Jakiś czas temu w mojej Lodgy 1,6 SCE przestała działać klima. Znajomy mechanik stwierdził że trzeba wymienić sprzęgło kompresora. Problem jednak jest taki, że do tego modelu nigdzie nie mogę dostać sprzęgła, nawet w ASO. Jedyna rada jaką otrzymałem w ASO, to że mogę wymienić cały kompresor który kosztuje 4400 zł.
Miał ktoś podobny problem, może tak naprawdę pasuje sprzęgło od Lodgy z innym silnikiem?
Ostatnio zmieniony przez patrik2 2023-04-24, 10:52, w całości zmieniany 1 raz
Po prawie miesiącu intensywnych poszukiwań poddałem się. Do tego modelu nie da się kupić sprzęgła klimatyzacji. Pozostała mi tylko regeneracja na którą już jestem zdecydowany.
Chodzi mi po głowie tylko jeszcze jedno pytanie. Otóż, po dociśnięciu tarczy śrubokrętem, kompresor ma ochotę ruszyć, koło w czasie dociskania się obraca, co daje mi pewność że elektromagnes jest sprawny a zużyła się jedynie tarcza sprzęgła. Teraz pytanie brzmi czy pod tarczą sprzęgła są jakieś podkładki dystansujące których wyjęcie spowoduje że dystans między tarczą a elektromagnesem się zmniejszy? Ktoś to może rozbierał?
Normalnie sam bym rozebrał i zajrzał, ale pasek jest zamontowany bez napinacza i boję się go sciągać bo nie mam przyrządu do zakładania.
Ostatnio zmieniony przez patrik2 2023-05-25, 10:35, w całości zmieniany 2 razy
Dokładnie tak zrobiłem, niestety jestem już pewien że do mojego kompresora sprzęgła nie da się dokupić. Nawet firmy które zajmują się sprzedażą regenerowanych sprzęgieł to takiego nie mają.
Trzeba zdjąć i zawieźć do regeneracji.
No właśnie wszystkie te oferty na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, niestety diabeł tkwi w szczegółach. U mnie jest średnica koła 150mm i 7 rowków.
Zastanawia mnie jeszcze bo być może sama tarcza sprzęgła byłaby dobra, ale musiałbym ją wyjąć i pomierzyć. Czy można odkręcić tarczę bez ściągania paska?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum