Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2020-06-14, 22:27
Uszkodzenie lakieru.
Autor Wiadomość
eplus 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-10-23, 11:14   

gregorisan napisał/a:
..... Z tymi "kupami" to osobiście walczę dość często z racji, że parkuję pod chmurką, gdzie w dodatku są drzewa....

Utnij drzewo :!: :idea: :evil: :evil: :evil: :evil:

johnson 

Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige
Wysłany: 2016-10-23, 12:09   

przez to ze masz na dachu te profile mozna ladnie odciac i pomalowac tylko te pasy gdzie byl syf, mysle ze max 200-300pln za taka wpylke i wygladaloby duzo lepiej.
Nie masz szans na zgubienie tego placka na tak duzej powierzchni gdzie lamie sie swiatlo.

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wersja: Laureate
Wysłany: 2017-12-15, 10:40   

Dacia idzie na gwarancje..
Maska ociera o tworzywo przy zamku i lakier jest już zdarty do blachy. W poniedziałek jadę na oględziny.

Wojciech_B 

Model: Sandero
Silnik: 0.9 TCE
Rocznik: ---
Wersja: Sandero
Wysłany: 2017-12-27, 12:44   Rysa zrobiona przez [tu musiałoby paść niezenzuralne słowo]

Hej, Daćkowicze, mam pytanie następujące

Jeszcze wczoraj przechodząc z psem na parkingu obok swojej Dacii widziałem, że wszystko jest w porządku (oprócz tego, że brudna niemiłosiernie, bo na myjnię nie zdążyłem pojechać).

Dziś rano przyjechałem do warsztatu na zakładanie autoalarmu i wysiadając z pojazdu (Dacia Sandero) zauważyłem na prawych przednich drzwiach rysę o długości około 35 cm (z czego około 5 było tylko niewielkim zarysowaniem, a pozostałe 30 to była taka rysa, że było wgłębienie na około 0,5-1 milimetr). Przyznaję, że wsiadając do samochodu lewymi drzwiami nie obejrzałem karoserii. Ani wyjeżdżając z parkingu, ani manewrując na parkingu warsztatowym z całą pewnością o nic nie zahaczyłem (nie miałbym nawet o co), zatem rysę w nocy albo bladym świtem musiał zrobić albo jakiś [niecenzuralne słowo] kluczem czy innym ostrym przedmiotem, albo inny [niecenzuralne słowo] kiedy wyjeżdżał z parkingu i zahaczył o mnie. Innego wyjaśnienia nie widzę.

Korzystając z tego, że byłem w warsztacie, poszedłem z tym od razu do lakiernika (w ASO, auto jeszcze na gwarancji), a on powiedział mi, że nie warto tego zgłaszać jako szkody i opłacić naprawy z ubezpieczenia, bo wtedy mocno podwyższy mi się stawka ubezpieczeniowa, i że trzeba po prostu odpowiednimi szpachlami czy czymś tam innym wypełnić tę rysę/zadrę, a następnie cały element (czyli całe drzwi) polakierować na nowo. Koszt takiej operacji wycenił na około 600-700 złotych.

Pytanie do Was, czy rzeczywiście lepiej tak zrobić, czy wstępna wycena, którą zaproponował lakiernik rzeczywiście może tyle wynosić (zdaję sobie sprawę, że w ASO czasem niestety biorą więcej, niż w nieautoryzowanym i nie należącym do dealera warsztacie) i czy faktycznie nie opłaca się robić tego z ubezpieczenia.

Z góry dziękuję za wszelkie porady i uwagi.

Pozdrawiam

Wojtek
Warszawa

pixa 

Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wysłany: 2017-12-27, 16:01   

Nie warto zgłaszać moim zdaniem tak małej szkody - stracisz 10% zniżki, będziesz odrabiał ją przez trzy lata (strata 10 % w pierwszym roku, odrobienie 5% w drugim i 5% w trzecim) i koniec końców zgłoszenie takiej pierdoły będzie cię kosztować z 700-800 zł (tyle orientacyjnie stracisz na podwyższeniu składki na AC).

Nie wiem jak tam w Wawie, ale mój lakiernik koło Wrocławia (oczywiście nie ASO) za jeden element bierze 250 zł plus farba. Ja bym zrobił poza ASO, gwarancję zabiorą ci tylko na malowany element.
Ostatnio zmieniony przez pixa 2017-12-27, 16:03, w całości zmieniany 2 razy  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2017-12-27, 16:28   

Robota w ramach AC się nie opłaci z przyczyn podanych wyżej - zwyżka składki zeżre brak kosztów samej naprawy. 600-700 zł za jeden element - a w zasadzie chyba za 1/2 (jeśli masz poziomą listwę ochronną to i tak przy niej lakiernik wykona tzw odcięcie) to przesada. Nie piszesz, czy to zwykły czy też metaliczny lakier (ten drugi nieco droższy) ale przyzwoity lakiernik powinien za 300-350 zł to poprawić. A jeśli szkoda ci pieniędzy, to po prostu wystarczy za 5 dych dobrać w mieszalni lakier , zrobić zaprawkę z podkładem i jakoś przeboleć końcowy efekt artystyczny. W każdym razie tak zabezpieczone rdzewieć nie powinno
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-12-27, 16:31, w całości zmieniany 3 razy  

kicpra 

Marka: Dacia/Ford
Model: Logan MCV II/Mondeo mk4
Silnik: 0.9 tce 120KM 188nm/2.2 TDCI 213KM 490nm
Rocznik: 2017/2008
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2017-12-28, 18:42   

A szkodę zgłoś w ostatnim roku polisy AC .

sobol1976 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2022-06-04, 10:32   

Właśnie skończyłem polerowanie zderzaka po incydencie z ptasimi odchodami.
Byłem w szoku jak szybko ptasia kupa zdegradowała lakier bezbarwny. Powierzchnia "strzału" była wyraźnie chropowata (coś jak efekt działania środka do usuwania starych powłok z farb olejnych tylko w mikroskali). Trzeba było zmatowić papierem 3000 i dopiero przepolerować pastą. Co ciekawe, usuwanie znacznie gorzej wyglądało na elementach lakierowanych plastikowych niż na karoserii.
Szczerze mówiąc o "zagrożeniu" wiem od dawna ale nigdy mnie to nie dotknęło. Nie wiem czy to kwestia coraz słabszych lakierów czy Dacia jest tu wyjątkiem? A może po prostu trafiłem na jakąś latającą Godzillę. W poprzednich autach takich szkód nigdy nie było...

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2022-06-04, 11:40   

Trafiłeś na Godzillę... Moja jest obsrywana regularnie i nie zawsze usuwam to na bieżąco, jakoś nic strasznego się nie dzieje. Myślę, że tu mają duże znaczenie uwarunkowania lokalne- jaki ptak i okres wegetacji roślin, czyli co ma do żarcia w okolicy... 🙄
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-06-04, 11:55, w całości zmieniany 1 raz  

Dani97 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.0 TCe 100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2022-06-04, 17:37   

Ja jak widzę ptasie odchody to od razu jak mam możliwość to usuwam jednak lakier w Sandero nie jest jakiś wytrzymały na uszkodzenia.

Black Dusty 

Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2022-06-04, 18:08   

Dani97 napisał/a:
od razu jak mam możliwość to usuwam jednak lakier

No to niedługo będzie wyglądał jak DeLorean, no chyba że już usunąłeś cały. :-P
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2022-06-04, 18:08, w całości zmieniany 2 razy  

eio 

Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2022-06-04, 21:33   

Na moim lakierze odpryski pod relingami pojawily sie przed ukonczeniem roku życia auta. W aso mówili że to na pewno od ptasich odchodów - guzik prawda, nigdy tam nie widzialem śladow po ptakach. W innych miejscach nie zmywalem, a po kilku dniach, po myciu auta w myjni, nie bylo śladu. Lakier był czysty i lśniący. Moze nie trafiłem na godzille. Myślę że grad zimą lub słońce latem. Sam nie wiem.

michal22 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 SCe B4DB411
Rocznik: 2019
Wersja: Open
Wysłany: 2022-06-05, 11:36   

Dani97 napisał/a:
Ja jak widzę ptasie odchody to od razu jak mam możliwość to usuwam jednak lakier w Sandero nie jest jakiś wytrzymały na uszkodzenia.

Ja robię tak już od paru dobrych lat, w poprzednim aucie tak jak w Sandero też miałem lakier uni granatowy, są one bardzo delikatne niestety.

Odpowiedz do tematu