Wysłany: 2022-07-15, 22:11 Czy taki pasek jest do wymiany?
Hej wszystkim dzisiaj dolewając płyn do spryskiwaczy zauważyłem dziwne nacięcie na pasku rozrządu (akurat tak się ustawił).Na pewno to jest nie od dzisiaj ,ale mam mieszane uczucia co to tego. Jak uważacie czy jest on do wymiany na już może krecha się powiększać i strzelić ?
Tak teraz myślę wygląda to tak jakby coś było przyklejone do niego i pracujący pasek obracał się po rolce napinacza i wbijał w ten pasę i naciął go. Jutro przejrzę cały pasek co jest grane. A w poniedziałek pojadę do mechanika niech zobaczy i zadecydujemy
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2022-07-15, 23:53
Czy przypadkiem nie mylicie paska osprzętu z paskiem rozrządu? W tym jak i każdym ( chyba) innym silniku pasek rozrządu jest pod osłoną plastikową lub aluminiową. W tym silniku jest akurat pod osłoną aluminiową. Co do samego paska osprzętu, jeżeli ma pęknięcia lub inne uszkodzenia dobrze było by go wymienić. Koszt z wymiana wyniesie pewnie ze 100zł wiec to nie majątek a spokój na kilka lat
Raczej wygląda na pasek rozrządu innego nie ma. Z tego co pamiętam wymieniany był cały komplet czyli pompa ,napinacze i pasek jakieś 4 lat a temu. Nie pamiętam ile przejechałem na tym gdzieś zapiski szlak trafił. Przejrzałem cały pasek dzisiaj i tylko w tym miejscu jest ten defekt.
Chyba będzie trzeba go wymienić, lepiej nie będzie.
https://ibb.co/1sk35BX
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum