdy nie wióżl ciężarów, nie byl przeganiany. Raz był w polskich górach. Sprzęgło po rozgrzaniu nie daje odznak nieprawidłowej pracy. Szarpanie ustaje. Wskazówki technika. Wymiana tarczy /częsć nie podlegająca gwarancji/ można wymienic na mój koszt, bądz monit do renault polska. /czekam na decyzję / .Moje pytanie , czy mam szanse reklamowac to wszystko w formie złych materiałów uzytych w produkcji .Pojawiło sie wiecej takich usterek w tym roczniku. Jaką drogą ewentualnie isć , żeby to wywalczyć.jestem przekonany , że to wada eksplatacyjna.
Wysłany: 2021-02-05, 10:47 Re: Szarpanie na zimnym sprzęgle
eio napisał/a:
.....
@Krystian67 - jestem przekonany , że to wada eksplatacyjna.
@eio - Skoro tak, to nie ma czego reklamować.
No nie @eio - kolega się ewidentnie przejęzyczył - chodziło Mu zapewne o wadę produkcyjną, montażową, materiałową itp. - może na etapie montażu tarcza została czymś zapaćkana, lub na etapie transportu ktoś "ekstremalnie" wjeżdżał do załadunku. Pomagajmy jednak...
_________________ Od f126p do Dustera
Ostatnio zmieniony przez maugu 2021-02-05, 10:52, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2021-02-05, 11:47
@maugu, jak najbardziej staram się pomóc wskazując lapsus, który oznacza strzał w stopę. Drugi raz przeczytałem opis. Jest chaotyczny. Trzeba dobrej woli by założyć, co autor miał na myśli. Po pierwszym czytaniu uznałem, że jest przekonanie właściciela auta kontra przekonanie technika aso. Tutaj pozostaje kontakt z renault Polska, później sąd. Drugie czytanie z dobrą wolą i mnóstwem założeń. Moja interpretacja opisu - auto używane przez 4 lata, auto jest jeszcze na gwarancji, problem pojawił się od początku użytkowania auta, czyli 4 lata temu, aso zajęło się zgłoszonym problemem 4 lata temu aktualizując oprogramowanie (??), problem pozostał do dziś (4 lata bez poprawy?), auto było używane zgodnie z instrukcją i "pracowało" w optymalnych warunkach, problem to szarpanie na sprzęgle (od 4 lat?). Technik uznał to za usterkę eksploatacyjną. Właściciel - wada fabryczna. Czyli od 4 lat nie naprawiono błędu wgrywając jedynie aktualizację oprogramowania? Co ma oprogramowanie do zużycia sprzęgła (czy aso rzeczywiście zajęło się problemem?)? Dziwne. Wystarczy monit w Renault Polska.
Ostatnio zmieniony przez eio 2021-02-05, 11:47, w całości zmieniany 1 raz
eio - ja wiem, że niejednokrotnie i bardzo wyczerpująco odpowiadałeś na wiele pytań i trochę impulsywnie i ad hoc to napisałam, ale przez moment wyobraziłam sobie jak by wyglądało nasze forum gdyby np. laisar zamiast po raz n-ty drukować linki to za każdym razem odpowiadałby - to już było, skorzystaj z wyszukiwarki. (a ja znowu nie w temacie) - bez odbioru sorry.
Uwazam że szarpanie to złe materiały uzyte w produkcji. Jak wspomniałem technik aso idzie w tym kierunku i wysyła monit do renault Polska. Wszystko co opisałem trzeba czytac ze zrozumieniem. Bywa że chce sie coś opisać dobrze , ale odczytywane jest żle. Tak prawda .Kol eio problem głoszę od początku. Uznałem w czasie eksplatacji ,ze być moze tak ma być , a ja ucze sie jeszcze jeżdzic. Miałem kangoo i 1o lat wczesniej i problemu nie było. W tym wszystkim przekonywał mnie jeszcze Pan prowadzący coroczny serwis. Tak ma byc. Ale w 3 roku jednak problem narastał i postanowiłem to zgłosic w polowie roku. Pisałem ze wykonano aktualizacje / na wskutek moich usterek, czyli szarpanie na 1 biegu/ .Kolejno jeszcze 2 poprawki. Jednak teraz w czwarym roku znów postanowiłem to zgłosic. Eio w ostatnim poście wiele napisałeś co się zgadza. Opis własciwie powinien się zaczać jako szarpanie na zimnym silniku . Taki temat już na forum zacząłem, aso szło w kierunku oprogramowania. i tak naprawiali auto 3, 5 r . Niestety był to zły kierunek.
Co trzeba robić żeby po tylko około 14 tyś kilometrów zjechać sprzęgło. Skoro było zgłaszane 3,5 roku temu i nic się nie zmieniło to żądaj wymiany całego sprzęgła a nie tarczy która jest materiałem ekspoloatacyjnym albo gruntownego sprawdzenia co jest nie tak. Generalnie skoro szarpie od samego początku to powinieneś im to już zgłaszać wielokrotnie aż do skutku. Tutaj widzę że Cię spławili na 3.5 roku i dlatego dziś mogą Ci wciskać kit o tarczy sprzęgła w sytuacji kiedy wada była od lat. Nawet tarcza sprzęgła może być reklamowana jeśli nie gra od nowości. Kluczem jest diagnoza natychmiast i żądanie. Materiały eksploatacyjne nie zużywają się zaraz po wyjeździe z fabryki tylko po adekwatnym czasie do ich rodzaju
Łukasz to jest droga do sukcesu. Ciesze sie ze mnie rozumiesz. Czekam na info z serwisu. Pan technik jak pisałem wysłał monit do renault pl. i jak stwierdził nie jestem pierwszy . Jednak stwierdził ze temat jest śliski. W poscie pytałem jak postąpic w razie gdy nie uznaja moich spostrzeżenień. Według technika na sprzegle mogło zrobic się szkliwo , lub coś co po rozgrzaniu materiału ustępuje. Trwa to ok 10 min jazdy i ustepuje. Zaznaczam ze auto eksplatowane jest wzorcowo. I droga pracy sprzęgła jest prawidlowa. /pedał sprzegła /. Doszedlem do wniosku kiedys ze być moze chodzi o wozenie ciężarów . I może pomogło by wożenie worków z piaskiem. Dodam jeszcze coś .Pan technik zasugerował mi że pomogło by tzw. przypalenie sprzegła. / rozumie zdarcie szkliwa / Na to jednak sie nie pisze. Na koniec dodam ze trudnię się elektryką samochodowa i tematy mechaniki jest mi mocno znany. Wiem czym się to je. Ale serwisy to prawdziwe molochy i tu moge na tym polu przegrywac.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2021-02-05, 19:13
@Krystian67, jeśli jest tak jak piszesz, to - moim zdaniem - samodzielnie powinieneś napisać do renault Polska. Jeśli napisał pracownik aso, to efekt będzie jak... 4 lata temu. Pracownik napisze skrótowo, może pominąć istotne z punktu widzenia klienta i jego praw informacje. Istota to problem który zgłosiłeś 4 lata temu (używaj precyzyjnego języka, bo mnie wychodzi 3 lata i 1 miesiąc), aso przyjął i próbował naprawić po swojemu. Problem nie minął. Aso zbywa cię przez kolejne 3 lata i 1 miesiac, chyba czekając na zakończenie terminu gwarancji (bo inaczej to trudno wyjaśnić). Nic Cię nie obchodzi jaka może być przyczyna problemu (eksploatacyjna, fabryczna, montażowa), bo go zgłosiłeś zaraz po zakupie auta w aso (dokładna data). A po drugie - aso przyjęło zgłoszenie. Po każdej wizycie w aso powinieneś dostać dokument reklamacji, w ktorym powinno byc napisane co zgłosiłeś - problem. Co do gwarancji na materiały eksploatacyjne - też je obejmuje. Poczytaj komentarze i artykuły dziennikarskie (zwłaszcza z linku w ostatnim poście) w temacie - http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=18468
Problem może być to że aso po każdej naprawie w systemie zaznaczali problem jako rozwiązany. Nie wiem czy w tym konkretnie przypadku ale prawie zawsze tak robią niestety trzeba brać papier że problem nie rozwiązano.
W kazdym ztych zgłoszeń mam potwiedzenia na papierze. Tytuł -silnik szarpie na 1 biegu .I po aktualizacjach dodatkowo nadmierne zużycie paliwa. Fakt aso same nie decyzji nie podejmuje . Trzeba czekac. Dodam jeszcze ze technik po ludzku podpowiedział mi jedną rzecz. Gdyby nawet powymieniac tarcze itd. problem moze wrócic po 3 miesiacach. Dlaczego nie wiem. Natomias zasugerował ,ze to element eksplaatacyjny i może sie zdazyc że bedę musiał za to placić. Czego za bardzo sobie w tym przypadku nie wyobrazam. Z doswiadczenia tarcza która doznaje szkliwa po 13 ponad tysiacach musiała by coś mocna przejść. Wadliwe słoneczko , wadliwe elementy sprzęgła. Zwłaszcza spreżyny dławiace. Nie mam haka .Nie mieszkam w gorach. Nigdy nie starowalem z piskami . Trochę smieszna sytuacja. Czuję jednak ze bedę musiał walczyć.
Wysłany: 2021-02-06, 11:34
Krystian67 napisał/a:
W kazdym ztych zgłoszeń mam potwiedzenia na papierze. Tytuł -silnik szarpie na 1 biegu .I po aktualizacjach dodatkowo nadmierne zużycie paliwa.
No to chyba jesteś w domu. Powinieneś to rozegrać rozważnie, bo wszelkie nieudane, błędne próby interwencji w aso, mogą być przez nie w przyszłości wykorzystane w ewentualnym procesie sądowym, jeśli będziesz zmuszony go założyć. Ale to ostateczność.
Jeśli aso karze zaplacić za część eksploatacyjną, nie gódź się. Masz argumenty podparte dokumentami z aso. Problem ten zgłaszałeś już 3 lata temu, i nie jeden raz. ASO robiło cos innego zamiast od razu wymienić wadliwą część eksploatacyjną, albo wadliwie zamontowaną. Przez 3 lata aso nie naprawiło zgłoszonego problemu w nowym aucie. Nie ma mowy o utracie gwarancji na ten element, bo od początku, od pierwszego zgłoszenia w aso 3 lata temu, nie został naprawiony. Może lepiej przydalby się jakiś prawnik (miejski rzecznik praw konsumenta), ktory podpowiedziałby jak napisać skargę /reklamację do Renault Polska, by samemu nie wpakować się na jakąś minę blokującą przyszłe roszczenia względem aso.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3750 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-06, 11:42
13800 - to jeszcze się nie dotarło :)
Pogadaj z nimi , teraz to już ciężko będzie ustalić czy wina jest części czy eksploatacji. Ostatecznie zaproponuj że np. dasz swoje części na wymianę (tarcza kosztuje ze 200 pln oczywiście nie w ASO).
Witam .kol DrOzda . Sprzęgło od początku szarpało. Ale uznałem ze moze tak ma byc. Mam prawo się nie znać .Sprzegło nigdy nie było poddawane obciązeniom. Boję sie ze w perspektywie dalszego użytkowania moze ucierpieć reszta .czyli łożysko itd. Nie wiadomo co jest nie hallo. Trzeba by to porozbierac. Nie wiem czy czytałes mój poprzedni post. Technik nie gwaratuje poprawnosći działania nawet po wymianie. To pytanie - o co chodzi. Ja to widzę tak. Płace za tarcze / opcjonalnie - czesć eksplaatacyjna/ serwis wykonuje gwarancję .Jesli bedzie inaczej , bedzie dym. Co do zbierania dokumentacji , to myśłę ze w systemie wszystko jest . Skoro jest kopia , to i oryginał. Za porady koledze Eio też dziekuję serdeczne dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum