Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia "Sandra" Sandero Stepway II
Autor Wiadomość
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 29
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 35
Skąd: Olsztyn

Wysłany: 2021-02-01, 06:47   Dacia "Sandra" Sandero Stepway II

Cześć, mogę się już oficjalnie przywitać na forum :)
W sobotę odebrałem swoje Sandero z salonu. Auto dostało ksywkę "Sandra", bo dziewczyna zaczęła opowiadać swoim rodzicom, że wolę rumuńską koleżankę z pracy Sandrę niż ją :lol:
Na tę chwilę mam 600 km zrobione, jednak dostrzegam pewne rzeczy, które mi nie pasują lub nie wiem jak je ustawić.

1) Mój komputer pokładowy nie wyświetla średniego spalania, zasięgu etc. Widziałem tylko przebieg w trasie, przebieg całkowity, temperaturę otoczenia i "setup" (lub set tr) czyli jak dobrze zrozumiałem posty na forum to kasowanie błędów czujników ciśnienia kół. Szukałem na forum, ale średnio mi to wyszło. (Nawet nie wiem jak to fachowo nazwać - wcześniej jeździłem Mitsubishi Coltem z 1998r, który nawet nie miał obrotomierza :-) ). Dziś wyzerowałem trasę i napis "setup" znikł. Zobaczymy dziś.

2) Problem z Waze w Android Auto. Zawiesza się w jednym punkcie i nie pozyskuje danych z GPSa. Sam program jest responsywny. Wyłączyłem optymalizację baterii w telefonie i zobaczymy dziś.

3) Zawieszający się telefon w Android Auto. Wybieram numer, na telefonie pojawia się zminimalizowany komunikat o trwającym połączeniu, jednak nie mogę go otworzyć ani anulować. Tutaj pomaga reset telefonu. Zapewne problemy Android Auto :-/ Na połączeniu BT wszystko śmiga jak ta lala.

Więcej grzechów nie pamiętam :)

Jeszcze na koniec wrzucam pierwsze fotki do galerii.
_________________
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2374
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-01, 10:18   Re: Dacia "Sandra" Sandero Stepway II

Czajo napisał/a:
Mój komputer pokładowy nie wyświetla średniego spalania, zasięgu etc.

No niestety- to są uroki wyboru wersji z LPG... Możesz te wszystkie "ukryte" funkcje włączyć, ale raczej tylko nieoficjalnie.
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 29
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 35
Skąd: Olsztyn

Wysłany: 2021-02-01, 13:10   

Rozumiem ddt2all?
_________________
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 6 razy
Wiek: 101
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 520
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2021-02-01, 13:25   

Czajo napisał/a:
Rozumiem ddt2all?

Tak - dd4all
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2021-02-01, 13:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 29
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 35
Skąd: Olsztyn

Wysłany: 2021-02-02, 12:32   

Co do Waze to potwierdziło się, że trzeba wyłączyć oszczędzanie baterii dla aplikacji w telefonie. Teraz śmiga jak ta lala
_________________
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 29
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 35
Skąd: Olsztyn

Wysłany: 2021-02-20, 23:45   

Dzisiaj byłem z Sandrą na myjni ręcznej pierwszy raz i pod wpływem cisnienia z myjki uciekła mi farba z logotypu Dacii na masce... To jest aż śmieszne... Można coś z tym zrobić oprócz samodzielnego pomalowania?
_________________
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 30 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1324
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-02-21, 00:05   

Czajo napisał/a:
Dzisiaj byłem z Sandrą na myjni ręcznej pierwszy raz i pod wpływem cisnienia z myjki uciekła mi farba z logotypu Dacii na masce... To jest aż śmieszne... Można coś z tym zrobić oprócz samodzielnego pomalowania?


Auto praktycznie nowe, wiec jedź do ASO i zgłaszaj ze zszedł tobie lakier ze znaczka. Swego czasu był chyba nawet temat na forum dotyczący wymiany znaczka z maski bo schodził lakier.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 366 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17032
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-21, 00:16   

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5302
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 29
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 35
Skąd: Olsztyn

Wysłany: 2021-02-21, 00:54   

Tak zrobię, ale przy okazji zgłosiłbym jeszcze zacinającą się czasem stacyjkę. Czasem mam tak, że przekręcam zapłon, czekam aż kontrolki zgasną i kluczyk się zawiesza, co w konsekwencji powoduje niemożliwość odpalenia silnika. Wyłączenie zapłonu i elektryki i spróbowanie ponownie pomaga. Chyba, że tak ma być (sprawdzałem nie ma blokady na kierownicy w momencie próby uruchomienia silnika)
_________________
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe [B4D B4]
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 633
Skąd: EL
Wysłany: 2021-02-21, 07:46   

Czajo napisał/a:
Chyba, że tak ma być (sprawdzałem nie ma blokady na kierownicy w momencie próby uruchomienia silnika)

Tak nie ma być. Musi odpalić za pierwszym razem.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 30 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1324
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-02-21, 11:06   

Czajo napisał/a:
Tak zrobię, ale przy okazji zgłosiłbym jeszcze zacinającą się czasem stacyjkę. Czasem mam tak, że przekręcam zapłon, czekam aż kontrolki zgasną i kluczyk się zawiesza, co w konsekwencji powoduje niemożliwość odpalenia silnika. Wyłączenie zapłonu i elektryki i spróbowanie ponownie pomaga. Chyba, że tak ma być (sprawdzałem nie ma blokady na kierownicy w momencie próby uruchomienia silnika)


sprawdź drugim kluczykiem. W którejś ze swoich Dacii miałem podobnie. Po wymianie kluczyka na drugi zero problemów
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2374
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-22, 09:21   

Czajo napisał/a:
Czasem mam tak, że przekręcam zapłon, czekam aż kontrolki zgasną i kluczyk się zawiesza, co w konsekwencji powoduje niemożliwość odpalenia silnika.

Przez pewien czas, świeżo po zakupie Dacii mnie to również się zdarzało i wkurzało. Okazało się, że to jednak kwestia mojego przyzwyczajenia- po prostu przekręcając kluczyk, nie chcąc od razu odpalać silnika mimowolnie przekręcałem go minimalnie za daleko a wtedy kluczyk sam się ciut cofał wywołując już blokadę przed ponownym odpaleniem silnika. To był dosłownie milimetr, ale milimetr za daleko...
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wiek: 29
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 35
Skąd: Olsztyn

Wysłany: 2021-02-23, 09:49   Re: Dacia "Sandra" Sandero Stepway II

Dymek napisał/a:
Czajo napisał/a:
Mój komputer pokładowy nie wyświetla średniego spalania, zasięgu etc.

No niestety- to są uroki wyboru wersji z LPG... Możesz te wszystkie "ukryte" funkcje włączyć, ale raczej tylko nieoficjalnie.


A mógłbyś nakierować jak to zrobić? nie mogę znaleźć instrukcji, przejrzałem tematy dotyczące modyfikacji, szukajka forum też nie jest za bardzo pomocna, albo nie wiem jak to wyszukać. Zależy mi na zasiegu i śr. spalaniu
_________________
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 366 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17032
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-23, 10:10   

http://www.daciaklub.pl/f...1810012#1810012 (lub analogicznie, jeśli opcje trochę się różnią).
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2374
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-23, 10:24   

Czajo napisał/a:
Dzisiaj byłem z Sandrą na myjni ręcznej pierwszy raz i pod wpływem cisnienia z myjki uciekła mi farba z logotypu Dacii na masce...

To jest jakaś wada tych znaczków na Daciach pochodzących z ostatnich miesięcy, roku? Bo już kolejny raz ktoś o tym pisze w odniesieniu do nowego samochodu. Wcześniej tak nie było. Zgłaszać, żeby wiedzieli, że "coś się dzieje". Nie oszczędzałem nigdy tych znaczków na myjniach i nic się takiego nie widać. :roll:
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-02-23, 10:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
toka93 


Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wersja: [Inna]
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1339
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2021-02-24, 19:54   

Czajo napisał/a:
Dzisiaj byłem z Sandrą na myjni ręcznej pierwszy raz i pod wpływem cisnienia z myjki uciekła mi farba z logotypu Dacii na masce... To jest aż śmieszne... Można coś z tym zrobić oprócz samodzielnego pomalowania?


Kupić nowy u mnie :mrgreen:
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne