Nie mam dostępu do map w toolboxie.
Zrobię jeszcze raz obraz w nawi i zobaczę co mi pokaże.
Nie testowałem tego w micomie bo nie wiedziałem że mogę wtedy jeździć. Czyli odpalić w micomie test GPS i pojeździć?
MediaNav w moim Dusterze rocznik 2014 przestał działać. Ekran pokazuje logo, gaśnie i tak w kółko. Warsztat, w którym robię wszystkie przeglądy, proponuje wymianę po wygórowanej cenie.
Można w prosty sposób wymienić je na coś z Androidem?
Okazało się, że można. Używam Dustera o wiele rzadziej niż na początku. Przez pierwsze 6 lat zrobiłem 180000 km, teraz nim jeżdżę tylko blisko domu. Po zrobieniu przeglądu i kolejnej kontroli technicznej postanowiłem wrócić do tego tematu.
Oglądając film https://youtu.be/kEIIZ0cRN4Y demontaż wydaje się prosty. Dla mnie to był najtrudniejszy etap. Poprosiłem o pomoc osobę mającą więcej wprawy w takich operacjach.
Witam chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze stacji multimedialnej do Dustera 2. Czy warto wymienić fabryczną nawigację na coś chińskiego, czy szkoda zachodu?
Ostatnio zmieniony przez RzLukas 2024-03-08, 17:29, w całości zmieniany 1 raz
Chodzi wolno. Nie używam Car Play. Usunąłem iGO i do nawigacji teraz używam Waze. Ogólnie mówiąc nie jestem zachwycony, ale zastąpiłem zepsuty MediaNav i mogę teraz w czasie jazdy słuchać muzyki.
Panowie takie temat, nie jestem co prawda posiadaczem Dacii ale mam Captura z Media Nav Evolution 2, a że brak możliwości uruchomienia AA to postanowiłem zainwestować w budżetowego chińczyka 2/32. Ogólnie wszystko jakoś tam działa, szału ni ma, jasna rzecz sprzedający zrobił mnie w jajko bo Android 12 okazał się być wersją 8, trochę walczyłem przez Allegro ale ostatecznie machnąłem ręką.
Problem w tym, że nie daje mi spokoju podłączenie CAN dekodera, niby przyciski działają, oryginalna kamera też (nie wyświetla co prawda dynamicznych linii cofania, ale nie wiem w ogóle czy jest taka możliwość żeby wyświetlało), tylko zupełny brak jakichkolwiek danych z samochodu, temperatury, info z klimy, itp. Szukałem oznaczeń sygnałów na oryginalnej wtyczce ale coś u mnie jest inaczej, są tam podciągnięte przewody do pinów, które na schemacie teoretycznie są N.C, np. mam przewód na pozycjach 4 i 18.
Moje pytanie, czy chińczyk rzeczywiście jest w stanie odczytywać parametry po CAN z samochodu? Czy coś mam źle podłączone? Szczerze mówiąc, CAN decoder dołączony do zestawu nie ma żadnego identyfikatora, nie wiadomo jaki to typ i co wybrać z menu ustawień.
Grzegorz
p.s. nie wiem dlaczego ale nie mogę wrzucić zdjęcia wtyczki z kablami MNE2
Ostatnio zmieniony przez arrsen1 2024-12-26, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-12-27, 14:15
Oryginalnie do MN2 sygnał CAN nie jest w ogóle doprowadzony. MN2 nie dekodowało bezpośrednio danych CAN. Doprowadzony jest sygnał MultimediaCAN (piny 15 i 16). Jeżeli chińczyk dekoduje tylko klasyczny CAN, to po prostu nie ma sygnału jaki potrzebuje. Ale jeżeli są do wyboru różne ustawienia CAN, to może trzeba po prostu poprzestawiać na próbę .
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-12-27, 14:24, w całości zmieniany 4 razy
Wymiana dekodera CAN pomogła trochę, pojawiła się temperatura zewnętrzna na pasku android, info z klimy i podstawowe dane z samochodu. Z tego co poczytałem na forach, chińskie dekodery działają różnie, ja akurat zakupiłem Simple Soft, prawdopodobnie zmiana na HiWorld czy jakiś inny wniosła by jeszcze coś innego ale ten mi w zupełności wystarczy.
Problem, który mi przeszkadza to brak możliwości zmapowania temperatury w jakimkolwiek znanym mi launcherze typu Agama czy FCC ale to już inna bajka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum