Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Instrukcje dla programu DDT4ALL z ELM327
Autor Wiadomość
Gizmo 
Zielony listek


Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1.0 TCe 100KM LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Prestige
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2021
Posty: 1
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2021-03-16, 22:28   

Ciekawe są te dostępne opcje, na chwilę obecną chciałbym tylko włączyć doświetlanie zakrętów.
Tu moje pytanie nie związane z tematem - ale czy to ogarnę przy pomocy CLIP-a?
 
AndrewMD 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 LPG
Wersja: Essential
Dołączył: 28 Lip 2019
Posty: 49
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-03-17, 22:17   

Zostaw to, doświetlanie zakrętów w Dusterze jest tylko dla szpanu bo nic ono nie daje. Włącz światła powitalne.
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-24, 19:19   

Witam .
Mam pytanie , jak aktywować wskażnik temperatury silnka/cieczy w DUSTER I 2017 ,
aktywowałem podświetlanie , zegar temp w MN ale po połączeniu tego nie mogę zmienić ?
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 37 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1371
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-03-24, 21:47   

Nie wszystkie zegary umożliwiały aktywację wskaźnika temperatury. Z tego co pamiętam w tym temacie dobrze rozeznany jest kolega dymek.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 373 razy
Wiek: 45
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-24, 23:43   

RobertK napisał/a:
jak aktywować wskażnik temperatury silnka/cieczy w DUSTER I 2017

http://www.daciaklub.pl/f...1810045#1810045
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-25, 19:44   

Dziękuje za pomoc , jest tego tyle że czasami trudno znaleść.
 
AndrewMD 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 LPG
Wersja: Essential
Dołączył: 28 Lip 2019
Posty: 49
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-03-25, 22:02   

Czy DD2 też jest taka opcja z temp silnika do włączenie?
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 373 razy
Wiek: 45
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-25, 23:21   

Powinno być analogicznie, ale nie pamiętam, czy ktoś się pochwalił sukcesem.

http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + temperatur* duster* = http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=19692

http://www.daciaklub.pl/f...1811433#1811433

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=18517
 
AndrewMD 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 LPG
Wersja: Essential
Dołączył: 28 Lip 2019
Posty: 49
Skąd: Zamość
Wysłany: 2021-03-26, 22:48   

Dzięki
 
...kuba... 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.0 12V TCe
Rocznik: 2018
Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-04-07, 12:51   

Hej, połączyłem się przez ddt4all z Dacia Sandero II poprzez interface:
I. iCar Pro Vgate WiFi - ID49(przedstawia sie jako ELM327 v2.1) oraz
II. Viaken STN1170v3 USB(przedstawia sie jako ELM327 V1.3a).

Pytanie:
1. spotkałem się z wieloma opiniami, że wersja v2.1 to fake version, ale czytałem, że iCar Pro ma prawdziwą wersję firmware v2.1 - czy to prawda? Sprawdzę na czasie co powie apka ELM327 Identifier.
2. w ddt4all po przeskanowaniu modułów na liście wykrytych widzę dwa na czerwono z opisem "not perfect match": [BCM/UCH] oraz [ECM/Injection] - czy to oznacza, że lepiej nie używać tych modułów? czy np. mogę odczytać z nich błędy albo bloki pomiarowe? o ile takie opcje będą dostępne. Screean:

3. zauważyłem, że przy połączeniu przez Viaken STN1170v3 nie miałem na liście ECU - Airbag, oraz w logu z "test ELM-a" dla poniższych komend zamiast ok było niepowodzenie:
v1.4 ATCEA [Niepowodzenie]
v1.4 ATCEA 01 [Niepowodzenie]
czy modyfikacja: "For Media CAN (CAN Line 2) on STN1170, ELS27: Connect OBD pin 3 with 13 and 11 with 12" spowodowałaby, że moduł Airbag byłby dostepny rowniez na kablu Viaken?
Ponizej dodaje logi z testów obydwu interfejsów.
4. czy dla interface iCar Pro trzeba robić modyfikację z mostkowaniem pinów 3 z 13 i 11 z 12?

ddt4all test ELM-a for iCar Pro WiFi Id49 vs Viaken STN1170v3.zip
Test ELM-a wykonany w ddt4all dla Icar Pro Wifi oraz Viaken STN1170v3
Pobierz Plik ściągnięto 7 raz(y) 235,91 KB

Ostatnio zmieniony przez ...kuba... 2021-04-07, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
...kuba... 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.0 12V TCe
Rocznik: 2018
Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-04-08, 12:26   

Z racji, że nie mam już dostępu do edycji postu dodam kolejny z odp.:
Ad.1. Sprawdziłęm w appce "ELM327 Identifier" i faktycznie iCar Pro Vgate WiFi ID49 wspiera wszystkie wersje do 2.1 zgodnie jak na screean:


Ad.3. Viaken STN1170v3 mam w wersji 1.3a ale na stronie ScanTool.net jest aktualizacja kompatybilna z tym kabelkiem która podnosi wersję kompatybilności do 1.4b. Wgram i przy najbliższej okazji dam znać czy po aktualizacji firmware kabel zacznie wykrywać ECU Airbag (ale jak komuś przychodzi do głowy dlaczego ten kabelek nie widzi modułu Airbag a iCar widzi to proszę o wskazówki).
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-08, 12:44   

...kuba... napisał/a:
4. czy dla interface iCar Pro trzeba robić modyfikację z mostkowaniem pinów 3 z 13 i 11 z 12?

Jeśli już, to na pewniaka opcjonalnie crossy- pin 6 na 13 a pin 14 na 12, ale to tylko wtedy, gdy chcemy "zobaczyć" urządzenia podpięte pod magistralę Multimedia CAN (np MediaNav).
Skąd info, że iCar Pro obsługuje cokolwiek dodatkowo na pinach 3 i 11?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-04-08, 12:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
...kuba... 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.0 12V TCe
Rocznik: 2018
Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-04-08, 17:09   

Dymek napisał/a:
Skąd info, że iCar Pro obsługuje cokolwiek dodatkowo na pinach 3 i 11?

To info jest zawsze na końcu loga który otrzymuje po wykonaniu "Test Elm-a" w programie ddt4all. Jest odnośnie STN11xx, stąd pytanie, czy dla iCar Pro coś by to zmieniło? - pełny log w paczce 3 posty wyżej. A dokładniej jest tak:
Cytat:
Note for STN11xx -interfaces:
Check the STN firmware update on www.scantool.net/scantool/downloads/
For Media CAN (CAN Line 2) on STN1170, ELS27: Connect OBD pin 3 with 13 and 11 with 12.
Ostatnio zmieniony przez ...kuba... 2021-04-08, 17:16, w całości zmieniany 3 razy  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 373 razy
Wiek: 45
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-08, 17:33   

Komputer poduszek nie jest w sieci MediaCAN, więc krosowanie nic nie pomoże - ale i nie jest potrzebne, bo powinno się udać z nim połączyć normalnie, tylko OIDP trzeba precyzyjnie wybrać właściwy moduł...
 
...kuba... 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.0 12V TCe
Rocznik: 2018
Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2021-04-11, 19:58   

laisar napisał/a:
bo powinno się udać z nim połączyć normalnie, tylko OIDP trzeba precyzyjnie wybrać właściwy moduł...

Nie próbowałem czy połączyłby się wybierając moduł Airbag z listy, bo zauważyłem już różnicę po wybraniu opcji "Auto skanowania modułów" poprzez interface iCar Pro moduł ECU Airbag między innymi pojawił się na liście, a poprzez interface STN1170v3 nie zgłosił się. Ale!:

Ad.3.
Zagłębiłem się w temat wersji i firmware, wiec jak coś mogę pomóc i pozostawiam info dla potomnych.
Okazało się, że dla mojego kabelka STN1170v3 od Viaken była dostępna aktualizacji i to do sporo nowszej wersji - przed: FW v.3.3.1 po: FW v5.6.7, podniosła też zgodność z 1.3a(co było widać w logu we wczesniejszym poscie) do 1.4b(log w zalaczniku do postu). Co prawda nie skanowałem jeszcze modułów w pojeździe ale po wykonaniu "Test ELM-a" w ddt4all w logu otrzymałem wszystkie komendy ze statusem [OK], jest już do przodu - jak pisałem wcześniej dla v1.4 ATCEA i v1.4 ATCEA 01 były [Niepowodzenie], wiec interface "Polski ELM327" od Viaken można dopisać do listy kompatybilnych z ddt4all - co prawda cena wyższa niż za chińczyka, ale pewny, działa, polskie wsparcie, aktualizacje. Chodź iCar Pro Vgate jest dla mnie faworytem.

Pozostaje pytanie nr.2. czy moduły które po "Auto Skanowaniu" pojawiły się na liście na czerwono można konfigurować, "operować" na nich, czy lepiej ich nie zaczepiać?

Test ELM-a wykonany w ddt4all dla Viaken STN1170v3 1.4b FWv5.6.7.zip
Log "Test ELM-a" wykonany w ddt4all interface Viaken STN1170v3 1.4b FW v.5.6.7
Pobierz Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,51 KB

Ostatnio zmieniony przez ...kuba... 2021-04-11, 20:01, w całości zmieniany 3 razy  
 
msawinski1 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Dołączył: 12 Kwi 2021
Posty: 1
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-04-12, 13:36   Przepustnica

Witam serdecznie. Czy jesteście w stanie poratować mnie ścieżka do adaptacji przepustnicy przez DDT4ALL?
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne