Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-07-04, 09:14
Światła dzienne nie są w żaden sposób regulowane, przynajmniej nie w Sandero II. Nie mają żadnej "wiązki" światła tak jak mijania.
Ale skoro to wieczorem, to powinny być przecież włączone światła mijania... Może kierowcy sygnalizują, że należałoby już przełączyć z dziennych na mijania?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-07-04, 09:16, w całości zmieniany 1 raz
Gdy jade wieczorem wszyscy którzy jadą na przeciwko mnie myślą ze jade na długich światłach , faktycznie są one ostre , da się to jakoś wyregulować ?
Już mnie to męczy , rękę mam cały czas przygotowana by oddawać długimi , żeby nie myśleli ze jedzie jakis idiota non stop na długich światłach 😀😀😀
Na początku też tak miałem. Nawet byłem w serwisie, żeby sprawdzili ustawienie świateł. Wyszło wszystko ok. Dla świętego spokoju jeżdżę na 1 nie na 0 (chodzi o regulację wysokości). Widoczności to za bardzo nie ogranicza, a ludzie przestali mi sygnalizować. Za to jest fajny efekt jak przełączam na długie, to widać jak lekko się podnoszą mijania.
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-07-04, 09:55, w całości zmieniany 1 raz
Dzienne nie mają regulacji ( pomijam przełączenie na światła pozycyjne ) i absolutnie nikogo nie oślepiają . Mi jakoś nikt nie mruga - może dlatego , że dość wcześnie włączam światła mijania .
Ja miałem ustawione na 4 😀może dlatego tak to denerwowało kierowców jadących z naprzeciwka, zmieniłem na 1 , zobaczymy 😉
Nie pamiętam w którą stronę jest ta numeracja (ale wydaje mi się że 0 jest normalnie a każdy kolejny stopień jest niżej), więc albo masz rzeczywiście cos nie tak z tymi lampami, albo ....
A wracając do tematu - przyjąłem z opisu, że chodzi o światła mijania - oślepiające światła do jazdy dziennej to byłby chyba jakiś żart.
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-07-04, 19:03, w całości zmieniany 1 raz
Marka: daćka
Model: sandero III stepway
Silnik: 1.0 12V TCe 100 KM LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Sie 2021 Posty: 81 Skąd: stolyca
Wysłany: 2022-07-04, 19:41 Re: Światła dzienne sandero II rażą innych kierowców?
mrozik82 napisał/a:
faktycznie są one ostre , da się to jakoś wyregulować ?
Są ostre, ale najgorsze, że np z perspektywy mojego daily który nie jest modnym SUVem/Crossoverem i raczej nisko się siedzi, to może dość znacząco denerwować. Ale wszystko wskazuje na to, że jest to zgodne z przepisami, bo chyba nikt nie podaje ich parametrów w lumenach. Tego się nie da regulować. Taki lajf.
Dziwne to trochę , bo z reguły jest tak i to stwierdziłem naocznie ustawiając się naprzeciwko witryny sklepowej, że owszem samo dzienne w nocy daje ostrym światłem, ale nijak się na tym jechać nie da, bo niewiele widać. Za to po przekręceniu pokrętła w pozycję pierwszą dzienne przechodzą w tryb świateł pozycyjnych tracąc o wartość x % swojej jasności. Natomiast przekręcając w pozycję 2 zapalają się dodatkowo światła mijania. Być może kolega zamiast dwa razy przekręcić tylko raz przekręca. To sprawia, że ma podświetlenie tablicy i jeździ bez mijania
Może kolega pomylił światła do jazdy dziennej z światłami mijania i ja ze swej strony zgłosiłem problem w ASO i wyregulowali i to aż za bardzo, ale przejeżdżę jeszcze pół roku, akurat mam przegląd i poproszę w SKP o skorygowanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum