Część jak w temacie
Duster 2 2019
1,6 Sce gaz BRC
błąd P0304 oraz P0313
Najpierw wyskakiwał błąd P0304, po skasowaniu czasami dodatkowo pojawia się P0313. Zauważyłem że wyskakują one po pozostawieniu auta na parkingu w pracy. Po przejechaniu ok 1km mogą kluczyk oraz check engine. Znika po ok 30-45 s. W trakcie migania ograniczona moc.
Wymienione świece, serwis olejowo filtrowy cewka 3 zamieniona z 4 (błąd pojawia się nadal na 4), styki przeczyszczenie. . Błędy czytane elm oraz lepszym u mechanika. Po skasowaniu, błąd raz na tydzień po odpaleniu na dworze i przejechaniu 1-2 km powraca.PMigania kluczyka i check nie występuje po wyjechaniu z garażu podziemnego . Jakieś sugestie , propozycje ? Mieliście coś podobnego ?
Jutro doleje płyn do czyszczenia wtrysków , benzyna na próbę 98 z lotos ale wątpię w sukces.
P0304 Cylinder 4 - wykryto przerwy w zapłonie
P0313 Wykryto przerwy w zapłonie - niski poziom paliwa
przyczyn może być wiele, ale po opisie zacząłbym od filtra paliwa - był kiedykolwiek wymieniany? potem pompa paliwa - może ma już za małe ciśnienie. Jeśli tu jest ok to musi mechanik przejrzeć cały układ paliwowy i zapłonowy - przyczyna może być banalna i trudna do odszukania.
Ewentualnie szukać przyczyny we wtryskach - może 4 leje paliwo i stąd problemy.
Ostatnio zmieniony przez chrom6 2023-04-05, 13:29, w całości zmieniany 1 raz
Nalałem LIQUI MOLY Oczyszczacz wtryskiwaczy 1971. Zobaczymy co będzie. P03013 wyskoczyło dwa razy. Generalnie błąd dotyczy tylko 4 cylindra P0304.
Tak się zastanawiam jakby był problem z filtrem/pompa to błędy by wywalało raczej na 4 cylindrach.
Poprawcie mnie jak źle liczę cylindry ( cewki , świece) , 4 to ten liczony od lewej tj. 3 i 4 są widoczne a 1 i 2 są pod kolektorem ?
Ostatnio zmieniony przez Bartseb 2023-04-05, 19:06, w całości zmieniany 1 raz
Nalałem LIQUI MOLY Oczyszczacz wtryskiwaczy 1971. Zobaczymy co będzie. P03013 wyskoczyło dwa razy. Generalnie błąd dotyczy tylko 4 cylindra P0304.
Tak się zastanawiam jakby był problem z filtrem/pompa to błędy by wywalało raczej na 4 cylindrach.
Poprawcie mnie jak źle liczę cylindry ( cewki , świece) , 4 to ten liczony od lewej tj. 3 i 4 są widoczne a 1 i 2 są pod kolektorem ?
na logikę tak, na praktykę - różnie może być . napewno do zbadania wydatek pompy i wtrysku 4 cylindra
Napisz proszę coś więcej. Przy jakim przebiegu zakładałeś gaz? Czy ma lubryfikację? Jak często wymieniałeś olej + filtry (m.in. te od gazu)? Mam ten sam rocznik auta i instalację, ale dopiero od 2 tygodni. No i napisz ile Cię kosztowała naprawa - szlifowanie czy wymiana szklanek?
Lubryfikacja brak
Dotrysk powyżej 3 tys
Serwis LPG/zwykły zawsze regularnie
Gaz po 15 tys
Po naprawie zamontowano wzmocnione wtryskiwacze i gniazda zaworowe
Wcześniej żadnych problemów złe luzy na wszyskich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum