Zajrzałem pod maskę naszej Dacii i zaniepokoił mnie widok węża idącego od turbiny do intercoolera. Wygląda, jakby coś go od środka poszarpało. Czy moglibyście podpowiedzieć, co z tym robić?
Samochód kupiony w salonie z przebiegiem 3tyś km, obecnie około 12tyś km. Jeździ bez zarzutu, żona nigdy nie skarżyła się na jakiekolwiek problemy.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1355 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-07-11, 10:26
Do wymiany - przerabiałem to samo 2 razy w capturze (perwszy raz w ASO za 750zł !!).
Można kupić preparaty - przy odbiorze samochodu sprzedawca popsikał mi wszystkie węże pod maską takim preparatem odstraszającym kuny firmy K2. Przez 3-4miesiące był spokój, potem kupiłem tego K2, jeszcze inny i co miesiąc stosuję we wszystkich samochodach Do tego dokupiłem kulki które wiesza się pod maską (sierść jakiegoś drapieżnika).
Polecam przetestować.
Ja miałem niedawno parę miesięcy (marzec-kwiecień) temu gołębia - martwego przypieczonego chyba już - przy akumulatorze , pewnie skrył się przed zimnem do ciepła xD
Na szczęście on niczego nie pojadł xD
Dziękuję za odzew. Duck tape powinienem mieć, właśnie zamówiłem ustrojstwo, które ma je odstraszać. Boję się myśleć, ile w ASO zawołają za ten wąż. Dwa kawałki gumy i kawałek plastiku po środku...
Czy moglibyście podpowiedzieć, w jaki sposób odczepić wąż od turbiny? Jest tam druciana spinka i nie chciałbym jej otworzyć raz na zawsze
Ostatnio zmieniony przez aspro 2022-07-11, 13:37, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-07-11, 13:44
Kup dwa cybanty na śrubę , te fabryczne są praktycznie jednorazowe , trzeba rozgiąć nożem blaszki i odciągnąć blokadę. Potem trzeba mieś specjalną zaciskarkę. Ale do ASO z tym nie ma sensu , zapłacisz jak by było zrobione ze złota, ja bym naprawił to przez nałożenie rury termokurczliwej , wytrzymuje do 160 stopni :
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum