Panowie ja mam taki bagnet w dusterze ph2 1.6 czy poziom oleju odczytuje na tym wytłoczeniu gdzie zaznaczyłem czerwonymi strzałkami?bo nie mam pewności a nigdy w innych autach nie miałem z tym problemu
Te znaki (kreski) na bagnecie to chyba ktoś sobie zaznaczył. Poziom oleju wyznaczają przetłoczenia na miarce. Jeśli olej znajduje się w okolicy połowy tych przetłoczeń to jest prawidłowy stan.
Wysłany: 2021-02-21, 14:32 Poziom oleju Duster 1.0 Tce LPG
Proszę o poradę jak sprawdzić poziom oleju w nowym Duster ze. Mimo że auto stoi na równym, silnik jest zimny to bagnet zawsze jest zanurzony w oleju na długosci około 10 cm. Ciężko mi stwierdzić jaki jest faktyczny poziom. Auto ma miesiąc, przebieg około 2tys km.
Nie ma innego sposobu niż ten podany w instrukcji:
Cytat:
– wyjąć bagnet i wytrzeć go czystą, niepylącą ściereczką;
– wsunąć bagnet do oporu (w pojazdach wyposażonych w bagnet z korkiem C należy dokładnie dokręcić korek);
– wyjąć ponownie bagnet;
– odczytać poziom: nie powinien nigdy spadać poniżej oznaczenia „mini” A, ani przekraczać oznaczenia „maxi” B.
Po odczytaniu poziomu, należy ponownie wprowadzić bagnet do oporu lub całkowicie dokręcić korek bagnetu.
Marka: Fiat
Model: TIPO SW
Silnik: 1.4
Rocznik: 2020
Wersja: Laureate Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2019 Posty: 325 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2021-02-21, 16:49
RzLukas napisał/a:
Kilka razy go wyciągnąłem i przecier alem a mimo to bagnet i tak jest uważany olejem. Może stoi wina zakrzywionej prowadnicy bagnetu?
Dość niepokojąca, skoro nie masz oleju na bagnecie.
Ustaw samochód na płaskim terenie ( wypoziomowanym )
Oczyść bagnet i wciśnij ile wlezie.
Może nie dociskach do samego końca.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-21, 18:11
Killer King, sam zacytowałeś, że ma cały umazany, a nie su chy
RzLukas,
Te bagnety Renault są beznadziejne.. powyginane i jak się je wyjmuje to się od ścianek brudzą. Trzeba wyjmować bardzo, bardzo ostrożnie.. w benzynie dość długo olej jest przezroczysty, może u Ciebie też, przy dieslu, a z podpisu wnioskuję, że miałeś, szybko czernieje i wtedy lepiej widać odcięcie na miarce
Kilka razy go wyciągnąłem i przecier alem a mimo to bagnet i tak jest uważany olejem. Może stoi wina zakrzywionej prowadnicy bagnetu?
Dość niepokojąca, skoro nie masz oleju na bagnecie.
Ustaw samochód na płaskim terenie ( wypoziomowanym )
Oczyść bagnet i wciśnij ile wlezie.
Może nie dociskach do samego końca.
przecież Kolega napisał
Cytat:
bagnet zawsze jest zanurzony w oleju na długosci około 10 cm.
tak więc rozumiem to w ten sposób , że pokazuje zbyt duży poziom
EBmazur, dokładnie martwię że może jest za dużo oleju.
Ostatecznie kilkanaście prób i w końcu udało mi się sprawdzić stan oleju. Oczywiście bagnet jest umazany olejem ale jak się dobrze przyjrzeć to widać po jednej stronie faktyczny stan oleju. Jest na ful po miesiącu użytkowania.
Przejechałem już 2 tysiące km czy zrobić już pierwszą wymianę?
Kamil1456, świeżego oleju nie jesteś w stanie sprawdzić.
Ja po jakichś 20 próbach jestem w stanie stwierdzić na podstawie tego gdzie film olejowy na bagnecie wydaje się naderwany... Przy dobrym oświetleniu i patrząc pod światło jakoś daje się czasami odczytać...
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2021-05-13, 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Podobne, ale rurka schodzi łukiem i bagnet z jednej strony wyciera się o ściankę. Mogli zrobić krótki bagnet jak w Fiatach. Ale odczyt jest najlepiej robić po stronie bagnetu która jest po wewnętrznej łuku rurki (od spodu).
pękł mi bagnet plastykowy oleju w 1.5dci : połówka została w tej rurce metalowej która idzie do miski olejowej.
Ktos wie jak to wymienić - muszę jakoś wyciągnąć tą rurkę metalową z miski olejowej .
I jak jest jakiś metalowy bagnet do k9k 1.5dci to poproszę gdzie go można kupić albo nr jakiś.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2021-10-23, 11:19
też poproszę bo ostatnio pytałem w motodynamic to nie mieli jak brałem u nich olej.
W dusterze mam metalowy w loganie plastik i wolałbym go wymienić na metal. Długość jest taka sama jak i min/max z tego co kiedyś porównywałem.
Takie pytanie co do poziomu oleju. Dziś z ciekawości sprawdzałem stan oleju, i teraz pytanie z jednej strony pokazuje mi połowę oleju a z drugiej minimum. Ogólnie ciężko sprawdzić olej nie wiem czy o ścianki się ociera i przez to ciężej sprawdzić? Teraz pytanie u was w 1.5 dci też tak dziwnie pokazuje ewidentnie po jedej stronie miarki jest połowa widać doskonale a po drugiej minimum, w poprzednich autach miernik były okrągłe tu jest płaski i nie mogę rozgryźć tego 😂🤪
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum