Oba są z tego samego roku , mój wcześniejszy ma mniej pinów w panelu z linką na zdjęciu
oba to panele z 2 guzikami , różnica jest tylko w nowszych pokrętłach
Nie zrozumiałeś mnie , przełożyłem dziś stary panel i wszystko działa.
więc szukam schematu do dustera 1 faza 1
bo ten z fazy 2 to mam właśnie u mnie założony i nie działa mi klima
Czyli masa do sterownia jest na innym pinie albo wyjście.
Ostatnio zmieniony przez fruxoZ 2023-05-05, 00:26, w całości zmieniany 2 razy
Zrozumiałem, ale w zalinkowanym temacie znajdują się opisy pinów obu wersji - i są identyczne, czyli na niesprawny wygląda sam nowszy panel, skoro klima na starszym jednak działa.
Guzik działa mechaniczne , światełko się włącza jest klik. Przełożyłem samą płytkę sterującą ze starego panelu i zaczęło to chodzić. Sam guzik nie działa zwarciowo bo sprawdziłem wszystkie piny w kostce, to coś bardziej skomplikowanego niż zwykle podanie 12V lub masy dlatego to nie działa.
Ten ze światełkami to przed lift , bez po lift
A ta prędkość graniczna jest taka sama na wszystkich dostępnych biegach? (V, IV, III, może nawet II się łapie?).
Natchnąłeś mnie do jednej sprawy. Możliwe, że wszystko tkwi w sterowaniu dmuchawy.
Elektryk, który robił mi obejście komputera podłączył swój przekaźnik włączający napięcie dla klimatyzacji(sprzęgiełko klimy) pod dmuchawę. Czyli jak włączam dmuchawę klima powinna się włączyć bez względu na to, czy komputer pozwoli się jej włączyć (a jest uszkodzony więc nie wysyła sygnału). I przy małych prędkościach to działa.
Być może coś jest w sterowaniu dmuchawy i podłączeniu, że po osiągnięciu tej prędkości o której pisałem przekaźnik nie dostaje napięcia i odłącza klimatyzację. Może dmuchawa jest jakoś inteligentnie sterowana, że przy jakichś prędkościach i jakimś biegu dmuchawy (1,2,3,4) jest wyłączana.
Nie wiem czy to podejrzenie jest słuszne ale pewnie będę musiał to jakoś sprawdzić podczas jazdy czyli pewnie wpiąć się w obwód tego przekaźnika i sprawdzać napięcie na postoju i podczas jazdy.
Przestalo ci sie przez zworke wlaczac sprzeglo klimy bo 1 bieg dmuchawy wylacza sie wlasnie przy około predkosci 50km/h - w sterowniku Delphi - i wlacza spowrotem ponizej tej predkosci.
Pin C1 - szara wtyczka - w sterowniku Delphi odpowiada za wlasnie zalaczanie sprezarki klimy w k9k 1.5dci
A ta prędkość graniczna jest taka sama na wszystkich dostępnych biegach? (V, IV, III, może nawet II się łapie?).
Natchnąłeś mnie do jednej sprawy. Możliwe, że wszystko tkwi w sterowaniu dmuchawy.
Bingo.Dzisiaj odpiąłem obejście zrobione przez elektryka i wpiąłem się bezpośrednio w piny, które zwykle włacza przekaźnik klimatyzacji( on i tak był wycuągniętybo elektryk zastosował swój osobno zasilany). Te piny zwarłem podczas jazdy z prędkością >80km/h i klimatyzacja działała.
Czyli zasilanie przekaźnika, który wprowadził elektryk jest problematyczne bo z jakiegoś powodu wyłącza go przy prędkości>50km/h lub coś około. Linia ta ma pochodzić od sterowania dmuchawy(czyli włączam dmuchawę i klima zaskakuje) więc może to sterowanie dmuchawą właśnie działa. Ciężko powiedzieć bo nie jestem elektrykiem i nie znam mechanizmu, który to może powodować. Ale może ten elektryk się zorientuje co jest nie tak i zrobi to "lepiej".
Tak czy tak dziękuję za inspirację.
Czy tak zostawiłeś "układ sterowania" klima? Czyli uklad nie ma kontroli zabezpieczenia nadmiernym ciśnieniem w układzie powyżej 30barow?
Zalaczasz na stale 12V na sprzęgło kompresora z wtyczki panelu sterowania przycisku Ac?
Masz sterownik delphi dcm1.2 85KM? Ja podejrzewam i siebie uszkodzenie układu na płytce Ecu , bo juz podlaczalem I sprawdziłem prawie wszystko i uklad ma 8Barow I nadal nie daje 12V ze sterownika na przekaźnik 474 pin B2. Po podłączeniu na krótko sprzęgła w ddt200 widzi zwiekszajace sie cisnienie I podbija obroty o 100rpm.
20240622_152915_(1)_copy_1086x1328.jpg Bardzo ciężko dostac sie do płyty układu delphi, dobrze ze jest sterownik na testy
Plik ściągnięto 14 raz(y) 235,01 KB
Ostatnio zmieniony przez corrado 2024-06-23, 13:08, w całości zmieniany 1 raz
ruscy mieli tez ten problem, pomogło im podobno jakies ustawienie / zaktualizowanie przez CAN CLIPa i sprzęgło klimy zaskoczyło = masa znalazła się na pinie B2 przekaźnika od klimy.
Nie wiem czy ktoś ma CAN CLIPA i robił takie coś lub Pyrenem da się tą operację wykonać ?
Zalaczam fotki z Ddt2000. Ciśnienie w spoczynku ok 7,6 bara. Widać , że nie ma błędów i jest niby zezwolenie na uruchomienie. Wiatrak rusza ale nie ma nadal masy na przekaźniku do sprzęgłą klimatyzacji.
Poza tym u mnie taka jest konfiguracja . Zastanawia mnie tutaj w konfiguracji jednak , że AIR_CON_RELAY_FITTED=0 czyli nie ma przekaźnika kompresora klimatyzacji ?
Nie da się tego z tego co widzę zmienić w DDT2000. Ktoś ma też takie parametry w konfiguracji a klima mu działa ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum