Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-03-25, 17:39 Plama pod 11-dniowym Capturem
Mój Captur ma dopiero 11 dni i 50 km na liczniku .
Pomimo to dziś zauważyłem plamę widoczną
na dołączonej fotce . Tam w okolicy lewego tylnego koła
kończy się rura wydechowa . Czy taka plama może być
zjawiskiem normalnym , czy też w moim nowym aucie coś się psuje
Z góry dzięki za porady
IMG_20240325_151443506_HDR_AE (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 243,99 KB
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Jest zimno, auto pewnie pokonuje krótkie trasy nie wygrzewając układu wydechowego.
Jeżeli nie jest tłuste, nie ma zapachu glikolu, nie ubyło gwałtownie płynu chłodzącego, to jest to wykroplona woda, więc czerp radość z jazdy.
Kotły kondensacyjne też mają większą efektywność dlatego właśnie, że wykraplają wodę ze spalin. Policzmy: 50km x 11...13l/100km daje około 6 litrów wody - akurat tyle, żeby wypełnić tłumiki i rurę wydechową.
Jeżeli potrafisz tu pytać o tak oczywiste sprawy to może zapytaj wujka Googla, on posiada tę wiedzę i nie będzie musiał nikt marnować czasu na Twoje banalne pytania.
Ale wytłumacz mi dlaczego Porównujesz kocioł kondensacyjny z silnikiem benzynowym turbodoładowanym w samochodzie
Zobacz skąd dokładnie cieknie (spod rury?), weź to na palec, sprawdź konsystencję i zapach (woda?).
Jeśli jest inaczej -- musisz jechać do serwisu, auto jest młode, ma gwarancję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum