No o miło ciebie potraktowali :) Ja miałem ten sam problem: nim dojechałem do ASO to dmuchawa się rozgrzewała i ćwierkanie/terkotanie znikało. Jednak mi za pierwszym razem nie chcieli uwierzyć na słowo więc zaproponowali pozostawienie samochodu na noc u nich...
Od jakiegoś czasu dmuchawa w moim samochodzie warczy podczas pracy (właściwie określił bym to jako hurkot - połączenie huczenia z warkotem). Można usłyszeć to na nagraniu zamieszczonym pod poniższym linkiem (sugeruję użyć słuchawek).
Miesiąc temu byłem na przeglądzie na 40,000km i w ASO Pietrzak stwierdzili, że prawdopodobnie jest to wina liści (faktycznie na podszybiu i po rozebraniu go, za które osobno zapłaciłem, było ich sporo). Powiedzieli, że to wszystko co mogą zrobić, bo demontaż dmuchawy wymaga demontażu całej deski rozdzielczej i jeśli okaże się, że jest to wina liści, to będę musiał pokryć koszty demontażu deski rozdzielczej.
Ostatnio coś mnie tknęło - a filtr przeciwpyłkowy? Przecież pomiędzy podszybiem a dmuchawą powinien być jeszcze filtr przeciwpyłkowy, który - jeśli jest dobrze założony - nie powinien przepuścić żadnego liścia.
Czy wie ktoś jak układ nadmuchu powietrza do wnętrza jest zbudowany w Dokkerze?
Ewentualnie ma może ktoś zrzuty z jakiejś serwisówki?
Może ktoś już spotkał się z takim efektem i wie co może wydawać taki dźwięk?
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-11-28, 17:24
Witaj,
wyjmij filtr kabinowy i włącz nawiew na maksymalną prędkość, pewnie coś wyleci z miejsca jego montowania ale wątpię aby to co wyleci powodowało te warkoty. Wyjęcie dmuchawy nie jest w cale pracochłonne i nie trwa jakoś specjalnie długo. W ASO na gwarancji miesiac temu wymieniali w mojej Lodgy właśnie wentylator dmuchawy. Cała operacja trwała niespełna 3 godziny i na 100% nie wymaga ona wyjecia deski rozdzielczej. Od strony pasażera demontuje się schowek oraz wygłuszenie. Nurkuje się pod deskę i naszym oczom ukaże się wentylator dmuchawy, który trzyma się na 3 lub 4 śrubach i tyle. Jak chcesz możesz sam sprawdzić czy masz syf z wentylatorze lub zgłosić to do ASO z podejrzeniem uszkodzenia łożysk dmuchawy
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-11-28, 21:38
nie jest, masz auto na gwarancji więc zgłoś tą usterkę i tyle. Poinformuj pracownika ASO, że osłuchiwał to elektryk samochodowy i stwierdził, iż uszkodzone są łożyska wentylatora dmuchawy i tyle. Moja dmuchawa na Iszym biegu pracy co jakiś czas piszczała / trzeszczała wydobywała taki cichy denerwujący dźwięk. Wyczyściłem puszkę filtra kabinowego i problem był nadal wiec pojechałem do ASO i powiedziałem, że z dmuchawy często słychać dziwne dźwięki i na 100% nie jest to syf w wentylacji tylko uszkodzone łożysko dmuchawy. Trochę z serwisantem porozmawiałem, pokazałem, że znam się na budowie auta, ze kilka usterek sam wyeliminowałem i stwierdzili, ze oni nie widzą problemu z dmuchawą ale mam auto na gwarancji to wymienią mi dmuchawę na nową. Najważniejsze jest na jakiego pracownika trafisz i jak będziesz potrafił sprzedać mu swój problem aby wyszło na Twoje
Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 359 Skąd: KR
Wysłany: 2023-02-09, 08:54
I mnie dopadło terkotanie. Liść kurna, nie wierzyłem że aż tak może napindalać. Czyszczenie w ASO.... Cóż nauka kosztuje.
Przy okazji pozdrowienia dla pana Kacpra z Al. Pokoju, jeśli nas czyta.
_________________ miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
Ostatnio zmieniony przez wojtek013 2023-02-09, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum