i obserwujesz reka wtedy pod maska czy obie z rur nie robia sie cieple a w sumie druga dodatkowa tam gdzie otwiera sie termostat w obudowie na zdjeciu i kiedy przez to chlodnica robi sie ciepla
U mnie temperatura silnika oscyluje 84-82, latem nawet przy temperaturze powietrza powyżej 35 . Zimą nie sprawdzałem.
Pomiar Turqe Pro.
Tutorial z montażu super. Szkoda, że nie ma w handlu samego wkładu termostatu bez obudowy.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Zajczuk 2014-09-08, 16:22, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-02-01, 09:49
Witam podepne sie do tematu.Wymiana termostatu Lodgy z oryginalnego 83 stopnie na 89 stopni.Montaz i demontaz termostatu tak jak opisuje Corrado.Jak wiadomo do Lodgy nie wystepuje termostat z temp. otwarcia 89, wiec kupilem termostat Nissan Kubistar http://www.oscaro.com/the...j-4139909-316-p ktory otwiera sie przy 89 st.
Podmiana wkladu wyglada nastepujaco.
1 Lapiemy blaszke kleszczami naciskamy i obracamy 1/4 obrotu zeby "uszy" wyszly z zaczepow i juz mozemy wyciagnac blaszke,sprezyne i wklad?
2 wyjmujemy wklady termostatow i zamieniamy.
3 montujemy w odwrotnej kolejnosci i trzeba uwazac zeby blaszka znalazla sie dobrze na swoim miejscu
4 montujemu do silnka
5 i dam znac czy poprawila sie temperatura wdmuchiwanego powietrza.
Czekamy na info zwrotne , na pewno się poprawi, bo w koncu nie otworzy sie tak szybko
A druga sprawa to nie pasuje ten vernet 89st Plug&Play razem z obudowa bez przekładania, rózniły się tylko temp otwarcia ? Mozna kupic taki do silnikow z clio, logana bodajze , kangoo, ktore tez mialy ten sam silnik k9k ..
np.
WAHLER 411043.89D
VERNET 6666.89J
100pln ok nowy
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-02-01, 15:46
Teoretycznie mozna go zalozyc bo rozstaw srob,srednice przewodow identyczne,z tym ze nalezy wymienic czujnik na 2 pin (taki jak w lodgy ) bo w tym co podales i ja kupilem jest czyjnik 4 pin-owy i zaslepic jakos kruciec fi 16 ktory wychodzi z wejscia do chlodnicy.Praktycznie lepiej wymienic wklad,sprezyne i zabezpieczenie-mniej kombinowania.W zalaczniku roznice w tych termostatach.
Aha, no to rozumiem czemu przekładałeś. U Ciebie w lodgy inna jest obudowa. U mnie jest taki sam jak ten po prawej w kubistarze , też 4 pinowy czujnik, dlatego pasuje do mnie plug & play (silnik k9k 796)
Przyznam bez bicia patrzyłem wczoraj 2-3 razy na sekcje pompy wody ale nie zwróciłem uwagi , logicznym dla mnie było że termostat powonień być w sekcji chłodzenia silnika
Model Duster HSAT Manual 19 Cooling system - Reservoirs - Exhaust system - Engine mounting / Radiator hoses - N192330
A jak wypada temperatura pracy silnika po modyfikacji?
Kupilem wspomniany termostat od kubistara. Można przełożyć wkład z niego do oryginalnej obudowy od daci 1.5, ale odwrotnie już się nie da ponieważ gniazdo na trzpień samego termostatu jest dużo płytsze w obudowie kubistara.
Obawiam się, że termostat 89 stopni po przełożeniu otworzy się przy wyższej temperaturze - trzpień musi mocniej się wysunąć żeby "odepchnąć się" od obudowy i puścić na duży obieg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum