Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-01, 17:17   

Tylko jak to teraz zapisać???
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-01, 18:36   

Jesli nie zapisuje w Micom po wejściu kodami to jest problem z softem. Trzeba sprawdzić czy jest wyższa wersja softu i wgrać tą nową . Wtedy powinn się zapisać.
Lub jak pisałem zmiany zrobić za pomocą ddt4all
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-01, 19:07   

Soft jest najnowszy i inne zmiany bez problemu zapisuje. Dla przykładu przed chwilą wyłączyłem DAB i ECO. Nie mam anteny oraz modułu do przekazania info o ECO.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3073
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-01, 23:15   

A próbowałeś ustawić jakiś inny model poza J87?
Mam ten sam numer softu i akurat u siebie też zmieniałem to ustawienie, tylko u mnie próbowałem X52, bo jest w kilku różniących się wersjach- zapisywał zmiany bez problemu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-06-01, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-01, 23:21   

Tak próbowałem innego a nawet wyłączenia. Bez skutku. Próbowałem też po całkowitym wyłączeniu kamery. Zawsze powraca do tego samego. Serwis Renault nie chce pomóc twierdząc, że to panel z innego VIN i może się im wszystko wysypać.
Ostatnio zmieniony przez miet55 2022-06-01, 23:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3073
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-01, 23:26   

Aż sprawdzę to jeszcze jutro...
A VIN też zmieniałem, nie ma on chyba na nic wpływu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-06-01, 23:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-01, 23:59   

Poszedłem raz jeszcze i spróbowałem jednego z X52. Nie zapisał. Pamiętam jak zakładali mi w serwisie kamerę. Nie było lini, kiedy o nie poprosilem gościu przez kilkanaście minut coś mieszał. Może i coś namieszał.... W każdym bądź razie było dobrze.
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-02, 00:18   

Dlatego cały czas powtarzam że jesli czegoś nie chce zapisać z Micom to bez problemu to zrobisz ddt4all bo tylko wtedy możesz bez problemu zmieniać ustawienia linii pomocniczych generowanych przez MN
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3073
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-02, 09:08   

miet55 napisał/a:
Poszedłem raz jeszcze i spróbowałem jednego z X52. Nie zapisał...

jas_pik napisał/a:
... jesli czegoś nie chce zapisać z Micom to bez problemu to zrobisz ddt4all bo tylko wtedy możesz bez problemu zmieniać ustawienia linii pomocniczych generowanych przez MN
Dokładnie tak! Za pomocą ddt4all nie tylko wybierzesz linie wg zapisanego modelu, ale zrobisz znacznie więcej- linie można przesuwać i pochylać w dowolnym kierunku, zgrać je na podglądzie żywo ze swoim zderzakiem, ale i obracać na różne dziwne sposoby... :mrgreen:

DDT4All_linie_kamery_live.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 104,87 KB

 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-02, 11:34   

Znalazłem osobę która być może mi to zrobi. Ma ddt4all i jeszcze coś innego. Pozostaje jeszcze włączanie sie kamery podczas zmiany z D na P o czym pisałem wcześniej. Serwis Renault tego nie będzie robić, gdyż ich programy na to nie pozwalają. Podpowiedzieli mi, że być może trzeba zmienić parametry czujnika w skrzyni biegów, odpowiedzialnego za włączanie kamery.
 
Gagman 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: 1.3 TCe 140 EDC 4x2
Rocznik: 2021
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 54
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-06-02, 12:51   

miet55 napisał/a:
Znalazłem osobę która być może mi to zrobi. Ma ddt4all i jeszcze coś innego. Pozostaje jeszcze włączanie sie kamery podczas zmiany z D na P o czym pisałem wcześniej. Serwis Renault tego nie będzie robić, gdyż ich programy na to nie pozwalają. Podpowiedzieli mi, że być może trzeba zmienić parametry czujnika w skrzyni biegów, odpowiedzialnego za włączanie kamery.


Może tylko opóźnienie właczania trzeba ustawić?
https://goduster.pl/instrukcje-montazowe/pokaz-kotku-co-masz-w-srodku-zabawa-z-ecu-tweaker/przyspieszanie-czasu-zalaczania-tylnej-kamery-w-media-nav-evo/
 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-02, 13:23   

ECU Tweaker, to przeraasta moją wiedzę...
 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-03, 11:34   

Mam pytanie do posiadaczy MNE3 wer.opr. 1.0.15.3 Czy u Was przesuwając dźwignię z D na P załącza się może kamera?
 
Szeryfeek 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Clio IV PH2 i PH1
Silnik: 1.2 tce i 1.5 dCi
Rocznik: 2017 i 2016
Wersja: GT Line
Dołączył: 12 Sie 2019
Posty: 8
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2022-06-03, 13:47   

Panowie, potrzebuję skrócić czas działania dokładanej, chińskiej kamerki w MNE 9.1.3. Używam skryptów od kolegi Anioł, wchodzę w dmicom i mam taką informację
Erreur de communication -
CTabCnfUI::UpdateMicomValues
Ma ktoś pomysł jak to ominąć?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3073
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-03, 14:10   

Szeryfeek napisał/a:
Ma ktoś pomysł jak to ominąć?
Wszelkie czasy najlepiej przestawiać poprzez interfejs OBD, za pomocą programu ddt4all.
EDIT- teraz sprawdziłem, skrypt kol. Anioł to była wersja eksperymentalna i rzeczywiście pokazuje błąd a po chwili "wywala" z Micom Config.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-06-03, 14:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
Szeryfeek 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Clio IV PH2 i PH1
Silnik: 1.2 tce i 1.5 dCi
Rocznik: 2017 i 2016
Wersja: GT Line
Dołączył: 12 Sie 2019
Posty: 8
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2022-06-03, 14:26   

Ok, w takim razie muszę zrobić sobie przejściówkę. Dzięki!
 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-06, 16:22   

GoUrbex napisał/a:
miet55 napisał/a:
Wymieniłem panel MN ma MNE 3 i mam problem z kamerą cofania. Po zmianie lewarka z D na P włącza się na chwilę kamera. Na poprzednim panelu MN tego nie było. Czy są może ustawienia w MICOM dla automatu i manuala?


W MICOM jest ustawienie dla GEAR więc może miana tam by pomogła. Tobie odpala kamerę wykrywając po CAN (bo moduł BIC ma info czy jaki jest bieg [do przodu/luz/wsteczny] - sprawdzałem) czy z pinu 3?

Jutro jestem umówiony w nieautoryzowanym serwisie zajmującym się multimediami. Dziś wykonałem jeszcze jeden test. Włożylem kartę do czytnika (nigdy tego nie robię) i po zapaleniu kontrolek i radia spróbowałem przekładać biegi. Okazało się że wszystko jest ok! Kamera włącza się tylko na R. Niestety po włączeniu silnika wraca mój problem. Skoro ktoś może podsunąć jeszcze jaką sugestię bardzo proszę. Czy przypadkiem ta kamera nie jest źle podłączona?
Ostatnio zmieniony przez miet55 2022-06-06, 16:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
miet55 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Rocznik: 2014
Dołączył: 27 Maj 2022
Posty: 45
Skąd: Szubin
Wysłany: 2022-06-07, 13:30   

Gagman napisał/a:


Może tylko opóźnienie właczania trzeba ustawić?
https://goduster.pl/instrukcje-montazowe/pokaz-kotku-co-masz-w-srodku-zabawa-z-ecu-tweaker/przyspieszanie-czasu-zalaczania-tylnej-kamery-w-media-nav-evo/


Dzięki Gagman za pomoc. Działa jak należy!
 
Olo1975 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: Łódź
Wersja: Duster
Dołączył: 30 Maj 2019
Posty: 3
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-06-08, 16:51   

Witam poszukuje wtyczki do kamery dustera taka 4 pinów
 
Gagman 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: 1.3 TCe 140 EDC 4x2
Rocznik: 2021
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 54
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-06-08, 22:01   

miet55 napisał/a:
Dzięki Gagman za pomoc. Działa jak należy!

na zdrowie :)
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 100
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2022-07-24, 14:21   

Hejo! Mam problem, bo we wtyczce w moim MNE mam już podpięte wszystko do kamery, ale nie wiem dokąd te kable prowadzą...

Ktoś wie gdzie znajdę wtyczkę w której kable od kamery się urywają?

Sygnalizacja wstecznego działa, bo to sprawdziłem, tylko nie wiem gdzie znajdę zakończenie kabli do kamerki...

Ciągnę kable od bagażnika, ale przyznam, że chętnie bym je podpiął gdzieś pod fotelem kierowcy albo pasażera, żeby nie przedłużać kabla RCA ;)

wtyczka_lodgy.JPG
wtyczka MNE
Plik ściągnięto 0 raz(y) 77,91 KB

Ostatnio zmieniony przez topdrive 2022-07-24, 14:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 394 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-07-24, 14:38   

http://www.daciaklub.pl/f...1809411#1809411 - w tym temacie...
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 100
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2022-07-27, 21:48   

laisar, dziękuję! :) Pomogło! :)

Ok, to po kolei. Jeśli ktoś trafi w taki problem jak ja, to wiązka faktycznie idzie w okolice słupka B, dokładnie to między szyną fotel a drzwiami na wysokości czujnika otwarcia drzwi.

Aby się do niej dostać trzeba zdjąć dolną część uszczelki drzwi.
Później zdjąć zatrzask blokujący wysunięcie zapiętej złączki do góry (mały czarny, jest na uchwycie przy progu).
Aby rozpiąć wtyczkę należy niebieską jej górę pociągnąć do góry, co spowoduje rozłączenie obu części.

Niestety kable kończą się w części żeńskiej, więc aby to wszystko działało bez lutowania w instalacji dorobiłem piny z drutu 1,5mm2 (jak na fotce) i wcisnąłem je we właściwe miejsca od strony tylnych foteli (wymaga to trochę uwagi, ale idzie to łatwo ogarnąć).

Reszta, to już sama frajda z montażu, schowanie kabla, etc. Kamerka zadziałała od strzała ;).

A, jako ciekawostkę dodam, że zasilanie zrobiłem z zapalniczki z tyłu, żeby kamerka cały czas była włączona, wtyczka łatwo się rozkłada i można się ładnie podpiąć (podważyć na jednym boku i otworzy się jak książka, później podważyć plastikową blokadę metalowej części i wysunąć cały pin do tyłu). Masę do kamerki podpiąłem z żarówki oświetlenia tablicy, bo tam miałem najbliżej.

piny_adapter.JPG
Plik ściągnięto 2 raz(y) 188,93 KB

lokalizacja_z_pinami.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 212,96 KB

zasilanie_z_zapalniczki.JPG
Plik ściągnięto 4 raz(y) 223,4 KB

kabel_w_bagazniku.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 242,67 KB

wtyczka_2.JPG
Plik ściągnięto 4 raz(y) 128,86 KB

wtyczka_1.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 92,56 KB

Ostatnio zmieniony przez topdrive 2022-07-27, 21:51, w całości zmieniany 2 razy  
 
diko55 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 24 Sie 2022
Posty: 12
Skąd: Strio
Wysłany: 2022-08-28, 09:57   

Witam, udało mi się dostać oryginalną kamerę z Renault Clio 5. Nie wiem czy kamera w ogóle działa czy jest uszkodzona. Na zdjęciu jak uszkodzony jest przewód czarny, izolacja stopiła się jakby było zwarcie. Czy w jakiś sposób mogę sprawdzić, czy kamera działa?


Zastanawiam się, czy mogę podłączyć tę kamerę do Renault Clio 4 na MediaNav 1. Czy mogę po prostu przedłużyć przewody i podłączyć bezpośrednio?

Jeśli ktoś wie, pomoc byłaby bardzo mile widziana.


Ostatnio zmieniony przez diko55 2022-08-28, 10:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-08-28, 12:29   

Ta kamera jest zasilana 6V.
Wymień wtyczkę i podłacz zgodnie ze schematem
Bez sprawdzenia czy działa trudno powiedziec czy działa .
czerwony to +6V
czarny masa
zółte to sygnał video
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne