Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2024-05-30, 17:52
Bez przesady, wyjmuję wycieraczkę i kładę ją "do góry nogami" przy progu by na niej klęknąć. Wkrętarką z biedronki wykręcam śrubę i naciskając DOLNY zatrzask odchylam klapkę w prawo i ją wyciągam. Ten sam typ był we wcześniejszej generacji (mam L2 i miałem mcv2). Zawsze było tak samo.
Powyższe czynności zajmują mi ok minuty z otwarciem auta i ostrożnym wyjęciem filtra (by paprochy nie poleciały za wykładzinę). Odkurzaczem zawsze wyciągam pozostałości liści i nasion. Pryskam połową "bomby" (nie wciskając do końca przycisku blokującego). Włączam silnik, nawiew na obieg zamknięty i klimę. Potem ustawiam bombę przy fotelu pasażera a drugą na tunelu środkowym za przednimi siedzeniami. Po kilku kilku minutach wyłączam klimę, otwieram szyby i drzwi i "suszę parownik". Wyłączam auto i zdejmuje klapkę, zakładam nowy filtr i ponownie zamykam klapkę. Wykręcam śrubkę.
Całość z czyszczeniem maks 15 minut!
Robię to 4-5 razy w roku.
Szkoda, że nie pokazałem filtra po 1,5 mca. Cały czarny (dużo jeżdżę a tu kurz, pyłki, sadza z kominów i spaliny).
Wysłany: 2024-07-25, 16:46 Filtr kabinowy - Dacia Sandero I 2008 - to ta klapka??
Wersja: Laureate 1.4 bez klimy (K7J)
Dziś próbowałem wymienić, ale nie widzę żadnej pokrywki na zatrzaski.
Jest w niej filtr kabinowy czy nie ma?
Znalazłem jakąś klapkę ale nie widzę sposobu by ją otworzyć. Chyba, że podważyć czymś ostrym?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum