Wysłany: 2022-03-19, 20:55 Jogger - poziom hałasu przy 140 km/h
Cześć,
Jak w 2014 kupowałem Lodgy byłem zachwycony jak w niej jest cicho.
Na jeździe próbnej sprzedawca sprytnie nie pozwolił na wjazd na obwodnicę W-wy.
Przy 70 było na prawdę cicho. Niestety po zakupie jak wyjechałem w trasę czar prysł i przy 120, 140 robi się nieprzyjemnie. Dodam, że ma silnik 1,6 i 5 stobiowa skrzynia.
Ciekaw jestem jak jest w Joggerze? Piszą i mówią na yt, że jest dobrze wyciszony ale jak to sie ma na prawdę? Dajcie znać jak komuś uda się przejechać Joggerem.
Tu jest jakiś wstępny pogląd na hałas: https://youtu.be/OgcTMecCkeY?t=2037 .
Ale obawiam się, że jak ktoś lubi ciszę, to sam (osobiście) musi się przejechać i ocenić.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ja mam porównanie nowego Sandero Stepway, do nowego Dustera. A Jogger to przecież Sandero z inną budą. Sandero wypada słabo w porównaniu do Dustera. Jeżeli nie dołożyli dodatkowego(w stosunku do Sandero) wygłuszenia, to niestety będzie głośno.
Ostatnio zmieniony przez yeti65 2022-03-20, 16:54, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Lis 2021 Posty: 172 Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2022-03-20, 17:45
Jak ktoś lubi ciszę, to niech sobie sprawi jeden z tego miliona elektrycznych zapowiadanych w expose premiera ;) Tu przynajmniej słychać silnik i jak zacznie coś brzęczeć to natychmiast usłyszysz ;)
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-03-20, 22:12
Henry napisał/a:
To może być gorzej niż w Dusterze?
Silnika to chyba nie słyszysz? D2 jest super względem innych Dacii (nie wiem jak nowe Sandero, ale opinię tu wyrażono), jakbyś przejechał się D1, to wiedziałbyś, że masz stosunkowo baaaardzo błogą ciszę
Z silnikiem to całkiem ok. Ale ten szum wiatru i kół od 90kmh... No nie jest taki męczący jak w mojej starej GV, ale oglądając recenzje to spodziewałem się że będzie ciut lepiej albo przynajmniej od wyższych prędkości.
Dacia to jednak budżetowa marka i nie ma co spodziewać się jakiegoś dobrego wyciszenia.
Jeszcze przed zakupem Dustera oglądałem na YT filmiki dealera z Lublina i tam była mowa o tym, że najcichszy jest Duster z silnikiem 1.0.
Może dodali trochę wygłuszenia by ukryć terkot 3-cylindrowca
Szumy powietrza przy dużych prędkościach mogą być mniejsze w Joggerze, bo jest trochę niższy od Dustera. Ale przy jeździe do 100km/h Duster bije na głowę Sandero Stepway pod względem wyciszenia.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1345 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-03-23, 16:01
Henry napisał/a:
Z silnikiem to całkiem ok. Ale ten szum wiatru i kół od 90kmh... No nie jest taki męczący jak w mojej starej GV, ale oglądając recenzje to spodziewałem się że będzie ciut lepiej albo przynajmniej od wyższych prędkości.
A jakie masz opony ?
U mnie na zimówkach zdecydowanie bardziej słychać szumy toczenia niż na letnich EcoContact 6. Dosłownie nie ma porównania.
Zanim wybrałem DD2fl byłem zdecydowany na Logana 2021 w którym po jazdach przez weekend najbardziej mnie drażnił poziom hałasów toczenia nawet przy 90km/h i odgłos zamykanych drzwi - ale pogodziłem się z tym; jednak do czasu kiedy nie przejechałem się Dusterem - który pod tym względem jest wg mnie bez porównania lepiej zrobiony. Wczoraj siedziałem w salonie w Joggerze i mam wrażenie że poziom wygłuszenia drzwi jest taki sam jak w Loganie więc myślę że poziom hałasu tocznia też może być podobny.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2022-04-11, 17:35
Ło matko! Znów zacznie się partyzanckie wyciszanie matami? MCV I wymagał lepienia z każdej strony.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Po Scenicu II nie mam jakiś problemów z hałasem SS3. 90% przebiegu to miasto, 7% to drogi krajowe i wojewódzkie oraz 3% to autostrady i ekspresówki. Dla mnie 120-125 jest ok. Mniej pali auto a ja bardziej zrelaksowany jestem. Różnice czasowe są matematycznie udowodnione jako niewielkie.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1345 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-04-23, 12:27
dB mówią jednak tylko o poziomie natężenia dźwięku i oczywiście im niższy tym lepiej.
Ale nie mówi nic o charakterystyce hałasu który dociera do naszych uszu, a jak wiadomo różne częstotliwości są dla człowieka różnie dokuczliwe. Może się zdarzyć że mniej intensywny hałas jest bardziej męczący niż inny - o innym widmie częstotliwości.
Ja na Dustera przesiadłem się z bardzo dobrze wyciszonego Outlandera. Oczywiście Duster jest głośniejszy, szczególnie przy wyższych prędkościach, ale do stówki różnicy wielkiej nie ma.
Przymierzaliśmy się też do Sandero Stepway, ale żonie nie podpasowała.
I z tego co zauważyłem, to między Dusterem a Sandero Stepway jest większa różnica w głośności, niż między Outlanderem a Dusterem(przy 100km/h)
Ło matko! Znów zacznie się partyzanckie wyciszanie matami? MCV I wymagał lepienia z każdej strony.
właśnie skończyłem partyzantkę , wyklejone matą butylową 2,5 mm + pianką 6 mm podłoga bagażnika aż do nóg pasażerów z tyłu, boki tył, nadkola przód i tył oraz dach i drzwi matą 2,5 mm i pianką 9 mm. Materiały ze strony BITMAT.PL także dobra jakość.
efekty.....niezbyt imponujące
130 było 70 jest 68
70 było 61 jest 60
60 było 59 jest 57
50 było 57,5 jest 55,5/60
pomiary na tej samej drodze, suchej, opony zimowe Michelin Alpin 4 . plus jest taki że "na ucho" wyeliminowałem część szumu przy większych prędkościach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum