Cześć, u mnie również pojawił się problem z centralnym zamkiem (nie na pilota).
Usterka polega na tym, że o ile otwieranie kluczykiem drzwi kierowcy prawidłowo odblokowuje wszystkie drzwi, tak przy próbie zamknięcia nic się nie dzieje.
Jeśli natomiast przy otwartych drzwiach kierowcy wcisnę przycisk blokady zamka na desce rozdzielczej to pozostałe drzwi, które są zamknięte, zaryglują się i wtedy kluczykiem mogę zamknąć też od strony kierowcy.
Przy wszystkich drzwiach zamkniętych otwieranie / zamykanie przyciskiem na desce również działa bez problemu.
Dacia Sandero r. 2009
Gdzie szukać przyczyny? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Dodam, że problem pojawił się akurat po wizycie w myjni..
Usterka polega na tym, że o ile otwieranie kluczykiem drzwi kierowcy prawidłowo odblokowuje wszystkie drzwi, tak przy próbie zamknięcia nic się nie dzieje.
U mnie nigdy nie było możliwości ani odblokowania ani zablokowania pozostałych drzwi w ten sposób.
Tylko te drzwi w których jest kluczyk.
vivise napisał/a:
Jeśli natomiast przy otwartych drzwiach kierowcy wcisnę przycisk blokady zamka na desce rozdzielczej to pozostałe drzwi, które są zamknięte, zaryglują się i wtedy kluczykiem mogę zamknąć też od strony kierowcy.
Przy wszystkich drzwiach zamkniętych otwieranie / zamykanie przyciskiem na desce również działa bez problemu.
Otwartych drzwi nie zaryglujesz. Takie zabezpieczenie żeby nie zatrzasnąć kluczyków w aucie.
_________________ VW POLO 1.0 MPI 1997
DACIA LOGAN MCV 1.6 MPI 2008
SKODA ROOMSTER 1.2 TSI 2013
U mnie nigdy nie było możliwości ani odblokowania ani zablokowania pozostałych drzwi w ten sposób.
Tylko te drzwi w których jest kluczyk.
U mnie jest taka możliwość (jeśli wszystko działa prawidłowo)
RamboGC napisał/a:
Otwartych drzwi nie zaryglujesz. Takie zabezpieczenie żeby nie zatrzasnąć kluczyków w aucie.
Wiem. Opisałem sytuację, żeby zaznaczyć, że sam mechanizm ryglowania drzwi kierowcy kluczykiem działa, ale tylko wtedy, gdy pozostałe drzwi są już zaryglowane.
Przed wystąpieniem usterki mogłem kluczykiem zaryglować wszystkie drzwi naraz.
może być zepsuty styk od zamykania w zamku kierowcy i nie wyczuwa obrotu klucza.
Dzięki za podpowiedź. Tylko czym wyjaśnić fakt, że przy zaryglowaniu pozostałych drzwi zamek już wyczuwa obrót klucza i poprawnie rygluje i odryglowuje?
może być zepsuty styk od zamykania w zamku kierowcy i nie wyczuwa obrotu klucza.
Nie wiem jak w Sandero ale w moim Loganie są tylko 2 przewody do siłownika zamka centralnego.
Jak u Ciebie jest przekazywany sygnał rygla?
Od wkładki zamka czy od zamka?
_________________ VW POLO 1.0 MPI 1997
DACIA LOGAN MCV 1.6 MPI 2008
SKODA ROOMSTER 1.2 TSI 2013
Ostatnio zmieniony przez RamboGC 2023-12-16, 16:03, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-12-16, 16:05
eplus napisał/a:
Przecież drzwi kierowcy ryglują się mechanicznie obrotem klucza. A nie przez aplikację.
Ale tego co zrozumiałem, to te mechaniczne ryglowanie kluczykiem działa tylko wtedy, gdy wcześniej zamknie wszystkie drzwi przyciskiem w kabinie... Inaczej kluczyk nie zadziała- stąd zagadka.
Czyli w uproszczeniu - zamek drzwi kierowcy przy zamykaniu nie reaguje na kluczyk.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-12-16, 16:11, w całości zmieniany 3 razy
Ale tego co zrozumiałem, to te mechaniczne ryglowanie kluczykiem działa tylko wtedy, gdy wcześniej zamknie wszystkie drzwi przyciskiem w kabinie... Inaczej kluczyk nie zadziała- stąd zagadka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum