Tak, nie do końca prawda, bo jest jest jeszcze trzeci wymiar - tzw. "wysokość", czyli grubość części centralnej, który też oczywiście musi być odpowiedni. Jednakże samo sedno jest prawdziwe do końca - sposób wentylacji jest naprawdę nieistotny.
Grubość tarczy i inne wymiary są praktycznie te same, mam obydwie to przyłożyłem. Tarcza wentylowana od tyłu ma bruzdę w miejscu gdzie ta wentylowana od przodu ma szczelinę. Przy czym szczelina wentylacyjna jest mniejsza niż ta bruzda co powoduje, że tarcza wentylowana od przodu może mieć większy klocek i tak chyba w rzeczywistości jest bo są różne klocki do tych tarcz.
Problem w tym, że większość ludzi w hurtowniach to sprzedaje te tarcze jakby były to ziemniaki. Jadą albo po numerze albo po VIN a z położona na blacie tarczą, z której mogą odczytać dokładne rzeczywiste rozmiary to nie wiedzą co zrobić.
Ostatnio zmieniony przez skylar 2021-10-01, 13:10, w całości zmieniany 4 razy
Bingo problem nie jest w średnicy, grubość, wysokości tarczy. Te tarcze są pod tym względem praktycznie identyczne (według textara różnica w wysokości 1mm). Natomiast klocki do Sandera mają dużo większą powierzchnię, która nie siądzie na tarczy wentylowanej od wewnątrz (przykładałem i się po prostu nie mieszczą). Klocek Sandero Szerokość [mm]:155,2; Wysokość [mm]:49; Grubość [mm]:16,9. Klocek Logan Szerokość [mm]:140,2; Wysokość 1 [mm]:41,8; Wysokość 2 [mm]:40; Grubość [mm]:18. Przykładając klocek z Sandera do tarczy wentylowanej z wewnątrz klocek się na niej "nie mieści".
Czyli sposób wentylacji ma kolosalne znaczenie bo nigdzie w katalogach nie widzę wymiaru jaki na tarczy przeznaczony jest dla klocka. Różnica w wysokości klocka to ok. 7mm i mniej więcej o tyle jest szczelina wentylacyjna z zewnątrz węższa od bruzdy w tarczy wentylowanej od wewnątrz.
Sposób wentylacji tarcz mógłby nie mieć znaczenia, ale nie przy zastosowanych w Sandero Stepway z tych roczników klockach.
Ostatnio zmieniony przez skylar 2021-10-01, 14:01, w całości zmieniany 5 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-10-01, 14:54
laisar napisał/a:
Textar i Brembo w swoich katalogach zawsze podawały pełne zwymiarowanie tarcz.
Ogólne gabarytowe są piękne dopóki nie wejdziemy w szczegóły. Nie ma w ogóle narysowanych tych detali , które tutaj są właśnie istotne- jak położenie i wymiar bruzdy wentylacyjnej, czy analogicznego występu.
Te klocki:
Komplet: 410605536R (Made in Italy)
Zewnętrzny: 8201 555 710
Wewnętrzny: 8201 555 708
chyba wyszły z produkcji bo ciężko dostać i teraz są te:
Komplet: 410604682R (Made in Czech Republic)
Zewnętrzny: 8201 720 200
Wewnętrzny: 8201 720 201
Co do tarcz to żeby nie było zbyt łatwo są dwa typy wentylowane od strony koła.
Te zamienniki co podałem wcześniej nie są dla 402067025R a dla 402061200R.
402067025R (średnica wewnętrzna 126,5mm)
oraz
402061200R (średnica wewnętrzna 125,5mm)
Różnią się tylko i wyłącznie średnicą wewnątrz od strony piasty czyli średnicą piasty. 402061200R ma szerszy rant od wewnątrz od strony piasty, stąd ten 1mm.
4-rant.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 109,97 KB
3-rant.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 94,9 KB
2-przod.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 148,75 KB
1-tyl.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 211,08 KB
_________________ Duster to sandero na lewarku
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2021-10-07, 10:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2022-03-14, 17:16 numer części/średnica tarcz Duster II 1,3 150KM 4x4
Koledzy.
Chciałem kupić tarcze perforowane ZImmermann lub Brembo do mojego Dustera.
Gdy podałem VIN, to sprzedawcy twierdzą, że nie mogą po Vinie odnaleźć właściwej części, i że w tym modelu występują tarcze średnicy 269 lub 280 mm
Czy ktoś kojarzy jakie tarcze będą właściwe?
Według katalogu części tarcze powinny mieć 280 mm, ale tak naprawdę w ogóle nie można wierzyć w to wierzyć i jest jak pisze kol. DrOzda - należy je po prostu zmierzyć.
Wysłany: 2022-06-25, 16:32 Tarcze i klocki do Lodgy 1,6 SCe 2018
Po wczorajszych piskach i jękach z układu hamulcowego dzisiaj jak makiem zasiał. Mimo to postanowiłem zrzucić koło i rzucić okiem na tarcze (tylko jedno bo było tak gorąco, że wszystko co metalowe parzyło ręce po zdjęciu rękawic).
Tarcza wygląda na taką o średnicy 260 mm, aktualna grubość mniej niż 20.8 mm (zmierzone mało dokładnie).
Jakie tarcze i klocki w miejsce obecnie używanych?
Poniżej kilka zdjęć
Ostatnio zmieniony przez gg 2022-06-25, 16:46, w całości zmieniany 1 raz
Moje autko Sanderus tak ze dostała nowe tarcze i klocki . Tarcze wentylowane nawiercane i nacinane , jak na razie pozytywny efekt , Klocki TRW a tarcze sklep w Lodzi .
Używałem tarcze i klocki firmy TEXTAR prawie 3 lata.. teraz wymieniłem je na tarcze ZIMMERMANN i klocki ATE. Sama wymiana to ja amator w garażu sam je dokonałem. Jest to prosta czynność jak budowa cepa...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Bo fabryki Dacii albo nigdy nie trzymały się ściśle specyfikacji, albo była ona bardzo zmienna - w każdym razie w ogóle nie ma co liczyć na oficjalne katalogi części, ani Dacii, ani producentów części zamiennych, tylko tak jak pisze kol. DrOzda: należy po prostu najpierw _sprawdzić_ co jest w aucie zamontowane, a potem kupować wedle tego stanu.
Dostałem parę wyników z allegro ale różnią się między sobą wymiarami
Na podstawie swojego Outdoora z tego samego roku, oraz innych wpisów na forum okazuje się, że wymiar to jedno a konstrukcja to drugie. Akurat najprawdopodobniej tarcze u Ciebie są wentylowane od strony zewnętrznej o średnicy 258mm a więc żadna z tarcz pokazanych w tych linkach to nie jest dokładnie to, co masz na samochodzie- te w linkach mają wentylację po stronie wewnętrznej (o ile w ogóle te zdjęcia przedstawiają sprzedawane tarcze).
Teoretycznie każda tarcza powinna pasować, o ile jest wymieniana w komplecie z pasującymi do niej klockami.
Odsyłam do chyba najpełniejszego wątku na ten temat (jeśli chodzi o Sandero II): http://www.daciaklub.pl/f...1814556#1814556
Reasumując- trudno o sprawdzony zamiennik tarcz, który byłby identyczny do fabrycznych tarcz z wentylacją zewnętrzną i przed zakupem trzeba domagać się prawdziwych zdjęć. Gdy ja będę wymieniał tarcze raczej nie będę ryzykował i kupię tylko fabryczny oryginał 402067025R - taki jak mam na samochodzie. Tyle, że w tym wypadku mówimy o cenach powyżej 300zł za same tarcze...
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-09-14, 14:56
maniek321 napisał/a:
Jeszcze mam pytanie. Jak rozróżnić która tarcza jest wentylowana z zewnątrz a która wewnątrz?
Obejrzyj tarcze z obu stron i zobacz po której stronie ma wylot kanałów wentylacyjnych. Nasza tarcza- zewnętrzna ma to widoczne już po zdjęciu koła a w wewnętrznych nie zobaczysz, bo wewnętrzna ma wyloty od strony piasty
Podjedź do mnie pokażę ci tarcze wentylowane , leżą w garażu o te które założyłem obecnie wentyle z nacinaniem i nawiercaniem. A średnica chyba 256 mm ale mogę sprawdzić .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum