Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-03-22, 14:21   

Na razie nie ma łatwego rozwiązania softwarowego do skrócenia tego czasu.
Wieć albo kondensatory albo prosty układ z przekaźnikiem
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
botr 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.5
Dołączył: 22 Mar 2020
Posty: 2
Skąd: żary
Wysłany: 2020-03-22, 14:54   

wiem że trzeba się cofnąć do 6.1.3 ver softu bez bootladera tylko nie mogę niegdzie tego znalesc .
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 732
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2020-03-24, 11:22   

Czy może ktoś pomóc i wskazać jak zmienić radio na media nav i zamontować kamerę cofania?


Może jest na forum poradnik? ( nie znalazłem ).
Obiecuję, że jak zrobię u siebie to takowy ( jak jeszcze nie ma ) przygotuję.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 394 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-03-24, 11:34   

U samej góry jest pasek "Google - Twoja wyszukiwarka" - wpisujesz "wymiana radia na media nav" i czytasz, czytasz, czytasz...

Np

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=12546

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16318


Nie przejmować się, że nowy duster czy inne sandero - we wszystkich modelach jest tak samo.


Analogicznie z kamerą - "montaż kamery cofania lodgy" => np http://www.daciaklub.pl/f...1684409#1684409

Albo http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4089 i oryginalna obrazkowa instrukcja krok po kroku.
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 732
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2020-03-24, 11:51   

Dzięki, sprawdzę i dam znać czy ogarnę sam.
 
Andrzej333 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Dołączył: 16 Mar 2019
Posty: 35
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2020-03-24, 18:25   zakup i montaż w serwisie kamery cofania

Koledzy,
robił ktoś jak w temacie?Jaki koszt?
_________________
Andrzej333
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-03-24, 19:49   

grapess napisał/a:
Czy może ktoś pomóc i wskazać jak zmienić radio na media nav i zamontować kamerę cofania?


Wymiana to plug&play . Wszystko pasuje. wtyczki sa identyczne. Jesli okaże się że nie jest identyczna to oznacza że w samochodzie jest założona przejściówka a te pasujące sa spięte niżej - poszukaj .
jedyne co musisz dołożyć to antenę gps ( koniecznie z wtykiem fakra)
Nie kupuj oryginalnej bo te dostępne na portalacjh są czulsze i znacznie tańsze a przy okazji maja długi przewód i mocowanie magnetyczne - możesz umieścić gdzie Ci pasuje.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 732
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2020-03-29, 22:05   

OK, ale ja mam problem zasadniczy,
Jakie radio i skąd kupić???
Jakie są wersje? Czy Tylko Media Nav czy może coś innego.
Jakoś ciężko mi znaleźć info w necie.
Czyli najpierw muszę zgromadzić sprzęt.
Jaki ?
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-03-29, 23:09   

Jeśli MediaNav to teraz chyba tylko MN3 - bo ma obsługę CP i AA czyli jeździsz na mapach online z użyciem WAZE.
Oczywiście w dwóch krajach w Europie warto mieć nawigację offline ( Szwajcaria i Norwegia) bo inaczej zbankrutujesz :)
Kupić można w serwisie ( ale to nie jest tanie) , na portalach aukcyjnych albo u forumowego dostawcy - jak mam od niego - to robson330 .
Innych , w szczególności chińczyków nie polecam. Ale może się nie znam .
Miałem ich kilka i żaden nie podziałał dłużej niż 3- 5 miesięcy - a o gwarancji zapomnij.
Możesz je kupić u krajowych dostawców ale wtedy będą znacząco droższe niż MN.
Większość chińczyków wymaga zabawy z kabelkologią chociaż podobno są już takie które mają gotowe przejściówki do podłączenia do Dacii/Reanult ale mimo to zazwyczaj pilot pod kierownica nie do końca działa poprawnie.
Sam musisz wybrać :)
.
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
grapess 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 732
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2020-03-30, 21:12   

jas_pik, Super pomoc, dzięki
 
DonatellO 


Marka: Fiat
Model: Seicento
Silnik: 0.9
Rocznik: 1999
Dołączył: 26 Kwi 2017
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-04-29, 15:31   

Witam, mam problem z podłaczeniem kamery do MNE (6.0.4) .

Podłaczyłem kamere ( bezprosrednio do wtyczki MNE)- niestety nie wyswietla nic na obrazie.
Wiec trzeba odblokowac kamere- no i tutaj jest problem ktory nizej na zdjeciu pokazuje.Nie da sie wejsc w MICROM TEST. Ktoś ma pomysł jak rozwiazac???Dacia z Q4 2016r.

PS.W Daci z 2015- ( zwykle MN) - nie było problemu -podpięte tak samo - i odblokowane za pomoca microm test ( tam się dało wbic).

Kamera pod NTCS.

95233764_263770238089898_8300267914359996416_n.jpg
Plik ściągnięto 54 raz(y) 157,79 KB

 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-29, 16:48   

Żeby wejść w MICO muisz mieć na pendrive plik ( pusty textowy) o nazwie mcmtest_activate.ini
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
DonatellO 


Marka: Fiat
Model: Seicento
Silnik: 0.9
Rocznik: 1999
Dołączył: 26 Kwi 2017
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-04-29, 18:59   

Dzięki wielkie, już działa kamera :)
 
migel88 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2017
Dołączył: 15 Gru 2017
Posty: 14
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-06-22, 21:37   

Mam Clio IV Grandtour bez kamery z MN2 Evo. W przypadku oryginalnej kamery czy oprócz niej i wiązki z kamery do radia potrzebne są jakieś moduły do wpięcia się w CAN itp? Zastanawiam się nad zakupem kamery o kodzie 284425201R lub 284426521R, ale te kamery mają taki krótki kabel bez wyjścia wideo (chinch/RCA) i wygląda mi to na że kamera to jeden z elementów między nią a radiem.
Mam między oświetleniem tablicy, plastikową, kwadratową zaślepkę wielkości tych kamer, będę rozbierał klapę sprawdzić mocowania.
Czy ktoś na forum ma dostęp lub handluje takimi kamerkami?

A w przypadku kamer "chińczyków", czy wtyczkę przy radiu mogę przerobić sam czy trzeba kupić gotową przelotkę?
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-23, 20:56   

migel88 napisał/a:
czy oprócz niej i wiązki z kamery do radia potrzebne są jakieś moduły do wpięcia się w CAN itp?

Nie


migel88 napisał/a:
Zastanawiam się nad zakupem kamery o kodzie 284425201R lub 284426521R, ale te kamery mają taki krótki kabel bez wyjścia wideo (chinch/RCA) i wygląda mi to na że kamera to jeden z elementów między nią a radiem.

Pozostałe elementy to kabelki z wtyczkami


migel88 napisał/a:
A w przypadku kamer "chińczyków", czy wtyczkę przy radiu mogę przerobić sam czy trzeba kupić gotową przelotkę?

Możesz przerobić sam albo kupić przejściówkę . Ale sprawdź czy przypadkiem nie masz już częsci okablowania gotowego . Czyli masz już wszystko połaczone przy MN a kable kończą się w okolicy śłupka B na pddłodze
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
BMPiS 


Marka: Dacia
Model: Logan 2 Sedan
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 23 Cze 2020
Posty: 17
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-07, 09:03   

Mam problem z montażem kamery..
Zakupiłem dedykowaną do Logana II kamerę:

https://pl.aliexpress.com/item/32965008224.html?spm=2114.13010708.0.0.2a7b5c0fbJH9i3

oraz dedykowaną przejściówkę:

https://pl.aliexpress.com/item/4000740335020.html?spm=2114.13010708.0.0.2a7b5c0fbJH9i3

posiadam Media Nav w wersji 9.1.3, odblokowanego. W micomie aktywowałem kamerę (włączyłem ją również w ustawieniach wyświetlacza), aktywowałem również przycisk RVC_SWRC #2(2A) w micomie.. czyli teoretycznie wszystko tak jak w instrukcjach na forum..

Jednak po podłączeniu kamery na krótko (chciałem sprawdzić czy w ogóle działa) MN w ogóle nie reaguje, zero reakcji.. Nawet nie wiem czy kamera działa, choć diody na kamerze świecą..
czy może to być problem z oprogramowaniem MN, może coś trzeba jeszcze wgrać? jeżeli tak to co i jak? gdzie może leżeć przyczyna, że MN w ogóle nie reaguje na podłączenie kamery?

Dodam, że kamerę podłączyłem przez złącze RCA, dodatkowo pod pin nr 3 (czyli pod czerwony kabel z przejściówki) podłączyłem zasilanie, ale zero reakcji MN po podłączeniu kamery i zasilania..
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-07, 12:27   

To niestety jest często przypadłość wersji 9.1.3 że mimo włączenia kamery w MICOM nie działa.
Pozostaje albo zejście do wersji niższej ( np.6.04.) Wtedy uruchomienie przez MICOM zadziała .
Lub użycie ddt4all
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
BMPiS 


Marka: Dacia
Model: Logan 2 Sedan
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 23 Cze 2020
Posty: 17
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-07, 13:10   

a czy jest gdzieś opisane jak włączyć kamerę przez ddt4all? bo nie mogę tego znaleźć a mam ten program i stosowny interfejs ELM...
trochę boję się schodzić z wersji oprogramowania aby nie zniszczyć media nav.. poza tym jest on już uwolniony, z wgranymi aktualnymi mapami itp.. i nie chciałbym tego stracić lub wgrywać od nowa wszystkiego...
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3073
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-07, 13:57   

BMPiS napisał/a:
a czy jest gdzieś opisane jak włączyć kamerę przez ddt4all? bo nie mogę tego znaleźć a mam ten program i stosowny interfejs ELM...

Przede wszystkim modyfikacja fizycznego podłączenia ELM pod inne piny gniazda OBD: BYŁO TUTAJ
 
BMPiS 


Marka: Dacia
Model: Logan 2 Sedan
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 23 Cze 2020
Posty: 17
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-07, 20:53   

dzięki za odpowiedź.. kupiłem coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/10000100751415.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.203f358aQif0zo&algo_pvid=07a6ead6-3985-4248-ae06-b9d5e453de88&algo_expid=07a6ead6-3985-4248-ae06-b9d5e453de88-16&btsid=0b0a0ac215941471014521272e07f7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

jak przyjdzie to pozamieniam odpowiednio kabelki i interfejs będzie gotowy..
teraz jeszcze pytanie czy po podłączeniu zmodyfikowanego interfejsu trzeba coś jeszcze przełączyć w ddt4all by połączył się z can2??
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3073
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-08, 08:20   

BMPiS napisał/a:
...teraz jeszcze pytanie czy po podłączeniu zmodyfikowanego interfejsu trzeba coś jeszcze przełączyć w ddt4all by połączył się z can2??

Nic. Ddt4all połączy się automatycznie z urządzeniami na CAN2.
Opcja włączenia kamery znajduje się w zakładce: Audio / ULC_Gen(wersja radia) / Configuration / ECU Configuration.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-07-08, 08:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
BMPiS 


Marka: Dacia
Model: Logan 2 Sedan
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 23 Cze 2020
Posty: 17
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-20, 18:53   

Bardzo dziękuję za pomoc!
Podłączyłem się pod CAN2 za pomocą ddt4all.. (w przedłużce, którą zakupiłem na aliexpress wystarczyło zamienić ze sobą 4 kabelki..) W opcjach audio ddt4all widniała informacja, że moja kamera jest już aktywna.. dezaktywowałem ją i zresetowałem medianav.. następnie ponownie ją aktywowałem za pomocą ddt4all..
I o dziwo kamera działa! :-D
 
Mariusz_84 


Marka: Hyundai / Dacia
Model: i20 / Lodgy
Silnik: 1.4 MPI / 1.6 SCe
Rocznik: 2014 / 2019
Wersja: Techroad 7 os.
Dołączył: 09 Sty 2020
Posty: 277
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-27, 23:12   

Dziś wyskoczył mi czarny ekran z napisem kamera cofania jest nie podłączona albo zepsuta? Rano działało, a wieczorem już przestało.

Ktoś ma pomysł co jest przyczyną??
_________________
Zaskoczony pozytywnie Dacią Lodgy.
 
jas_pik 



Marka: Renault
Model: Fluence Z.E.
Silnik: EV
Rocznik: 2012
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Pomógł: 73 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3999
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-28, 00:17   

Brak kontaktu - to jest zazwyczaj przyczyna takiego ekranu . Wd40 zazwyczaj pomaga
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Mariusz_84 


Marka: Hyundai / Dacia
Model: i20 / Lodgy
Silnik: 1.4 MPI / 1.6 SCe
Rocznik: 2014 / 2019
Wersja: Techroad 7 os.
Dołączył: 09 Sty 2020
Posty: 277
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-28, 13:06   

jas_pik napisał/a:
Brak kontaktu - to jest zazwyczaj przyczyna takiego ekranu . Wd40 zazwyczaj pomaga


Dzięki za pomoc pomogło poruszanie kamerki, ale WD-40 zastosuję profilaktycznie.
_________________
Zaskoczony pozytywnie Dacią Lodgy.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne