Wiesz jak wygląda założenie turbo poza you tubuem ?
jak byś wiedział to byś nie pisał o żadnych kitach bo takie coś nie istnieje już nie mówiąc o K4M
Gadałem dziś z gościem co założył kompresor do e36 i odpuszczam , gdzie tam dostęp jest bajeczy bo pasek jest od przodu , wystarczy dać wentylator z e46 elektryczny i miejsca jest dużo.
Dobre wyosiowanie /przełożeń i założenie deta ze strojeniem to jest kilka miesięcy, dolot trzeba liczyć obowiązkowo IC , jak to by miało jeździć na daily to szaleństwo.
Dlatego temat TURBÓW I KOMPRESORÓW zamykam , to nie ten samochód
tak to dokładnie wygląda , po wywaleniu obudowy filara powietrza robi się dużo miejsca na zabawę
Wydaje się że kostka od K7M jest dokładnie taka sama i jak ta z BMW
, zrobiłem nawet mała sciągawke ze schematem
jedyne pytanie który potencjometr jest 1/2
obraz_2021-11-06_155910.png
Plik ściągnięto 9 raz(y) 30,56 KB
obraz_2021-11-06_154711.png
Plik ściągnięto 10 raz(y) 167,46 KB
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2021-11-06, 16:00, w całości zmieniany 1 raz
Wczoraj walnęła mi koroba w e46 , 2 miesiące temu poszła panewka w foresterze XT , aktualnie tuning jest zawieszony bo zaraz autobusem bede do pracy jeździł.
Może w weekend założę ten kolektor zobaczę jak to będzie jeździć i na tym sprawa się zakończy bo trzeba szukać nowej bemki.
Ten daciowy ma śruby delikatnie w innym miejscach i to powstaje pytanie jakie dysze do lpg są wkręcone ori bo muszą być takie same
w katalogu ma nr 175308699R
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2021-11-17, 00:18, w całości zmieniany 1 raz
czyli dolot od przepustnicy na airboxie , wywalony kat i wyszło 110 KM , może jak kiedyś dorwę ten kolektor od twingo rs to jeszcze coś podłubie
w końcu samochód rozpędza się do katalogowego vmaxa 165 km/h według GPS czyli 173 licznikowe.
to seria z hamowni drogowej żadnego grzebania w sterowniku ,robiliśmy pomiary porobionego m57 w e46 które kupiłem za 5 tys to wyszło 250km 500nm bo układ paliowy więcej nie daje rady (cr1)
nie wydam 1500 zl żeby mi ustawili przelewanie paliwem , a odcinke na 7 k tez już miałem to pękł łańcuch od pompy oleju (nie w daci)
Oczywiście że to ma sens bo to praktycznie nic nie kosztuje a nie zmienia awaryjności auta.
a teoretyków tuningu już nie skomentuję szczególnie rzeczy które są fizycznie nie możliwe
napisałem dla innych jedyny tani sensowny sposób podniesienia mocy w tym silniku i na tym zakończę.
To nie bmw że zakładasz wałki z m54b30 plus kolektor z m50b25 i masz wyniki 20/30 plus. Do K4M sam wałek ssący 4 tyś i daje w porywie 2-3 KM
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2023-07-04, 18:15, w całości zmieniany 1 raz
Bez zmiany oprogramowania dla tych marnych 5KM dostepnych tylko w wysokim zakresie obrotów wywalanie kata i to w dacii duster na oslep bez ruszenia zapłonu i afr to bezsens i tylko trucie siebie i innych i narazanie sie na mandaty... a przy sprzedazy swiecenie oczami w polaczeniu ze swietnie filtrujacym filtrem simota.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum