Dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni JT4 po przebiegu 80 tys. km. (3 lata).
Mechanik powiedział mi że ze skrzyni prawie nic nie spłynęło, było suchutko, i wymiana oleju to był dobry pomysł, bo skrzynia bez oleju długo by nie pojeździła.
Druga informacja że zmieścił w skrzyni prawie 2 litry oleju zamiast deklarowanego przez producenta 1,2l.
Fajne te zalecenia producenta że wymiany oleju w skrzyni biegów nie przewiduje się - łatwiej wymienić skrzynię jak padnie niż olej
Tym olejem rozwaliłem skrzynię w moim poprzednim samochodzie. Tata Indigo rocznik 2006 1.4 Turbodiesel 475 IDI. Na ELFie skrzynia chodziła super. Po wlaniu tego wynalazku skrzynia zaczęła hałasować i niedługo padł synchronizator 3 biegu. Naprawa była nieopłacalna. Auto poszło na złom. Potem kupiłem obecną Dacie Logan MCV II 1.2 16V rocznik 2016
Długo analizowałem oleje. Ciężko znaleźć olej przekładniowy 75W80 o wskaźniku lepkości 180 lub, wyższym.
Do mojej skrzyni w Dacii Logan MCV II 1.2 16V z rocznika 2016 minimum to właśnie wskaźnik lekkości 180.
Dla porównania Midland DualTrans 174, ELF Tranself NFX 168 (zastąpił nieprodukowany NFP). Motul tak zachwalany ma tylko 160. Total Traxium Gear 8 75W80 ma jeszcze mniej bo 130.
Zalecany do mojej Dacii ELF Tranself NFP ma wskaźnik lepkości 182. Problem w tym że nie jest produkowany i nie jest dostępny.
Mimo że pracowałem dla firmy Micromex (importer olejów Midland) to zamówiłem olej u konkurencji. Firma Syntaco z Poznania ma w ofercie olej Q8 unishift pc synt 75w-80 i ma on wskaźnik lepkości na poziomie 183. Dziś mi przyszła paczka. Pewnie na wiosnę dopiero go zaleje do mojej skrzyni.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1392 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-11-08, 19:51
Z tego co widzę olej NFX ma generalnie mniejszą lepkość zarówno w 40stC jak i 100stC - czyli teoretycznie może zredukować opory własne skrzyni ale biegi mogą mniej gładko wchodzić (?). Może warto go wzbogacić np. MoS2 (przykładowo żeby uzyskać gładkość załączania biegów (przykładowo Liqui Moly 1040) ?
Ma też niestety wyższą temp płynięcia - nie wiem jak liniowo następuje gęstnienie, ale może w mroźne dni stawiać większy opór przy zmianie biegów (choć może w naszych temperaturach nie będzie to jeszcze wyczuwalne ?)
Z tego co widzę olej NFX ma generalnie mniejszą lepkość zarówno w 40stC jak i 100stC - czyli teoretycznie może zredukować opory własne skrzyni ale biegi mogą mniej gładko wchodzić (?). Może warto go wzbogacić np. MoS2 (przykładowo żeby uzyskać gładkość załączania biegów (przykładowo Liqui Moly 1040) ?
Ma też niestety wyższą temp płynięcia - nie wiem jak liniowo następuje gęstnienie, ale może w mroźne dni stawiać większy opór przy zmianie biegów (choć może w naszych temperaturach nie będzie to jeszcze wyczuwalne ?)
Czyli chcesz poprawiać producenta oleju? W razie uszkodzenia skrzyni biegów, ryzyko bierzesz wyłącznie na siebie.
W tą sobotę wymieniłem olej w skrzyni biegów mojego Logana MCV kombi II 1.2 16V. Do skrzyni weszło 2,5 litra oleju. Wlałem, olej marki Q8 o jakim pisałem wyżej. Poprzedni był olej wlany w fabryce 9 lat temu. Przebieg około 131tys km. Niby wcześniej było ok, ale nam wrażenie że po wymianie oleju, biegi lepiej wchodzą. Stary olej nie był jakoś przesadnie brudny. Jestem teraz z rodziną w Budapeszcie. Dacia dzielnie znosi długie wyprawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum