DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Awaria silnika? 19 km przebiegu
Autor Wiadomość
Death_Neo 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2021
Wersja: Prestige
  Wysłany: 2021-03-02, 11:47   Awaria silnika? 19 km przebiegu

Witam.

27 lutego w sobotę odebrałem nową Dacie Duster Prestige 1.0 w gazie z salonu... Dojechałem na stację benzynową. Zatankowałem 95! na Shellu jakiś 1km od salonu... więc w teorii paliwo nie powinno być problemem 🤔
Przejechałem kilka km i zatrzymałem się na najbliższym parkingu z powodu awarii.
Zapalił się klucz francuski (ikona) + komunikat skontroluj układ wtrysku paliwa. Silnik się strasznie grzał. Śmierdziało spalenizną! Po podniesieniu klapy silnika (już na parkingu) widać było uchodzącą parę.

Auto na lawecie trafiło w poniedziałek na serwis... do salonu z którego zostało odebrane...
Nadal czekam na diagnozę z serwisu...

Mam ogromną ochotę żądać wymiany auta na wolne bez wad... po tak kiepskim początku.

Ktoś miał takie przykre doświadczenia że swoim egzemplarzem?
Ostatnio zmieniony przez Death_Neo 2021-03-02, 12:03, w całości zmieniany 2 razy  

Czajo 

Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wysłany: 2021-03-02, 11:55   

Mam ten sam silnik w swojej Sandrze z 2020. Auto odbierałem 30 stycznia z salonu oddalonego 350 km od miejsca zamieszkania. Żadnych problemów. Salon w Pile sąsiaduje z Orlenem, to od razu po wyjeździe było tankowane paliwo Efecta 95. Tak samo u innych nie spotkałem się z problemami.

A na jakiej stacji tankowałeś? Jakaś markowa czy "no name"? Może paliwo było chrzczone?

DrOzda 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2021-03-02, 12:02   

No przecież napisał że na Shellu.
Spalenizną to akurat może śmierdzieć bo się tam dopalają różne szuwaksy po montażu samochodu.
Jakaś awaria , no cóż masz pecha.

Death_Neo 

Wysłany: 2021-03-02, 12:04   

DrOzda napisał/a:
No przecież napisał że na Shellu.
Spalenizną to akurat może śmierdzieć bo się tam dopalają różne szuwaksy po montażu samochodu.
Jakaś awaria , no cóż masz pecha.

Edytowałem post i dodałem dopiero nazwę stacji.

Mega pech 😡

Killer King 

Marka: Honda / Hyundai / Dacia
Model: City / i10 / Duster 3
Silnik: 1.4 / 1,0 / 1.0
Rocznik: 09' / 08' / 25'
Wysłany: 2021-03-02, 12:33   Re: Awaria silnika? 19 km przebiegu

Death_Neo napisał/a:

Mam ogromną ochotę żądać wymiany auta na wolne bez wad... po tak kiepskim początku.

Naprawy bez zbędnej zwłoki tak, ale wymiany całości raczej nie.

Od tego jest gwarancja, żeby wyłapać wszystkie wadliwe cześć.

Automotive nawet najlepszy ( np. Toyota itp...) nie jest w stanie zminimalizować braków do zera i nikomu to się nie uda.
Odsyłam do lektury FMEA i analizy czynnika krytyczności (ryzyka).

W samochodzie masz masę części od wielu dostawców i nawet dwuletnia autoryzacja każdego z nich nie gwarantuje 100% dobrych wyrobów.

Wiec pozostaje uzbroić się w cierpliwości i myśl, że to było 100%

leech10 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 Tce
Wersja: Laureate
Wysłany: 2021-03-02, 13:01   

Hej

To po prostu pech. Jakby po 19 km silniki wysiadały to połowa ludzi by autami do domu nie dojechała. Wymienią co trzeba i powinno być OK. Wykup sobie tą 5 letnią gwarancję. Masz dużo czasu na sprawdzenie auta po serwisie. Spokojnie się ogarnie, choć wiem jak to wygląda. Wyjeżdżasz nówką a gorzej niż u handlarza w Kutnie. Tam znajoma kupoiła i przynajmniej 300 km pojeździła zanim silnik padł. Ale z tą róznica, ze wykupiła gwarancję i jakimś cudem akurat tego elementu (układu wtryskowego) nie obejmowała.......

Pozdrawiam
Piotrek

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2021-03-02, 13:15   Re: Awaria silnika? 19 km przebiegu

Death_Neo napisał/a:
Śmierdziało spalenizną! Po podniesieniu klapy silnika (już na parkingu) widać było uchodzącą parę.

To akurat pewnie nie miało żadnego związku z awarią- opary, zapachy spalenizny itp. występują w nowym silniku przez kilka dni co najmniej. Wszystko co jest gorące wypala się wtedy do maksymalnej temperatury, po raz pierwszy przez dłuższy czas.

Death_Neo 

Wysłany: 2021-03-02, 13:22   Re: Awaria silnika? 19 km przebiegu

Dymek napisał/a:
Death_Neo napisał/a:
Śmierdziało spalenizną! Po podniesieniu klapy silnika (już na parkingu) widać było uchodzącą parę.

To akurat pewnie nie miało żadnego związku z awarią- opary, zapachy spalenizny itp. występują w nowym silniku przez kilka dni co najmniej. Wszystko co jest gorące wypala się wtedy do maksymalnej temperatury, po raz pierwszy przez dłuższy czas.

Do auta wdzierało się gorące powietrze tak jak wtedy gdy nie działa chłodnica... to nie było normalne. A Para była efektem tego że coś tam w silniku grzało się dużo bardziej niż powinno, zapach też nie był normalny. Byłem z kumplem który nie był wstanie uwierzyć w to że taka temperatura i zapach spalenizny + para z silnika to normalna sprawa przy nowym aucie 🤔

Michał B24 

Model: Sandero
Silnik: 90tce
Wersja: Comfort
Wysłany: 2021-03-02, 13:49   

Para z auta, po kilku kilometrach, raczej na pęknięty lub źle założony wąż wskazuje. Nie ma czegoś takiego jak niedziałająca chłodnica. To świadczy raczej o braku zrozumienia procesów w zespole napędowym. Ale to raczej nie twój obowiązek, żeby się na tym znać.

Trudno diagnozować na odległość.

Prawdopodobnie jakiś błąd montażu nastąpił, ale od tego masz gwarancję.

Dacia, raczej należy do tych, co nie psują się często, więc szkoda że tobie przytrafiło się na początku.

krimar 

Model: Sandero II ph2 Open, Duster 2 Prestige, SSIII
Silnik: 1,0 TCE LPG
Rocznik: 2020, 2021, 2023
Wysłany: 2021-03-02, 16:10   

Obstawiam niesprawność układu chłodzenia - skutki na przyszłość (jeśli silnik przeżył) niemożliwe do oszacowania.
Mi kiedyś nowo zakupiona Skoda popsuła w bramie salonu - nie przejechała nawet 100 m - usterka była elektryczna - bez wpływu na późniejszą, nie pozbawioną niestety kłopotów, eksploatację.

telecaster1951 

Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wysłany: 2021-03-02, 16:51   

A w zbiorniczku wyrównawczym miałeś płyn?
Nie zapaliła się kontrolka przegrzania silnika?
Death_Neo napisał/a:
1km od salonu... więc w teorii paliwo nie powinno być problemem 🤔
Przejechałem kilka km i zatrzymałem się na najbliższym parkingu z powodu awarii.
Skoro było gorąco, to obstawiałbym wadliwy termostat. Zdarza się.
Death_Neo napisał/a:
widać było uchodzącą parę.
Dużo? Jeżeli to był taki dymek z bloku silnika, to akurat normalne zjawisko. Mi dymiło 3 dni po odebraniu. Spala się po prostu cały syf, który został po produkcji.
Ostatnio zmieniony przez telecaster1951 2021-03-02, 16:53, w całości zmieniany 1 raz  

Death_Neo 

Wysłany: 2021-03-02, 18:38   

Nie paliła się kontrolka przegrzania silnika.
W zbiorniczku był płyn.

Spory dymek centralnie.

Odebrałem auto z serwisu dziś. Zrobili jakąś akcje serwisową i wszystko śmiga, choć obstawiam że jednak coś innego to było...

Przejechałem 60 km i nic się nie wydarzyło 😁
Ostatnio zmieniony przez Death_Neo 2021-03-02, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

telecaster1951 

Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Wysłany: 2021-03-02, 18:46   

Death_Neo napisał/a:
Zrobili jakąś akcje serwisową i wszystko śmiga, choć obstawiam że jednak coś innego to było...
Czyli 99% termostat.

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2021-03-02, 20:11   

Para , dym, smrodek spalenizny to na pewno nie normalny objaw w nowym aucie. Miałem niejedno nowe z salonu począwszy od 1977 i oprócz specyficznego zapachu nowego auta / ja to lubię/ nie doświadczyłem nic takiego. pozdr

kilerfcb 

Model: Duster II
Silnik: 1.0 Tce LPG
Wysłany: 2021-03-02, 21:17   

Współczuję. Próbuję sobie wyobrazić tą sytuację i zwyczajnie jest mi Cię żal. Tak samo jak Ty myślałbym o nowej sztuce, ale to raczej nie przejdzie..

klazow 

Silnik: TCe 150 4x4 FAP
Wysłany: 2021-03-02, 22:30   

Death_Neo napisał/a:
Zrobili jakąś akcje serwisową i wszystko śmiga, choć obstawiam że jednak coś innego to było...

Masz prawo do informacji. Też zauważyłem, że ASO najchętniej da "coś" do szybkiego podpisu i pomacha z uśmiechem na pożegnanie.
Wszystko co robili jest tylko w ich bazie. A to w razie sporu daje im przewagę. Kiedyś były książki serwisowe...

Niech Ci dadzą na piśmie. Bo w razie co... może być istotne co zrobili. Pamiętaj, że za ich błędy odpowiadają oni. Gwarancja nie obejmuje tego co w samochodzie zepsuje serwis (również ASO).

Mam nadzieję, że to co napisałem, to zwykłe dmuchanie na zimne. Życzę Ci aby to był jedynie mały i miniony problemik i złe dobrego początki.

Szerokości.

Odpowiedz do tematu