DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Światła dzienne sandero II rażą innych kierowców?
Autor Wiadomość
mrozik82 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero TCe100
Silnik: 1.0
Rocznik: 2021
Wysłany: 2022-07-04, 07:48   Światła dzienne sandero II rażą innych kierowców?

Dacia Sandero II 1.0 TCe 100 rok prod.2021

Gdy jade wieczorem wszyscy którzy jadą na przeciwko mnie myślą ze jade na długich światłach , faktycznie są one ostre , da się to jakoś wyregulować ?

Już mnie to męczy , rękę mam cały czas przygotowana by oddawać długimi , żeby nie myśleli ze jedzie jakis idiota non stop na długich światłach 😀😀😀

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2022-07-04, 09:14   

Światła dzienne nie są w żaden sposób regulowane, przynajmniej nie w Sandero II. Nie mają żadnej "wiązki" światła tak jak mijania.
Ale skoro to wieczorem, to powinny być przecież włączone światła mijania... Może kierowcy sygnalizują, że należałoby już przełączyć z dziennych na mijania?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-07-04, 09:16, w całości zmieniany 1 raz  

Osa_Sandero 

Silnik: 1,0 + LPG
Wysłany: 2022-07-04, 09:51   Re: Światła dzienne

mrozik82 napisał/a:
Dacia Sandero II 1.0 TCe 100 rok prod.2021

Gdy jade wieczorem wszyscy którzy jadą na przeciwko mnie myślą ze jade na długich światłach , faktycznie są one ostre , da się to jakoś wyregulować ?

Już mnie to męczy , rękę mam cały czas przygotowana by oddawać długimi , żeby nie myśleli ze jedzie jakis idiota non stop na długich światłach 😀😀😀

Na początku też tak miałem. Nawet byłem w serwisie, żeby sprawdzili ustawienie świateł. Wyszło wszystko ok. Dla świętego spokoju jeżdżę na 1 nie na 0 (chodzi o regulację wysokości). Widoczności to za bardzo nie ogranicza, a ludzie przestali mi sygnalizować. Za to jest fajny efekt jak przełączam na długie, to widać jak lekko się podnoszą mijania.
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-07-04, 09:55, w całości zmieniany 1 raz  

mrozik82 
Zielony listek

Model: Sandero TCe100
Silnik: 1.0
Wysłany: 2022-07-04, 13:38   

Ja miałem ustawione na 4 😀może dlatego tak to denerwowało kierowców jadących z naprzeciwka, zmieniłem na 1 , zobaczymy 😉

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2022-07-04, 14:06   

Dymek napisał/a:
Może kierowcy sygnalizują, że należałoby już przełączyć z dziennych na mijania?

To może być lepszy trop, bo sam tak sygnalizuję, a dzienne na pewno nie są tak jasne, żeby kogokolwiek oślepiać.

EBmazur 

Model: Sandero
Silnik: 1,0 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2022-07-04, 15:49   

Dzienne nie mają regulacji ( pomijam przełączenie na światła pozycyjne ) i absolutnie nikogo nie oślepiają . Mi jakoś nikt nie mruga - może dlatego , że dość wcześnie włączam światła mijania .

Osa_Sandero 

Silnik: 1,0 + LPG
Wysłany: 2022-07-04, 18:54   

mrozik82 napisał/a:
Ja miałem ustawione na 4 😀może dlatego tak to denerwowało kierowców jadących z naprzeciwka, zmieniłem na 1 , zobaczymy 😉

Nie pamiętam w którą stronę jest ta numeracja (ale wydaje mi się że 0 jest normalnie a każdy kolejny stopień jest niżej), więc albo masz rzeczywiście cos nie tak z tymi lampami, albo ....

A wracając do tematu - przyjąłem z opisu, że chodzi o światła mijania - oślepiające światła do jazdy dziennej to byłby chyba jakiś żart.
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-07-04, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  

imć 

Marka: daćka
Model: sandero III stepway
Silnik: 1.0 12V TCe 100 KM LPG
Wersja: Comfort
Wysłany: 2022-07-04, 19:41   Re: Światła dzienne sandero II rażą innych kierowców?

mrozik82 napisał/a:
faktycznie są one ostre , da się to jakoś wyregulować ?

Są ostre, ale najgorsze, że np z perspektywy mojego daily który nie jest modnym SUVem/Crossoverem i raczej nisko się siedzi, to może dość znacząco denerwować. Ale wszystko wskazuje na to, że jest to zgodne z przepisami, bo chyba nikt nie podaje ich parametrów w lumenach. Tego się nie da regulować. Taki lajf.

nowy 

Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2022-07-04, 20:12   

Dziwne to trochę , bo z reguły jest tak i to stwierdziłem naocznie ustawiając się naprzeciwko witryny sklepowej, że owszem samo dzienne w nocy daje ostrym światłem, ale nijak się na tym jechać nie da, bo niewiele widać. Za to po przekręceniu pokrętła w pozycję pierwszą dzienne przechodzą w tryb świateł pozycyjnych tracąc o wartość x % swojej jasności. Natomiast przekręcając w pozycję 2 zapalają się dodatkowo światła mijania. Być może kolega zamiast dwa razy przekręcić tylko raz przekręca. To sprawia, że ma podświetlenie tablicy i jeździ bez mijania

Może kolega pomylił światła do jazdy dziennej z światłami mijania i ja ze swej strony zgłosiłem problem w ASO i wyregulowali i to aż za bardzo, ale przejeżdżę jeszcze pół roku, akurat mam przegląd i poproszę w SKP o skorygowanie

Odpowiedz do tematu